523
سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم

ه ـ نامه پيامبر صلى اللّه عليه و آله به علاء بن حضرمى۱

۴۱۹۸.المعجم الكبيرـ به نقل از مسور بن عبد اللّه باهلى ، از يكى از فرزندان جارود ، در باره جارود ـ :او (جارود) متن زير را از نسخه عهدنامه علاء [بن حضرمى] كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله آن را به هنگام فرستادنش به بحرين نگاشته ، استنساخ كرده است : «به نام خداوند مهرگسترِ مهربان . اين ، نوشته‏اى از محمّد پيامبر خدا ، پيامبر درس ناخوانده قريشى هاشمى ، فرستاده و پيامبر خدا به سوى همه خلقش است ؛ عهدى است كه به علاء بن حضرمى و مسلمانان همراهش ، سفارش مى‏كنم .
اى مسلمانان! تا آن جا كه مى‏توانيد ، از خدا پروا كنيد كه من ، علاء بن حضرمى را به سوى شما فرستادم و به او فرمان داده‏ام كه تنها از خداى بى‏همتا پروا كند و ميانتان به نرمى و نيكى رفتار كند و ميان شما و هر كس از مردم كه مى‏بيند ، به عدالت حكم كند ـ كه همان فرمان خدا در كتابش است ـ ، و شما را به اطاعت از او فرمان داده‏ام ، اگر چنين كند ، و اگر حكم كرد و عدالت ورزيد و تقسيم كرد و دادگرى نمود و از او خواستند كه رحم كند و رحم كرد ، از او حرف‏شنوى و فرمان‏بردارى داشته باشيد و به خوبى ، با او هميارى و همكارى كنيد ، كه از جمله حقوق من بر شما ، اطاعت از اوست ؛ حقّى بزرگ كه تمام و كمال از عهده‏اش بر نمى‏آييد ـ و سخن ، از توصيف بزرگىِ حقّ خدا و پيامبرش در مى‏ماند ـ . و همان گونه كه براى خدا و پيامبرش ، بر همه مردم و بويژه شما ، حقّى واجب در اطاعت او و وفادارى به پيمانش است ـ و خداوند از كسى كه به اطاعتش در آويزد ، راضى مى‏شود ـ ، همين حق براى مسلمانان بر فرمان‏روايانشان است ؛ حقّى واجب [از يك سو] و اطاعت [از سوى ديگر] ، كه در اطاعت ، به خير مى‏رسند و از هر بدى كه از آن پروا مى‏كنند ، نجات مى‏يابند .
و من بر هر كس كه چيزى كم يا زياد ، از كارهاى مسلمانان را به او سپرده‏ام ، گواهم و [هنگام قبول آن ، ]بايد از خدا خير بخواهند و سپس بهترينِ آنها را بر خودشان بگمارند .
هان ! اگر علاء بن حضرمى در گذشت ، خالد بن وليد ... جانشين او ميان شما مى‏شود . پس ، از او نيز حرف‏شنوى و اطاعت داشته باشيد و به خوبى با او هميارى و همكارى كنيد و با بركت خدا و يارى و نصرت و توفيق و فرجام خوش راه‏نمايى او ، حركت نماييد .
كسانى از مردم را كه ديديد ، به كتاب نازل شده خداوند و سنّت فرستاده‏اش فرا بخوانيد و [نيز به ]حلال شمردن آنچه را خداوند برايشان در كتابش حلال نموده و حرام شمردن آنچه را خداوند بر آنان در كتابش حرام كرده است و همچنين كنار نهادن همتايان ادّعايى براى خدا و بيزارى جستن از شرك و كفر و نفاق و كفر ورزيدن به بندگى و پرستش طاغوت‏ها و [دو بتِ ]لات و عُزّا ، و كنار گزاردن پرستش عيسى بن مريم و عُزَير بن مروه و فرشتگان و خورشيد و ماه و آتش و هر چيزى كه به جاى خدا نهاده‏اند ، و بيزارى جستن از آنچه خدا و پيامبرش بيزارى جسته‏اند .
و چون چنين كردند و به آنها اقرار كردند ، در ولايت [خدا و پيامبرش ]وارد شده‏اند و آنها را همان گونه بناميد كه در كتاب خدا ، همان كه آنها را به سويش فرا مى‏خوانيد ، آمده است ؛۲كتاب فرو فرستاده شده خدا به همراه روح الأمين بر برگزيده‏اش از ميان جهانيان ، محمّد بن عبد اللّه ، و فرستاده و پيامبر خدا ـ كه او را براى رحمت بر همه جهانيان فرستاد ، سفيد و سياه و انسان و جِن ـ ؛ كتابى كه در آن ، بيان هر چيزى است كه پيش از شما بوده و پس از شما خواهد بود ، تا مانعى ميان مردم باشد ؛ مانعى كه خداوند با آن ، برخى از مردم را از برخى ديگر جدا مى‏كند ، و آن ، كتاب خداست كه پشتيبان كتاب‏هاى آسمانى پيشين : تورات ، انجيل و زبور ، و تصديق كننده آنهاست .
