فرض نخست : سكوت در قبال آينده
در باره فرض نخست ، يعنى سكوت پيامبر صلى اللّه عليه و آله در قبال آينده رسالت ، اين سؤالها مطرح مىشود كه : چرا پيامبر صلى اللّه عليه و آله طرحى براى آينده نيفكنده و آينده امّت را مسكوت گذاشته است ؟ آيا چنين موضعى ممكن است از چگونه انديشهاى سرچشمه گرفته باشد ؟
در پاسخ اين سؤالها بايد گفت : اين بىاعتنايى و مسكوت گذاشتن را مىتوان بر دو پيشفرض ، بنا نهاد . اكنون بايد بنگريم كه آيا اين دو پيشفرض ، معقول اند :
پيشفرض اوّل : احساس امنيّت و نفى هر گونه خطر
پيشفرض اوّل ، بدين معناست كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله مىدانسته كه هيچ گونه خطرى ، امّت را تهديد نمىكند و هيچ جريان در هم شكنندهاى ، آينده مردم را متزلزل نمىسازد و امّتى كه به زودى ، «رسالت اسلامى» را به ارث خواهند برد ، در ايجاد طرحى براى اداره جامعه ، موفّق خواهند بود .
اكنون براى آن كه بدانيم آيا اين تصوّر ، درست است يا نادرست ، بايد به واقعيّتهاى جامعه آن روز ، مراجعه كنيم . مطالعه و بررسى حوادث و فضاى آن زمان ، به روشنى نشان مىدهد كه خطرهاى جدّى و بنيادبراندازى ، جامعه اسلامى آن روز را تهديد مىكرده است . اين خطرها عبارت اند از :
يك . خلأ رهبرى
پيامبر صلى اللّه عليه و آله جامعهاى بنياد نهاده بود كه زمان زيادى از شكلگيرى ابعاد فرهنگى ، اجتماعى و سياسى آن نمىگذشت . به همين خاطر ، ايشان زمام تمام اين امور را خود به عهده داشت . از سوى ديگر ، درگيرىهاى بسيار و نبردهاى پى در پى ،