337
سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم

در تضاد نباشد . از اين رو ، پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله در بيعت با مردان، همان سنّت متداول آن دوران را پذيرفت؛ ولى در مورد بيعت با زنان ، با مصافحه آنها از روى لباس با پيامبر صلى اللّه عليه و آله يا دستْ فرو بُردنشان در آبى كه ايشان دست خود را در آن فرو برده بود و يا با گفتن سخنى از جانب آنها ، با آنان بيعت نمود .

بنا بر اين ، همچنان كه امام خمينى رحمه اللّه نيز تصريح نموده است ،۱در عصر حاضر كه سنّت‏هاى گذشته در ارتباط با بيعت با رهبر، منسوخ گرديده‏اند ، اين پيمان مى‏تواند از طريق همه‏پُرسى‏ها، يا صندوق‏هاى رأى و يا از طريق نمايندگان مردم ، منعقد شود و احكام بيعت بر آن مترتّب گردد .

تفاوت بيعت و رأى

پيش از اين ، توضيح داديم كه بيعت ، عقد و پيمان ولايت است . بنابر اين، رأى دادن در انتخابات ، اعم از بيعت است ؛ زيرا رأى دادن ـ همان طور كه اشاره شد ـ مى‏تواند به معناى بيعت و پيمان ولايت باشد ـ چنان كه در انتخاب رهبر در جمهورى اسلامى بدين معناست ـ و مى‏تواند به معناى پيمان وكالت يا يكى ديگر از پيمان‏هاى شرعى باشد ، مانند : رأى دادن در انتخابات مجلس شوراى اسلامى . بنا بر اين، آنچه برخى تصوّر كرده‏اند كه رأى دادن مطلقا نوعى توكيل است،۲به نظر، صحيح نمى‏رسد .

شايان ذكر است كه نمايندگى يا وكالت مجلس شوراى اسلامى ، نيز نوعى ولايت است ، و در اين گونه موارد ، معناى فقهى وكالت ، مراد نيست .

1.ر . ك : صحيفه امام: ج ۲۰ ص ۴۵۹ (پاسخ امام خمينى به استفتاى رسمى نمايندگان ايشان در دبيرخانه مركزى ائمّه جمعه) .

2.ر . ك : تفسير نمونه : ج ۲۲ ص ۷۱ ـ ۷۲ .


سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
336

روشن‏بينى الهى خود ، به مقتضاى زمان بيعت و قلّت و كثرت هواداران و خصوصيات جسمى ، روحى و خانوادگىِ شخص بيعت كننده ، شرايط متفاوتى را براى اين معاهده پيشنهاد مى‏فرمود و بدين سان، به بهترين وجه ، مردم معاصر خود را رهبرى مى‏كرد . از اين رو ، سيره سياسى ايشان در اين باره، درس بزرگى براى رهبران سياسى جوامع اسلامى است .

وفا به بيعت

با توجّه به آنچه در بيان ماهيت «بيعت» بِدان اشاره شد ، بيعت، نوعى عقد (پيمان شرعى) است و مشمولِ قانون كلّى: « أَوْفُواْ بِالْعُقُودِ »۱است و بر اين اساس، وفا به بيعت امام عادل، واجب۲و شكستن آن، حرام و بلكه از گناهان كبيره است،۳مگر آن كه بيعت‏پذير، اجازه فسخ بيعت دهد،۴يا بيعت كننده، ضمن بيعت، مجاز بودن به فسخ بيعت را شرط كند ، چنان كه در ماجراى عاشورا ، هر دو مورد، مصداق پيدا كرد .۵همين وفادارى،در خصوص بيعت‏پذير نيز الزامى و عمل كردن او به شروط بيعت، واجب و نقض اين شروط توسط وى حرام است.

چگونگى بيعت

با تأمّل در احاديثى كه كيفيت بيعت مسلمانان را با پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله بيان كرده‏اند،۶مى‏توان گفت كه چگونگى بيعت گرفتن در نظام اسلامى ، بستگى به سنّت و فرهنگ جامعه در انعقاد اين پيمان دارد ، مشروط به اين كه سنّت مردم با احكام قطعى اسلام

1.مائده : آيه ۱ «به پيمان‏هاى خود ، وفادار (پايبند) باشيد» .

2.ر.ك: دانش‏نامه قرآن و حديث : ج ۱۶ ص ۵۰۹ (بيعت / فصل نهم : احكام بيعت/ پايبندى به بيعت) .

3.ر.ك: دانش‏نامه قرآن و حديث : ج ۱۶ ص ۵۱۹ (بيعت/ فصل نهم : احكام بيعت / شكستن بيعت) .

4.ر . ك : دانش‏نامه قرآن و حديث : ج ۱۶ ص ۵۲۵ (بيعت/ فصل نهم : احكام بيعت/ فسخ بيعت) .

5.ر.ك: دانش‏نامه قرآن و حديث : ج ۱۶ ص ۵۲۷ ح۱۶۱ .

6.ر.ك: دانش‏نامه قرآن و حديث : ج ۱۶ ص ۴۷۱ (بيعت/ فصل هشتم : اقسام بيعت) .

  • نام منبع :
    سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعي از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    7
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 7021
صفحه از 576
پرینت  ارسال به