خداوند در آن از آنچه پيش از شما بوده ، باخبرتان كرده است ، از آنچه ميان پدران اوّليه درگذشته‏تان با پيامبران و فرستادگان خدا بوده و به درك آن نرسيده‏ايد ؛ اين كه چگونه به فرستادگان الهى پاسخ دادند و چگونه آيات خداوند را تصديق كردند و چگونه آنها را تكذيب كردند . پس خداوند ، كارها و حالت آنها را در كتابش بازگو كرده و نيز كارهاى هر يك از آنها را كه به خاطر گناهش ، هلاك شده است ، تا از كار همانند آن بپرهيزند و به آن سرنوشت ، دچار نشوند و تا خشم و انتقام الهى دامنگيرشان نشود ، آن گونه كه به خاطر رفتار زشت گذشتگان و خوار شمردن امر الهى بر آنها فرود آمد .
و خداوند عزّ و جلّ در كتابش از نجات دادن نجات يافتگان در ميان پيشينيان شما نيز باخبرتان كرده است تا مانند آنها عمل كنيد ، و در كتابش برايتان نوشته است : اين ، بيانگر هر چيزى است ، همه آن به خاطر رحمتى از او براى شماست و شفايى از خدايتان براى شما و آن ، هدايتى الهى از دل گم‏راهى است و روشنى از دل نابينايى ، و بازگشت از دل لغزش ، و نجات از دل فتنه ، و شفايى از دل حادثه‏ها ، و نگاه دارنده‏اى از هلاكت ، و راه درستى ميان گم‏راهى ، بيانگر آنچه ميان دنيا و آخرت است و در بر دارنده كمال دينتان است . پس چون اينها را عرضه كرديد و از شما پذيرفتند ، ولايت [خدا و پيامبرش] را كامل كرده‏اند و اين هنگام ، اسلام را بر آنها عرضه بداريد .
و اسلام : نمازهاى پنجگانه ، دادن زكات ، حجّ خانه خدا ، روزه ماه رمضان ، غسل جنابت و طهارت پيش از نماز ، نيكى به پدر و مادر ، ارتباط با خويشاوندان مسلمان و مصاحبت نيكو با پدر و مادر مشرك است .
و چون چنين كردند ، اسلام آورده‏اند و در اين هنگام ، آنها را به ايمان فرا بخوانيد و آيين‏هايتان را برايشان بفرستيد .
و آموزه‏هاى ايمان : گواهى دادن به يگانگى خداى بى‏همتاست و اين كه محمّد ، بنده و فرستاده اوست و آنچه محمّد آورده است ، حق و غير از آن ، باطل است و نيز ايمان آوردن به خدا و فرشتگان او و كتاب‏ها و فرستادگان و پيامبرانش و روز واپسين ، و ايمان آوردن به اين كتابِ پيش رو (قرآن) و آنچه پيش از آن بوده است : تورات ، انجيل و زبور ، و ايمان آوردن به آيه‏هاى روشن و مرگ و زندگى و رستاخيز پس از مرگ و محاسبه و بهشت و دوزخ ، و ايمان آوردن به خدا۳و پيامبرش و همه مؤمنان .
و چون چنين كردند و آنها را پذيرفتند ، مسلمان مؤمن هستند . پس از آن ، ايشان را به نيكوكارى بخوان ، اين كه رابطه ميان خود و خدا را نيكو سازند در اداى امانت و رعايت عهدى كه خداوند با پيامبرش بسته و نيز عهدى كه پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله با خلق خدا و پيشوايان مردم مؤمن دارد ، و تسليم در برابر پيشوايان مردم مسلمان ، [براى سلامت] از هر تباهى در دست و زبان ، و اين كه براى بقيّه مسلمانان ، جوياى خير باشند ، همان گونه كه هر فرد براى خود مى‏جويد ، و تصديق وعده‏هاى خداى عزّ و جلّ و ديدار و مؤاخذه او ، و خداحافظى [و آمادگى خروج] از دنيا در هر لحظه ، و حساب كشيدن از خود در آغاز هر روز و شب ، و مواظبت بر آنچه خداوند ، واجب كرده است تا در نهان و آشكار ادا كند . و چون چنين كردند ، مسلمان مؤمن نيكوكارند .
