333
سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم

۵ . بيعت رضا

پس از هجرت پيامبر صلى اللّه عليه و آله به مدينه ، در سال دوم هجرى و پيش از جنگ بدر ـ كه نخستين درگيرى مسلمانان با كفّار قريش بود ـ ، پيامبر صلى اللّه عليه و آله هنگام حركت به سوى دشمن، از مسلمانان بيعت گرفت . اين بيعت ، در حديثى از امام صادق عليه السلام ، «بيعة الرضا» ناميده شده است . متن حديث، چنين است :
لَمّا هاجَرَ النَّبِىُّ صلى اللّه عليه و آله إلَى المَدينَةِ ... وَ حَضَرَ خُروجُهُ إلى بَدرٍ دَعَا النّاسَ إلَى البَيعَةِ فَبايَعَ كُلَّهُم عَلَى السَّمعِ وَ الطّاعَةِ .۱
پيامبر صلى اللّه عليه و آله چون به مدينه هجرت كرد ... و هنگام خارج شدنش به سوى بدر رسيد ، مردم را به بيعت فرا خواند . آنان همگى به حرف‏شنوى و فرمان‏بردارى، بيعت كردند .

۶ . بيعت رضوان

اين بيعت در سال ششم هجرى در حديبيّه ،۲در سفرى كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله همراه جمعى از مسلمانان براى انجام مناسك عمره رفته بود، انجام گرفت . در پى جلوگيرى مشركان از ورود مسلمانان به مكّه، پيامبر صلى اللّه عليه و آله ياران همراه خود را به اين بيعت فرا خواند . تعداد مسلمانان همراه پيامبر صلى اللّه عليه و آله در اين سفر، از ۱۲۰۰ نفر تا ۱۵۲۵ نفر، گزارش شده است .۳

بر پايه برخى از گزارش‏ها ، موضوع اين بيعت ، مقاومت تا سر حدّ مرگ و در برخى ، فرار نكردن در نبرد، ذكر شده است كه به نظر مى‏رسد تعارضى ميان آنها نيست و مقصود، به كارگيرى همه توان در مبارزه با دشمن است .

گفتنى است كه اين بيعت ، دو نام دارد : يكى «بيعت رضوان»؛ زيرا خداوند

1.ر . ك : ص ۲۹۴ ح ۳۹۷۲ .

2.نام مكانى در دو فرسنگى مكّه ، و برخى در نُه ميلى مكّه گفته‏اند . و آن نام چاهى يا درختى خميده است كه در آن جا بوده و غزوه حديبيّه پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله در آن جا روى داد (لغت‏نامه دهخدا: واژه «حديبيّه») .

3.ر . ك : دانش‏نامه قرآن و حديث : ج ۱۶ ص ۴۲۷ (شمار مسلمانان در بيعت رضوان) .


سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
332

پيامبر صلى اللّه عليه و آله نوشتند و از ايشان مُبلّغى درخواست كردند كه به آنها قرآن بياموزد. پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، مصعب بن عمير را فرستاد و وى در مدّتى كوتاه توانست شمار قابل توجّهى از مردم مدينه را مسلمان كند . آنان در سال بعد، يعنى سال سيزدهم بعثت، ۷۳ مرد و دو زن۱را در ايّام حج به مكّه فرستادند و در عقبه ـ همان مكانى كه سال قبل با پيامبر صلى اللّه عليه و آله در آن جا بيعت كرده بودند ـ ، مجدّدا با ايشان بيعت كردند؛ امّا اين بار، محتواى پيمان آنان ، آغاز يك حركت سياسى و نظامى بود . به گزارش جابر ، پيامبر صلى اللّه عليه و آله از آنها خواست كه با شرايطى با وى بيعت كنند و فرمود :
تُبايِعونى عَلَى السَّمعِ وَ الطّاعَةِ فِى النَّشاطِ وَ الكَسَلِ ، وَ النَّفَقَةِ فِى العُسرِ وَ اليُسرِ ، وَ عَلَى الأَمرِ بِالمَعروفِ وَ النَّهىِ عَنِ المُنكَرِ ، وَ أن تَقولوا فِى اللّهِ لا تَخافونَ فِى اللّهِ لَومَةَ لائِمٍ ، وَ عَلى أن تَنصُرونى فَتَمنَعونى إذا قَدِمتُ عَلَيكُم ، مِمّا تَمنَعونَ مِنهُ أنفُسَكُم وَ أَزواجَكُم وَ أَبناءَكُم ؛ وَ لَكُمُ الجَنَّةُ .۲
با من بيعت مى‏كنيد بر اين كه در نيرومندى و سستى، از من حرف‏شنوى و فرمان‏بردارى كنيد ، و در تنگ‏دستى و گشايش، انفاق نماييد ، و امر به معروف و نهى از منكر كنيد ، و از بهر خدا بگوييد و از سرزنش هيچ سرزنشگرى بيم مداريد ، و چون به ميان شما آمدم، مرا حمايت كنيد، آن چنان كه از خودتان و زنان و فرزندانتان حمايت مى‏كنيد . در اين صورت، بهشت براى شما خواهد بود .

جابر مى‏گويد : پس از سخنان پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، ما از جا بر خاستيم و با ايشان بيعت كرديم .

اين بيعت ، زمينه‏ساز هجرت پيامبر صلى اللّه عليه و آله به مدينه گرديد . بر اساس گفته شمارى از مفسّران، آيه هفتم از سوره مائده و آيه پانزدهم از سوره احزاب، به اين بيعت، اشاره دارد .۳

1.ر.ك: ص ۲۸۱ ح ۳۹۶۴ .

2.ر.ك: ص ۲۷۲ ح ۳۹۶۱ .

3.ر.ك: ص ۲۷۱ پانوشت ۱ و ۲۷۲ پانوشت ۱ .

  • نام منبع :
    سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعي از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    7
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 7371
صفحه از 576
پرینت  ارسال به