نمازهاى مغرب و عشايند ـ ، وقت مشترك نماز مغرب و عشاست.
ناگفته نماند اگر چه ميان ظهر تا مغرب ، وقت مشترك دو نماز ظهر و عصر ، و ميان مغرب تا نيمه شب، وقت مشترك دو نماز مغرب و عشاست، ليكن هر يك از نمازها، وقت فضيلتى هم دارند. فضيلت نماز ظهر، تا زمانى است كه سايه شاخص با طول شاخص برابر شود و فضيلت نماز عصر، تا هنگامى است كه سايه شاخص ، دو برابر آن گردد. فضيلت مغرب، تا محو شدن شَفَق (سرخى طرف مغرب) و فضيلت عشا، تا سپرى شدن يكسوم از شب است.
روشن است كه در چارچوب اين نظريّه، با جمع بين دو نماز، تنها ، وقت فضيلت يكى از دو نماز از بين مىرود، نه اين كه نمازى در غير وقت آن خوانده شود. البتّه به منظور پيشگيرى از فوت شدن فضيلتِ مورد اشاره، از امامان اهل بيت عليهمالسلام روايت شده كه جدا خواندن دو نماز، بهتر از با هم خواندن آنهاست.
اينك و در پى طرح موضوع، نوبت آن است تا گستره جواز جمع بين دو نماز را كه ميان شيعيان و اهل سنّت مورد مناقشه قرار گرفته، با تأكيد بر سنّت نبوى، به اختصار، بررسى نماييم.
با هم خواندن دو نماز در سنّت پيامبر صلى اللّه عليه و آله
احاديث بسيارى از پيامبر صلى اللّه عليه و آله در صحاح، سنن و مسانيد به چشم مىخورند كه بر جواز با هم خواندن دو نماز (ظهر و عصر، مغرب و عشا) در غير سفر و از روى اختيار، دلالت دارند. اينك تنها به نقل گوشهاى از آنها مىپردازيم :
ابن عبّاس مىگويد :
إنَّ رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله جَمعَ بين الظُّهرِ وَ العصر وَ جَمَع بين المَغربِ وَ العشاء بِالمدينة وَ هو مُقيم على غَير خَوف وَ لا شىء اضطرُّه إلى ذلكَ ... أراد أن لا يُحرِجَ اُمّتَهُ .۱پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله در مدينه در غير سفر و ترس يا چيزى كه او را ناگزير به اين كار