سپس گناهان بزرگ را برايشان توصيف كنيد و به شناخت آنها راه‏نمايى‏شان كنيد و از هلاك [و غرق] شدن در گناهان كبيره بيمشان دهيد ، كه گناهان كبيره ، از هلاك كننده‏ها هستند . نخستينِ آنها ، شرك به خداوند است كه [خداوند] آن را نمى‏آمرزد ، و [نيز] سِحر كه ساحر ، بهره‏اى [از نيكى] ندارد ، و قطع رحم كه خداوند ، قطع كنندگان رحم را لعنت كرده است ، و فرار از جنگ كه به خشم خدا باز مى‏گردند ، و خيانت در غنيمت كه آنچه را دزديده‏اند ، روز قيامت مى‏آورند و خدا [عذرخواهى را] از آنها نمى‏پذيرد ، و كشتن مؤمن محترم كه جزايش دوزخ است ، و تهمت زدن به زن عفيف كه آنها در دنيا و آخرت لعنت شده‏اند ، و خوردن مال يتيم كه [خوردندگانِ آن ،] آتش به دل خود ، فرو مى‏برند و به زودى به آتشِ برافروخته وارد مى‏شوند ، و رباخوارى كه با آن به خدا و پيامبرش اعلان جنگ مى‏دهند . و چون از گناهان كبيره دست كشيدند ، مسلمان مؤمن نيكوكار باتقوا (پرهيزگار) اند و تقوا را به كمال رسانده‏اند .
پس از آن ، آنها را به عبادت فرا بخوانيد و عبادت : روزه‏دارى ، شب‏زنده‏دارى ، خشوع ، ركوع ، سجود ، توبه ، احسان ، حمد كردن ، لا إله إلّا اللّه گفتن ، تسبيح كردن ، تكبير گفتن ، صدقه دادن افزون بر زكات [واجب] ، فروتنى ، آرامش ، سكون ، هميارى ، دعا ، گريه و زارى ، اقرار كردن به فرمان‏روايى [خدا] و بندگى او ، و اندك‏شمارىِ كارهاى شايسته فراوان خود است . و چون چنين كردند ، آنها مسلمان مؤمن نيكوكار پرهيزگار و عابد خواهند بود و عبادت را به كمال رسانده‏اند .
در اين هنگام ، آنها را به جهاد فرا بخوانيد و مسئله را برايشان روشن كنيد و آنان را به آنچه خداوند براى جهاد ترغيب كرده است ، به فضيلت و فزونى ثواب آن نزد خدا ، ترغيب كنيد . پس اگر آن را پذيرفتند ، با آنها بيعت كنيد و دعوتشان كنيد ، تا بر سنّت خدا و سنّت پيامبرش ، با ايشان چنين بيعت كنيد : "عهد و پيمان و هفت تعهّد الهى بر شما كه دست از بيعتش نكشيد و امر كارگزاران من از ميان كارگزاران مسلمانان را در هم نشكنيد" ، و چون به آن اقرار كردند ، با آنها بيعت كنيد و از خداوند برايشان آمرزش بخواهيد .
و چون خارج شديد تا در راه خدا و خشم به خاطر خدا و يارىِ دينش بجنگيد ، پس هر كس از مردم را كه ديدند ، بايد آنها را به همان چيزى فرا بخوانند كه به آن فرا خوانده شدند ؛ يعنى به كتاب خدا و اسلام او و ايمان به او و نيكوكارى او و تقوا و عبادت و هجرت او ، و هر كس از آنها پيروى كند ، پاسخ دهنده باايمان نيكوكار باتقواى عبادت كننده هجرت كننده است و وظايف و حقوق شما را دارد ، و با هر كس كه در برابرتان از اين خوددارى ورزيد ، بجنگيد تا به امر خداوند و آزمون او باز گردد . و با هر كس كه پيمان بستيد و امان خداوند را داديد ، برايش به آن پيمان ، عمل مى‏كنند ،۴و هر كس اسلام آورد و شما را راضى كرد ، از شماست و شما از او هستيد ، و هر كس با شما پس از آن كه برايش كار را روشن كرديد ، جنگيد ، با او بجنگيد ، و هر كس با شما پيكار كرد ، پيكار كنيد ، يا [هر كس] با شما نيرنگ كرد ، با او نيرنگ كنيد ، يا نيرو برابرتان جمع كرد ، در برابر او نيرو جمع كنيد ، يا ترورتان كرد ، ترورش كنيد ، يا به شما خدعه زد ، به او خدعه بزنيد ، بى آن كه از حد در گذريد ، يا [هر كس] با شما مكر كرد ، با او مكر كنيد ، در نهان و آشكار ، بى آن كه از حد بگذرانيد ، كه هر كس پس از ستمى كه به او رفته است ، انتقام بگيرد ، خرده‏اى بر او نيست .
