205
سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم

ترويج كننده دين ، درخواستى از فراگيران نمى‏كند و بدين وسيله عزّت و سرافرازى خود را نگاه مى‏دارد ؛ امّا نهادهاى پشتيبان ، زندگى متعارف او را تأمين مى‏كنند . گفتنى است كه شيوه‏هاى ديگرى مانند خودكفايى و خودگردانى نهادهاى دينى با استفاده از درآمدهاى مشروع و متعارف هم پيشنهاد شده است .۱عملى شدن اين پيشنهادها مى‏تواند به منزّه داشتن امر آموزش و ترويج از مسائل مادّى يارى برساند و هزينه‏هاى زندگى متعارف دست اندر كاران اين امر مقدّس را تأمين كند .

1.ر . ك : تبليغ در قرآن و حديث : ص ۳۸۲ ـ ۳۸۵ .


سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
204

حرام دانسته‏اند .۱

تفصيل ديگر ، وابستگى حكم حرمت يا كراهت ، به شرط كردنِ گرفتن اُجرت و عدم شرط كردن آن است . اين تفصيل ، نظر شيخ طوسى و بر پايه جمع ميان احاديثِ به ظاهر متعارض در اين باره است . او مى‏گويد : اگر معلّم شرط كند كه تنها در ازاى گرفتن اُجرت ، تعليم مى‏دهد ، گرفتن آن ، جايز نيست ؛ ولى اگر شرط نگذارد ، بلكه به او هديه داده شود ، گرفتن آن ، جايز است .۲

بر اين پايه ، روا نيست كه معلّم و مبلّغ دين براى آموزش واجبات دينى ، از فراگيران ، اُجرت بطلبد ؛ امّا اين ، مانع گرفتن اُجرت در آموزش مستحبّات نيست .

شايان ذكر است كه در هر صورت بايد هزينه زندگى معلّمان و مروّجان فرهنگ دينى را تأمين نمود ، بويژه در روزگار كنونى ، كه كارها به صورت تخصّصى در آمده و نمى‏توان از انسان‏هايى با توان معمولى ، انتظار داشت كه ساعت‏ها مطالعه و تحصيل و تحقيق و تدريس و تبليغ كنند و ساعت‏هايى نيز به كسب و كار براى تأمين معاش خود و خانواده‏شان بپردازند .

راه حل ، آن است كه افرادى را براى آموزش و ترويج معارف دين به كار گرفت و هزينه زندگى آنان را از طريق دادن هديه و يا برقرارى مستمرّى از سوى حكومت و يا نهادهاى مردمى و فرهنگى ، تأمين نمود ؛ امرى كه هر ملّتى براى پاسداشت دين و آيين و فرهنگ خود ، ناگزير از آن است . به سخن ديگر ، شخص آموزش دهنده و

1.در العروة الوثقى (ج ۵ ص ۱۰۹) در مسئله سيزدهم آمده است : «لا يجوز الإجارة لإتيان الواجبات العينيّة كالصلوات الخمس ، و الكفائيّة كتغسيل الأموات و تكفينهم و الصلاة عليهم ، و كتعليم القدر الواجب من اُصول الدين و فروعه ، و القدر الواجب من تعليم القرآن كالحمد و سورة منه ، و كالقضاء و الفتوى و نحو ذلك ، و لا يجوز الإجارة على الأذان . نعم لا بأس بارتزاق القاضى و المفتى و المؤذّن من بيت المال ، و يجوز الإجارة لتعليم الفقه و الحديث و العلوم الأدبيّة و تعليم القرآن ما عدا المقدار الواجب و نحو ذلك» .

2.الاستبصار : ج ۳ ص ۶۵ ذيل ح ۲۱۶ باب «الأجر على تعليم القرآن» .

  • نام منبع :
    سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد ششم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعي از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    7
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 7312
صفحه از 576
پرینت  ارسال به