۳ / ۹
درخواست براى برطرف كردن حاجتهاى مردم
۴۰۹۵.پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله :حاضران بايد به غايبان برسانند . حاجت كسانى را كه به من دسترس ندارند ، به من برسانيد ، كه هر كس حاجت كسانى را كه به حاكم دسترس ندارند ، به گوش حاكم برساند ، خداوند ، پاهاى او را در روز قيامت ، استوار مىدارد .
۳ / ۱۰
برآوردن حاجتها
۴۰۹۶.امام على عليه السلام ـ در توصيف پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله ـ :هر كس از او حاجتى مىخواست ، باز نمىگشت ، مگر آن كه به حاجت خود رسيده يا به بيان خوشى از او دلخوش گشته بود .
۴۰۹۷.امام على عليه السلام ـ در توصيف پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله در داخل خانه ـ :هر گاه به خانه مىرفت ، وقت خود را سه قسمت مىكرد : يك قسمت براى خداوند ـ تبارك و تعالى ـ ، يك قسمت براى خانواده ، و يك قسمت نيز براى خود . سپس قسمت خود را بين خود و مردم ، تقسيم مىكرد و اوّل ، خواص را مىپذيرفت و به وسيله آنان ، علوم و آداب و مسائل را به عموم مردم انتقال مىداد۱و چيزى از وقت خود را از مردم ، دريغ نمىنمود . و در قسمت امّت ، روش او اين گونه بود كه اهل فضل را با اجازه دادن به آنها به اندازه فضلشان در دين ، بر ديگران ترجيح مىداد . بعضى از آنان (مردم) ، يك حاجت داشتند ، بعضى دو حاجت و بعضى بيشتر . پس به جويا شدن از احوالشان و نيز گفتن مطالب لازم مىپرداخت و آنان را به آنچه موجب اصلاحشان و اصلاح امّت بود ، وا مىداشت .