و بدانيد كه خداوند با شماست ، شما را مى‏بيند و اعمالتان را مى‏بيند و همه كارهايتان را مى‏داند . پس ، از خدا پروا كنيد و در باره من بر حذر باشيد . اين فقط امانتى است كه خدايم مرا بر آن امين قرار داده تا آن را به بندگانش برسانم و عذرى برايشان نمانَد و حجّتى از خداوند است كه با آن بر همه كسانى از خلقش كه به آنها برسد ، احتجاج مى‏كند . پس هر كس به آن عمل كند ، نجات مى‏يابد و هر كس از آنچه در آن است ، پيروى كند ، هدايت مى‏يابد ، و هر كس به وسيله آن مخاصمه كند ، كامياب مى‏شود و هر كس به وسيله آن بجنگد ، يارى مى‏شود ، و هر كس آن را وا نهد ، گم‏راه مى‏ماند تا آن كه به آن باز گردد . آنچه را در آن است ، ياد بگيريد و به گوش‏هايتان بشنوانيد و در درونتان بگنجانيد و به دل‏هايتان بسپاريد كه آن ، نور ديده‏ها و بهار دل‏ها و شفاى سينه‏هاست و براى كارها و عبرت گرفتن و باز داشتن و اندرز دادن و دعوت به خدا و پيامبرش كافى است . اين ، همان خيرى است كه شرّى در آن نيست» .

1.علاء بن حضرمى ، صحابى و در سال هشتم هجرى عامل پيامبر صلى اللّه عليه و آله در بحرين بوده . در سال ۲۱ هجرى درگذشت (تاريخ الطبرى : ج ۲ ص ۵۵۶ ، البداية والنهاية : ج ۵ ص ۳۵۲) .

2.يعنى با هر صفتى كه قرآن به هر دسته داده است .

3.در مجمع الزوائد ، «و خيرخواهى براى خدا» آمده است كه درست‏تر مى‏نمايد .

4.شايد متن اصلى ، «ففوا (به آن ، عمل كنيد)» و نه «يفوا (عمل مى‏كنند)» بوده ، كه با سياق ، متناسب‏تر است .


سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
522

ه ـ كِتابُهُ صلى اللّه عليه و آله إلَى العَلاءِ بنِ الحَضرَمِيِّ

۴۱۹۸.المعجم الكبير عن المسور بن عبد اللّه‏ الباهلي عن بعض ولد الجارود عن الجارود : إنَّهُ أخَذَ هذِهِ النُّسخَةَ مِن نُسخَةِ عَهدِ العَلاءِ الَّذي كَتَبَ لَهُ النَّبِيُّ صلى اللّه عليه و آله حينَ بَعَثَهُ إلَى البَحرَينِ :
بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ
هذا كِتابٌ مِن مُحَمَّدٍ رَسولِ اللّهِ صلى اللّه عليه و آله النَّبِيِّ الاُمِّيِّ القُرَشِيِّ الهاشِمِيِّ ، رَسولِ اللّهِ ونَبِيِّهِ إلى خَلقِهِ كافَّةً ، لِلعَلاءِ بنِ الحَضرَمِيِّ ومَن مَعَهُ مِنَ المُسلِمينَ عَهدا أعهَدُهُ إلَيهِم .
اِتَّقُوا اللّهَ أيُّهَا المُسلِمونَ مَا استَطَعتُم ، فَإِنّي قَد بَعَثتُ عَلَيكُمُ العَلاءَ بنَ الحَضرَمِيِّ ، وأَمَرتُهُ أن يَتَّقِيَ اللّهَ وَحدَهُ لا شَريكَ لَهُ ، وأَن يُلينَ فيكُمُ الجَناحَ ، ويُحسِنَ فيكُمُ السّيرَةَ ، ويَحكُمَ بَينَكُم وبَينَ مَن لَقِيَهُ مِنَ النّاسِ بِما أمَرَ اللّهُ في كِتابِهِ مِنَ العَدلِ ، وأَمَرتُكُم بِطاعَتِهِ إذا فَعَلَ ذلِكَ .
