تبيين احاديث قيمتگذارى
با توجّه به احاديثى كه بدانها اشاره شد ، احاديث قيمتگذارى را مىتوان در چند دسته بدين شرح تقسيم كرد :
دسته يكم : احاديثى كه تصريح مىكنند خداوند سبحان ، قيمتگذار و تعيين كننده بهاى كالاهاست، يا هموست كه فرشتهاى را بر اين كار گماشته تا آن را تدبير كند .
دسته دوم : احاديثى از پيامبر صلى اللّه عليه و آله كه مضامين احاديث دسته يكم را تأييد مىكنند و به موجب آنها ، ايشان پيشنهاد مردم براى قيمتگذارى را قاطعانه رد كرده ، آن را ستم و بدعت مىشمارد .
دسته سوم : احاديثى است كه دلالت دارند رهبرى و مديريت نظام اسلامى بايد بر رعايت عدالت در بازار نظارت داشته باشد و قيمتها را به شكلى عادلانه تنظيم نمايد ، به گونهاى كه نه فروشنده زيان ببيند و نه به خريدار، ستم شود .
دسته چهارم : حديثى كه نشان مىدهد امام على عليه السلام در دوران حكومتش هيچ گاه بر كالايى قيمتگذارى ننموده است ؛ امّا اگر كسى هماهنگ با بازار عمل نمىكرد ، به او گفته مىشده كه مانند ديگران بفروشد و يا از بازار كناره بگيرد . البتّه اگر كالاى او بهتر از كالاى ديگران بود ، حق داشت كه آن را گرانتر بفروشد .
دسته پنجم : حديثى كه به موجب آن ، پيامبر صلى اللّه عليه و آله فروشندهاى را تحسين نمود كه كالايش را با انگيزه الهى به قيمتى پايينتر از بهاى بازار مىفروخت .