385
سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم

و مى‏دانسته كه خود ، پس از گذشت سال‏ها ابلاغ و تبليغ ، روزى به سوى رفيق اعلا اوج مى‏گيرد ـ ، براى آينده آيين و مكتبش چه انديشيده است ؟ آيا آينده‏اى مشخّص را رقم زده است ، يا به هيچ روى ، براى آينده طرحى نيفكنده و يكسر ، كار را به مردم وا نهاده است ؟

عالمان ، محدّثان ، متكلّمان و متفكّران اسلامى در اين باره بسيار نگاشته‏اند و نظريّه‏هاى گوناگونى به دست داده‏اند .۱به واقع ، آنان كوشيده‏اند كه آنچه را در تاريخ اسلام واقع شده ، به گونه‏اى ، استوار سازند و بر پايه آن ، اصول و ديدگاه‏هايى بنيان نهند ؛ امّا مهم ، پى بردن به حقيقت است كه با نگريستن دقيق به موضوع و بررسى همه‏جانبه زندگانى پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله حاصل مى‏گردد . بايد توجّه نمود كه وضع پيامبر صلى اللّه عليه و آله در برابر آينده رسالت ، از سه حال ، خارج نبوده است :

۱ . پيامبر صلى اللّه عليه و آله مسئله را يكسر «مسكوت» گذاشته و در باره آن ، هيچ سخنى با امّت نگفته است .

۲ . پيامبر صلى اللّه عليه و آله آن را به «امّت» ، وا نهاده و به تدبير آنان اعتماد كرده و صحابه را به تعيين سرنوشت آينده رسالت ، مأمور نموده است .

۳ . پيامبر صلى اللّه عليه و آله با «نصّى (تصريحى) روشن» ، آينده را رقم زده و شخصى را كه مى‏بايد پس از او مسئوليّت هدايت امّت و اداره جامعه اسلامى را به دوش گيرد ، معرّفى كرده است .

اكنون به اين فرض‏ها مى‏نگريم و چگونگى آنها را بررسى مى‏كنيم :۲

1.متكلّمان و متفكّران اسلامى ، در امامت پس از پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله به ديدگاه‏هايى چون : «اجماع» ، «بيعت» ، «اختيار و انتخاب مردم» ، «غلبه و قدرت» ، «اظهار نظر و تعيين اهل حلّ و عقد» و «نص» ، گرايش داشته و دارند . براى آگاهى از آنچه ياد شد ، ر . ك : الأحكام السلطانيّة ، ماوردى : ص ۱۵ ، الأحكام السلطانيّة ، فرّاء : ص۴۴۰ به بعد ،نظام الحكم فى الشريعة و التاريخ الإسلامى : ص ۱۲۱ ، النظام السياسى فى الإسلام (رأى الشيعة ، رأى السنّة ، حكم الشرع) ، احمد حسين يعقوب : ص ۲۳ به بعد ، الإمامة و أهل البيت ، محمّد بيومى مهران : ج۱ ص۵۰ به بعد .

2.بررسى‏هاى خردمندانه و تحليل‏هاى درخشانى كه در پى مى‏آيد ، از كتاب ارزشمند نشأة التشيّع و الشيعة (ص ۲۳ـ۵۶) ، اثر آية اللّه شهيد سيّد محمّدباقر صدر است كه توضيحاتى بر آن افزوده و منقولات آن را مستند ساخته‏ايم .


سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
384

تبيين موضع پيامبر صلى اللّه عليه و آله در برابر آينده جامعه اسلامى

اسلام ، خاتم اديان ، محمّد صلى اللّه عليه و آله ، خاتم پيامبران و قرآن ، فرجام‏بخش كتاب‏هاى آسمانى است و بدين سان ، اسلام ، زمان‏شمول و جهان‏شمول است . پيامبر اسلام صلى اللّه عليه و آله ابلاغ كننده دينى است كه رنگ ابديّت دارد و زمان ، طومار حيات آن را در هم نمى‏پيچد .

از سوى ديگر ، بر اساس قانون خلقت ، پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله چونان ديگر انسان‏ها ، حيات ظاهرىِ محدودى دارد و به صراحت قرآن ، او نيز همانند ديگران به كام مرگ خواهد رفت :
«إِنَّكَ مَيِّتٌ وَ إِنَّهُم مَّيِّتُونَ .۱
تو مى‏ميرى و آنان نيز مى‏ميرند»
.

پيامبر صلى اللّه عليه و آله رسالت «ابلاغ آموزه‏هاى دين» را بر عهده دارد ، همان گونه كه «رهبرى و زعامت جامعه» را . به ديگر سخن ، پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله ، هم مرجع فكرى مردم است و هم زعيم و پيشواى سياسى آنان .

بر اين اساس ، پرسش جدّى و مهمّى كه هرگز نمى‏توان به سادگى از آن گذشت و در درازناى تاريخ نيز دل مشغولى مهمّ متفكّران اسلامى بوده ، اين است كه : اين زعيم بزرگ الهى و مرجع بِشكوهِ خدايى ـ كه آيين خود را «زمان‏شمول» اعلام كرده

1.زمر : آيه ۳۰ .

  • نام منبع :
    سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعي از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    7
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6924
صفحه از 576
پرینت  ارسال به