فَإِن حَكَمَ فَعَدَلَ ، وقَسَّمَ فَأَقسَطَ ، وَاستُرحِمَ فَرَحِمَ ، فَاسمَعوا لَهُ وأَطيعوا ، وأَحسِنوا مُؤازَرَتَهُ ومُعاوَنَتَهُ ، فَإِنَّ لي عَلَيكُم مِنَ الحَقِّ طاعَتَهُ ، وحَقّا عَظيما لا تَقدِرونَ كُلَّ قَدرِهِ ، ولا يَبلُغُ القَولُ كُنهَ عَظَمَةِ حَقِّ اللّهِ وحَقِّ رَسولِهِ ، وكَما أنَّ لِلّهِ ولِرَسولِهِ عَلَى النّاسِ عامَّةً وعَلَيكُم خاصَّةً حَقّا واجِبا في طاعَتِهِ وَالوَفاءِ بِعَهدِهِ ، ورَضِيَ اللّهُ عَمَّنِ اعتَصَمَ بِالطّاعَةِ ، حَقٌّ كَذلِكَ لِلمُسلِمينَ عَلى وُلاتِهِم ، حَقٌّ واجِبٌ وطاعَةٌ ، فَإِنَّ فِي الطّاعَةِ دَركَ خَيرٍ ، ونَجاةً مِن كُلِّ شَرٍّ يُتَّقى .
وأَنَا أشهَدُ عَلى مَن وَلَّيتُهُ شَيئا مِن أمرِ المُسلِمينَ قَليلاً أو كَثيرا ، فَليَستَخيرُوا اللّهَ عِندَ ذلِكَ ، ثُمَّ لِيَستَعمِلوا عَلَيهِم أفضَلَهُم في أنفُسِهِم .
ألا وإن أصابَتِ العَلاءَ بنَ الحَضرَمِيِّ مُصيبَةُ المَوتِ فَخالِدُ بنُ الوَليدِ . . . يَخلُفُ فيكُمُ العَلاءَ بنَ الحَضرَمِيِّ ، فَاستَمِعوا لَهُ وأَطيعوا وأَحسِنوا مُؤازَرَتَهُ وطاعَتَهُ ، فَسيروا عَلى بَرَكَةِ اللّهِ وعَونِهِ ونَصرِهِ وعاقِبَةِ رُشدِهِ وتَوفيقِهِ .
مَن لَقيتُم مِنَ النّاسِ فَادعوهُم إلى كِتابِ اللّهِ المُنزَلِ ، وسُنَّةِ رَسولِهِ ، وإحلالِ ما أحَلَّ اللّهُ لَهُم في كِتابِهِ ، وتَحريمِ ما حَرَّمَ اللّهُ عَلَيهِم في كِتابِهِ ، وأَن يَخلَعُوا الأَندادَ ، ويَبَرؤوا مِنَ الشِّركِ وَالكُفرِ وَالنِّفاقِ ، وأَن يَكفُروا بِعِبادَةِ الطَّواغيتِ وَاللاّتِ وَالعُزّى ، وأَن يَترُكوا عِبادَةَ عيسَى ابنَ مَريَمَ وعُزَيرَ بنَ مَروَةَ وَالمَلائِكَةَ وَالشَّمسَ وَالقَمَرَ وَالنّيرانَ ، وكُلَّ شَيءٍ مُتَّخَذٍ نُصُبا مِن دونِ اللّهِ ، وأَن يَتَبَرَّؤوا مِمّا بَرِئَ اللّهُ ورَسولُهُ .
فَإِذا فَعَلوا ذلِكَ فَأَقَرّوا بِهِ فَقَد دَخَلوا فِي الوَلايَةِ ، سَمّوهُم عِندَ ذلِكَ بِما في كِتابِ اللّهِ الَّذي تَدعونَهُم إلَيهِ ، كِتابِ اللّهِ المُنزَلِ مَعَ الرّوحِ الأَمينِ عَلى صَفِيِّهِ مِنَ العالَمينَ مُحَمَّدِ بنِ عَبدِ اللّهِ ورَسولِ اللّهِ ونَبِيِّهِ ، أرسَلَهُ رَحمَةً لِلعالَمينَ عامَّةً ، الأَبيَضِ مِنهُم وَالأَسوَدِ ، وَالإِنسِ‏الجِنِّ . كِتابٍ فيهِ بَيانٌ لِكُلِّ شَيءٍ كانَ قَبلَكُم ، وما هُوَ كائِنٌ بَعدَكُم لِيَكونَ حاجِزا بَينَ النّاسِ ، حَجَزَ اللّهُ بِهِ بَعضَهُم عَن بَعضٍ . وهُوَ كِتابُ اللّهِ مُهَيمِنا عَلَى الكُتُبِ مُصَدِّقا لِما فيها مِنَ التَّوراةِ وَالإِنجيلِ وَالزَّبورِ .
