۲ / ۴
وقت نمازها و نافلههاى پيامبر صلى اللّه عليه و آله
قرآن
«نماز را از زوال خورشيد (هنگام ظهر) تا نهايت تاريكى شب (نيمه شب) بر پا دار و همچنين قرآن فجر (نماز صبح) را كه قرآن فجر ، مشهود [فرشتگان شب و روز] است» .
«در برابر آنچه آنها مىگويند ، شكيبا باش و پيش از طلوع آفتاب و پيش از غروب ، تسبيح و حمد پروردگارت را به جا آور و در بخشى از شب ، او را تسبيح كن و پس از سجدهها» .۱
حديث
۲۹۵۱.امام باقر عليه السلام : پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله از آغاز روز تا زوال خورشيد (ظهر)، هيچ نمازى نمىخواند و چون خورشيد به اندازه نيم انگشت زوال مىيافت [و به سمت مغرب كج مىشد]، هشت ركعت نماز [نافله] مىخواند و چون سايه به اندازه يك ذراع [ديگر] باز مىگشت، نماز ظهر را مىخواند و پس از ظهر، دو ركعت و پيش از در رسيدن عصر دو ركعت [ديگر ]مىخواند و چون سايه به اندازه دو ذراع باز مىگشت، عصر را مىخواند، و نماز مغرب را هنگام پنهان شدن خورشيد خواند و چون شفق ناپديد مىشود، وقت عشا در مىرسد و پايان وقت مغرب، ناپيدا شدن شفق است و چون شفق ناپيدا شود، وقت عشا در رسيده است و پايان وقت عشا، يك سوم [گذشته از ]شب است.
و پيامبر صلى اللّه عليه و آله پس از عشا نمازى نمىخواند تا شب به نيمه مىرسيد. آن گاه سيزده ركعت نماز مىخواند كه وتر و دو ركعت نافله فجر پيش از صبح، از آن جمله اند و چون سپيده مىدميد و روشن مىشد، نماز صبح را مىخواند.