۴۰۷۷.الفضائلـ به نقل از جابر بن عبد اللّه انصارى ـ :نزد پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله نشسته بوديم كه باديهنشينى با سر و وضع آشفته و جامههايى كهنه و پاره ، به طورى كه فقر از چهرهاش نمايان بود ، بر ما وارد شد ... و داشت شعر مىگفت ... . پيامبر صلى اللّه عليه و آله با شنيدن سخنان او ، به شدّت گريست و سپس به اصحابش فرمود : «چه كسى از شما با اين فقير ، همدردى و هميارى مىكند ؟» .
هيچ كس جوابى نداد . در گوشه مسجد ، على بن ابى طالب عليه السلام نماز مستحبّى مىخواند و در حال قيام بود . به آن باديهنشين اشاره كرد . باديهنشين ، نزديك رفت و على عليه السلام در همان حال كه مشغول نماز بود ، انگشتر را از دست خويش در آورد و به او داد .
۴۰۷۸.امام باقر عليه السلام :به درستى كه مردى از اهل يمامه۱به نام جُوَيبر در جستجوى اسلام نزد پيامبر صلى اللّه عليه و آله آمد و اسلام آورد و نيك مسلمانى شد . او مردى كوتاهقد ، زشت ، نيازمند و برهنه بود و از سياهان زشتچهره بود . پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله او را به خاطر بىكسى و برهنگى ، در پناه خود گرفت . به وى مقدارى خرما مقرّرى مىداد و دو لباس بلند بر او پوشانيد و دستور داد هميشه در مسجد باشد و شبها نيز در مسجد بخوابد . او مدّتى طولانى در مسجد ماند ... .
روزى ، پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله به جُوَيبر ، نگاهى از روى لطف و دلسوزى افكند و فرمود : «اى جُوَيبر! چه قدر خوب است كه زن بگيرى و با ازدواج ، عفيف بمانى و همسرت تو را بر دنيا و آخرت يارى كند» .
جُوَيبر گفت : اى پيامبر خدا ، پدر و مادرم فدايت ! چه كسى با من ازدواج مىكند ؟ نه خانوادهاى ، نه فاميلى ، نه ثروتى و نه زيبايى دارم . كدام زن به من رغبت مىكند ؟
پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله فرمود : «اى جويبر ! به راستى كه خداوند با اسلام ، آن كس را كه در جاهليت منزلتى داشت ، فرو نشاند و با اسلام ، آن را كه در جاهليت فرودست بود ، شرافت داد و با اسلام ، آن را كه در جاهليت خوار بود ، عزيز گرداند و با اسلام ، خودپسندى و تكبّرِ جاهليت و افتخار به قبيله و برترىِ نسب را از ميان بُرد . امروزه مردم سفيد و سياه ، قرشى ، عرب و غير عرب ، فرزندان آدم اند و آدم را خداوند از گل آفريد و به راستى كه محبوبترينِ مردم نزد خداوند عزّ و جلّ در قيامت ، پارساترين و فرمانبردارترينِ آنهاست . اى جويبر! من امروز ، براى هيچ مسلمانى بر تو فضيلتى نمىبينم ، مگر آن كه از تو پارساتر و فرمانبردارتر باشد» .