يُخبِرُكُمُ اللّهُ فيهِ بِما قَد كانَ قَبلَكُم ، مِمّا قَد فاتَكُم دَركُهُ في آبائِكُمُ الأَوَّلَينَ الَّذينَ أتَتهُم رُسلُ اللّهِ وأَنبِياؤُهُ ، وكَيفَ كانَ جَوابُهُم لِرُسُلِهِ ، وكَيفَ كانَ تَصديقُهُم بِآياتِ اللّهِ ، وكَيفَ كانَ تَكذيبُهُم بِآياتِ اللّهِ ، فَأَخبَرَكُمُ اللّهُ في كِتابِهِ شَأنَهُم وأَعمالَهُم ، وأَعمالَ مَن هَلَكَ مِنهُم بِذَنبِهِ ، لِيَجتَنِبوا مِثلَ ذلِكَ أن يَعمَلوا مِثلَهُ ، كَي لا تَحِلَّ عَلَيهِم مِن سَخَطِهِ ونَقمَتِهِ مِثلَ الَّذي حَلَّ عَلَيهِم مِن سوءِ أعمالِهِم ، وتَهاوُنِهِم بِأَمرِ اللّهِ .
وأَخبَرَكُمُ اللّهُ عزّ و جلّ في كِتابِهِ هذا بِإِنجاءِ مَن نَجا مِمَّن كانَ قَبلَكُم لِكَي تَعمَلوا مِثلَ أعمالِهِم ، فَكَتَبَ لَكُم في كِتابِهِ : هذا تِبيانٌ لِكُلِّ شَيءٍ ، ذلِكَ كُلُّهُ بِرَحمَةٍ مِنهُ لَكُم وشِفاءٌ مِن رَبِّكُم عَلَيكُم ، وهُوَ هُدىً مِنَ اللّهِ مِنَ الضَّلالَةِ ، وتِبيانٌ مِنَ العَمى ، وإقالَةٌ مِنَ العَثرَةِ ، ونَجاةٌ مِنَ الفِتنَةِ ، ونورٌ مِنَ الظُّلمَةِ ، وشِفاءٌ مِنَ الأَحداثِ ، وعِصمَةٌ مِنَ الهَلَكَةِ ، ورُشدٌ مِنَ الغِوايَةِ ،تِبيانُ ما بَينَ الدُّنيا وَالآخِرَةِ ، وفيهِ كَمالُ دينِكُم . فَإِذا عَرَضتُم هذا فَأَقَرّوا لَكُم ، فَقَدِ استَكمَلُوا الوَلايَةَ ، فَاعرِضوا عَلَيهِم عِندَ ذلِكَ الإِسلامَ .
وَالإِسلامُ : الصَّلَواتُ الخَمسُ ، وإيتاءُ الزَّكاةِ ، وحَجُّ البَيتِ ، وصِيامُ شَهرِ رَمَضانَ ، وَالغُسلُ مِنَ الجَنابَةِ ، وَالطَّهورُ قَبلَ الصَّلاةِ ، وبِرُّ الوالِدَينِ ، وصِلَةُ الرَّحِمِ المُسلِمَةِ ، وحُسنُ صُحبَةِ الوالِدَينِ المُشرِكَينِ . فَإِذا فَعَلوا ذلِكَ فَقَد أسلَموا ، فَادعوهُم عِندَ ذلِكَ إلَى الإِيمانِ ، وَابعَثوا لَهُم شَرائِعَكُم .
ومَعالِمُ الإِيمانِ : شَهادَةُ أن لا إلهَ إلاَّ اللّهُ لا شَريكَ لَهُ ، وأَنَّ مُحَمَّدا عَبدُهُ ورَسولُهُ ، وأَنَّ ما جاءَ بِهِ مُحَمَّدٌ الحَقُّ ، وأَنَّ ما سواهُ الباطِلُ . وَالإِيمانُ بِاللّهِ ومَلائِكَتِهِ وكُتُبِهِ ورُسُلِهِ وأَنِبيائِهِ وَاليَومِ الآخِرِ . وَالإِيمانُ بِهذَا الكِتابِ ما بَينَ يَدَيهِ وما خَلفَهُ بِالتَّوراةِ وَالإِنجيلِ والزَّبورِ . وَالإِيمانُ بِالبَّيِّناتِ وَالمَوتِ وَالحَياةِ وَالبَعثِ بَعدَ المَوتِ وَالحِسابِ وَالجَنَّةِ وَالنّارِ . وَالإِيمانُ بِاللّهِ۱وَلِرَسولِهِ ولِلمُؤمِنينَ كافَّةً . فَإِذا فَعَلوا ذلِكَ وأَقَرّوا بِهِ فَهُم مُسلِمونَ مُؤمِنونَ .
