۹ . بيعت غدير
آخرين بيعت در سيره پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، بيعت مسلمانان با امام على عليه السلام در روز هجدهم ذى حجّه سال دهم هجرى در محلّى به نام غدير خُم بود.۱در اين روز، پيامبر صلى اللّه عليه و آله امام على عليه السلام را به عنوان جانشين پس از خود به مسلمانان معرّفى كرد و از آنان خواست كه با او بيعت كنند.۲افزون بر اين ، به آنان دستور داد كه به عنوان رهبر آينده خود بر او سلام نمايند .
اركان بيعت
ماهيت بيعت ، نوعى معاهده و قرارداد دو سويه ميان بيعت كننده و بيعتپذير است . بر اين اساس ، بيعت، داراى سه ركن اساسى است : بيعت كننده (مردم)، بيعتپذير (رهبر)، پيمانِ فرمانبرى (شروط بيعت) .
بنا بر اين ، محتواى بيعت ، طبق شرايطى كه در پيمان۳ذكر مىشود، مىتواند متفاوت باشد .
شروط بيعت
يكى از مسائل مهم در بيعت با رهبران سياسى ، تناسب شروط بيعت با مقتضيات زمان و نيازهاى مادّى و معنوى جوامع مختلف است . بدين جهت ، رهبرى در جلب آراى مردم، موفّق است كه زمانشناس ، جامعهشناس و روانشناس باشد .
بررسى شروطى كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله در مقاطع مختلف رهبرى خود با پيروان خويش مطرح مىنمود،۴به روشنى نشان مىدهد كه آن بزرگوار، با اتّكا به وحى و
1.ر . ك : دانشنامه امير المؤمنين عليه السلام : ج ۲ ص ۲۱۷ (بخش سوم/ فصل دهم : حديث غدير) .
2.ر . ك : دانشنامه امير المؤمنين عليه السلام : ج ۲ ص ۲۷۱ (بخش سوم/ فصل دهم : حديث غدير / سلام رهبرى) .
3.اين پيمان ، امروزه ، تفصيل پيدا كرده است و «قانون اساسى» ناميده مىشود .
4.ر . ك : ص ۲۹۱ (شرطهاى بيعت دوم عقبه) وص ۳۰۷ (شرطهاى بيعت رضوان) وص ۳۰۹ (بيعت فتح / شرطهاى بيعت مردان) وص ۳۱۱ (شرطهاى بيعت زنان) .