مُحرم مىشود ، تلبيهگويى خود را در مسجد شجره آشكار كند ؟ فرمود : «آرى . پيامبر صلى اللّه عليه و آله تنها به اين دليل بر بالاى بيداء لبّيك گفت كه دوست داشت چگونه تلبيه گفتن را به مردم ـ كه تلبيه گفتن را بلد نبودند ـ ، ياد بدهد» .
براى تأييد اين نظر به روايت ابن عبّاس نيز مىتوان استدلال كرد. ابن عبّاس بر اين باور است كه پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله چند بار لبّيك گفته است؛ امرى كه بر پايه احاديث شيعه و اهل سنّت نيز مستحب است. ابن عبّاس مىگويد : چون حجگزاران دسته دسته به ميقات مىآمدند و هر دسته در جايى متفاوت از دسته ديگر بودند، پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله را مىديدند و لبّيك ايشان را مىشنيدند و تنها همان را نقل مىكردند . از اين رو گزارشها متعدّد و متفاوت نشان مىدهند .۱
۳ . وجه سوم، تفصيل ميان احرام و لبّيكگويى است؛ يعنى احرام بايد در مسجد شجره صورت گيرد؛ امّا لبيكگويى مىتواند اندكى بعد تحقّق يابد. به سخن ديگر، پيامبر صلى اللّه عليه و آله در مسجد شجره مُحرم گشته ؛ ولى بر بالاى بلندى بيداء ، لبّيك گفته است تا چگونگى لبّيكگويى را به مردم بياموزد.
ديدگاه برگزيده
به نظر مىرسد كه ديدگاه نخست با اطّلاعات جغرافيايى و تاريخى ، هماهنگ نيست ؛ زيرا ورود به ذو الحليفه و قرار گرفتن در مسجد شجره ، نيازى به رسيدن به بيداء ندارد. ذو الحليفه و مسجد آن ، صدها متر مربّع مساحت دارند و با برداشتن چند گام مىتوان از رسيدن به آن و قرار داشتن در مسجدش اطمينان يافت.
نظر دوم نيز با گزارش دقيق و مرحله به مرحله امام صادق عليه السلام از حجّ پيامبر صلى اللّه عليه و آله ناسازگار است. اين گزارش ، تهى از ذكر لبّيك در مسجد شجره است ؛۲نكتهاى كه