ثُمَّ تَدعوهُم بَعدَ ذلِكَ إلَى الإِحسانِ ؛ أن يُحسِنوا فيما بَينَهُم وبَينَ اللّهِ في أداءِ الأَمانَةِ وعَهدِهِ الَّذي عَهِدَهُ إلى رَسولِهِ ، وعَهِدَ رَسولُهُ إلى خَلقِهِ وأَئِمَّةِ المُؤمِنينَ . وَالتَّسليمِ لِأَئِمَّةِ المُسلِمينَ مِن كُلِّ غائِلَةِ لِسانٍ ويَدٍ . وأَن يَبتَغوا لِبَقِيَّةِ المُسلِمينَ خَيرا ، كَما يَبتَغي أحَدُهُم لِنَفسِهِ . وَالتَّصديقِ بِمَواعيدِ الرَّبِّ عزّ و جلّ ولِقائِهِ ومُعاتَبَتِهِ ، وَالوَداعِ مِنَ الدُّنيا في كُلِّ ساعَةٍ . وَالمُحاسَبَةِ لِلنَّفسِ عِندَ استِئنافِ كُلِّ يَومٍ ولَيلَةٍ . وَالتَّعاهُدِ لِما فَرَضَ اللّهُ يُؤَدّيهِ إلَيهِ فِي السِّرِّ وَ العَلانِيَةِ . فَإِذا فَعَلوا ذلِكَ فَهُم مُسلِمونَ مُحسِنونَ مُؤمِنونَ .
ثُمَّ انعَتوا لَهُمُ الكَبائِرَ ، ودُلّوهُم عَلَيها ، وخَوِّفوهُم مِنَ الهَلَكَةِ فِي الكَبائِرِ ، إنَّ الكَبائِرَ مِنَ الموبِقاتِ . أوَّلُهُنَّ الشِّركُ بِاللّهِ ؛ لا يَغفِرُ أن يُشرَكَ بِهِ ، وَالسِّحرُ ؛ وما لِلسّاحِرِ مِن خَلاقٍ . وقَطيعَةُ الرِّحِمِ ؛ يَلعَنُهُمُ اللّهُ . وَالفِرارُ مِنَ الزَّحفِ ؛ يَبوؤوا بِغَضَبٍ مِنَ اللّهِ . وَالغُلولُ۲؛ فَيَأتوا بِما غَلّوا يَومَ القِيامَةِ لا يَقبَلِ اللّهُ مِنهُم . وقَتلُ النَّفسِ المُؤمِنَةِ ؛ جَزاؤُهُ جَهَنَّمُ . وقَذفُ المُحصَنَةِ ؛ لُعِنوا فِي الدُّنيا وَالآخِرَةِ . وأَكلُ مالِ اليَتيمِ ؛ يَأكُلونَ في بُطونِهِم نارا وسَيَصلَونَ سَعيرا . وأَكلُ الرِّبا ؛ فَائْذَنوا بِحَربٍ مِنَ اللّهِ ورَسولِهِ . فَإِذَا انتَهَوا مِنَ الكَبائِرِ فَهُم مُسلِمونَ مُؤمِنونَ مُحسِنونَ مُتَّقونَ ، لَقَدِ استَكمَلُوا التَّقوى .
فَادعوهُم بَعدَ ذلِكَ إلَى العِبادَةِ . وَالعِبادَةُ : الصِّيامُ ، وَالقِيامُ ، وَالخُشوعُ ، وَالرُّكوعُ ، وَالسُّجودُ ، وَالإِنابَةُ ، وَالإِحسانُ ، وَالتَّحميدُ ، وَالتَّهليلُ ، وَالتَّسبيحُ ، وَالتَّكبيرُ ، وَالصَّدَقَةُ ، بَعدَ الزَّكاةِ ، وَالتَّواضُعُ ، وَالسَّكينَةُ ، وَالسُّكونُ ، وَالمُواساةُ ، وَالدُّعاءُ ، وَالتَّضَرُّعُ ، وَالإِقرارُ بِالمِلكَةِ وَالعُبودِيَّةِ ، واستِقلالُهُ۳لِما كَثُرَ مِنَ العَمَلِ الصّالِحِ . فَإِذا فَعَلوا ذلِكَ فَهُم مُسلِمونَ مُؤمِنونَ مُحسِنونَ مُتَّقونَ عابِدونَ ، وقَدِ استَكمَلُوا العِبادَةَ .
فَادعوهُم عِندَ ذلِكَ إلَى الجِهادِ ، وبَيِّنوا لَهُم ورَغِّبوهُم فيما رَغَّبَهُمُ اللّهُ فيهِ مِن فَضلِ الجِهادِ وفَضلِ ثَوابِهِ عِندَ اللّهِ ، فَإِنِ انتَدَبوا لَهُم فَبايِعوهُم وَادعوهُم ، حَتّى تُبايِعوهُم إلى سُنَّةِ اللّهِ وسُنَّةِ رَسولِهِ : عَلَيكُم عَهدُ اللّهِ وذِمَّتُهُ وسَبعُ كَفالاتٍ مِنهُ ، لا تَنكُثوا أيدِيَكُم مِن بَيعَتِهِ ، ولا تَنقُضوا أمرَ وُلاتي مِن وُلاةِ المُسلِمينَ ، فَإِذا أقَرّوا بِذلِكَ فَبايِعوهُم وَاستَغفِرُوا اللّهَ لَهُم .
فَإِذا خَرَجتُم تُقاتِلونَ في سَبيلِ اللّهِ غَضَبا لِلّهِ ونَصرا لِدينِهِ ، فَمَن لَقوا مِنَ النّاسِ فَليَدعوهُم إلى مِثلِ الَّذي دُعوا إلَيهِ مِن كِتابِ اللّهِ وإسلامِهِ ، وإيمانِهِ وإحسانِهِ ، وتَقواهُ وعِبادَتِهِ و هِجرَتِهِ ، فَمَن تَبِعَهُم فَهُوَ المُستَجيبُ المُؤمِنُ المُحسِنُ التَّقِيُّ العابِدُ المُهاجِرُ ، لَهُ ما لَكُم‏عَلَيهِ ما عَلَيكُم ، ومَن أبى هذا عَلَيكُم فَقاتِلوهُ حَتّى يَفيءَ إلى أمرِ اللّهِ ويَفيءَ إلى فِتنَتِهِ . و مَن عاهَدتُم وأَعطَيتُم ذِمَّةَ اللّهِ يَفوا لَهُ بِها ، ومَن أسلَمَ وأَعطاكُمُ الرِّضا فَهُوَ مِنكُم وأَنتُم مِنهُ ، ومَن قاتَلَكُم عَلى هذا مِن بَعدِ ما بَيَّنتُموهُ لَهُ فَقاتِلوهُ ، ومَن حارَبَكُم فَحارِبوهُ ، أو كايَدَكُم فَكيدوا لَهُ ، أو جَمَعَ لَكُم فَاجمَعوا لَهُ ، أو غالَكُم فَغولوهُ ، أو خادَعَكُم فَاخدَعوهُ مِن غَيرِ أن تَعتَدوا ، أو ماكَرَكُم فَامكُروا بِهِ مِن غَيرِ أن تَعتَدوا سِرّا وعَلانِيَةً ، فَإِنَّهُ مَن يَنتَصِرُ مِن بَعدِ ظُلمِهِ فَاُولئِكَ ما عَلَيهِم مِن سَبيلٍ .
وَاعلَموا أنَّ اللّهَ مَعَكُم يَراكُم ويَرى أعمالَكُم ، ويَعلَمُ ما تَصنَعونُ كُلَّهُ ، فَاتَّقُوا اللّهَ وكونوا عَلى حَذَرٍ فِيَّ ، إنَّما هذِهِ أمانَةٌ ائتَمَنَني عَلَيها رَبّي اُبَلِّغُها عِبادَهُ عُذرا مِنهُ إلَيهِم ، وحُجَّةً مِنهُ احتَجَّ بِها عَلى مَن بَلَغَهُ مِنَ الخَلقِ جَميعا ، فَمَن عَمِلَ بِما فيهِ نَجا ، ومَنِ اتَّبَعَ ما فيهِ اهتَدى ، و مَن خاصَمَ بِهِ فَلَحَ ، ومَن قاتَلَ بِهِ نُصِرَ ، ومَن تَرَكَهَ ضَلَّ حَتّى يُراجِعَهُ ، تَعَلَّموا ما فيهِ وأَسمِعوهُ آذانَكُم ، وعوهُ أجوافَكُم ، وَاستَحفِظوهُ قُلوبَكُم ، فَإِنَّهُ نورُ الأَبصارِ ورَبيعُ القُلوبِ ، وشِفاءٌ لِما فِي الصُّدورِ ، وكَفى بِهِ أمرا ، ومُعتَبَرا ، وزاجِرا ، وعِظَةً ، وداعِيا إلَى اللّهِ ورَسولِهِ ، هذا هُوَ الخَيرُ الَّذي لا شَرَّ فيهِ .۴

1.كذا ، والظاهر أنّ الصواب : «وَالنُّصحِ لِلّهِ . . .» كما في مجمع الزوائد .

2.الغلول : السرقة من الغنيمة قبل القسمة (مجمع البحرين : ج ۲ ص ۱۳۳۱ «غلل») .

3.في مجمع الزوائد : «والاستقلال» ، وهو المناسب للسياق .

4.المعجم الكبير : ج ۱۸ ص ۸۹ ح ۱۶۵ ، مجمع الزوائد : ج ۵ ص ۵۶۱ ح ۹۵۹۶ .

  • نام منبع :
    سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعي از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    7
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6938
صفحه از 576
پرینت  ارسال به