حديث ضعيف السند هستند .۱
ابن قُدامه ، فقيه حنبلى و مشهور اهل سنّت (م ۶۲۰ ق) در باره حديث نخست۲مىگويد : اين كه راوى ، خود نقل مىكند كه پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله از ميوههاى خيبر به زنان عطا كرد و نه از غنائم جنگى ، نشان مىدهد كه بهره زنانِ كمك دهنده ، به سان سهم جنگاوران در ميدان و همسان آنها نبود، بلكه عطايى بود كه متناسب با شكل و مقدار خدمات زنان ، كم و زياد مىشد كه در فقه به آن «رضخ» گفته مىشود . ابن قدامه همچنين محتمل مىداند كه مقصود حديث ، همسانى سهم زنان و مردان از ميوهها و نه همه غنائم خيبر باشد .۳احتمال اخير با عبارت ذيل گزارش ابن كثير از همين ماجرا نيز تأييد مىشود .۴
روايت سهله۵نيز مىگويد : پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله بلافاصله پس از تولّد وى برايش سهمى معيّن كرد و به مادرش داد . از اين رو اندكى با مسئله ما متفاوت است ؛ امّا مىتوان همان توضيح ابن قدامه را در اين جا پذيرفت كه مقصود از سهم ، عطاى پيامبر صلى اللّه عليه و آله و نه سهمى از غنيمت ، آن هم برابر با سهم رزمندگان بوده است .
گفتنى است كه اين حديث ، افزون بر ضعف سندى ، اضطراب متنى نيز دارد . برخى گزارشها تولّد سهله را در جنگ خيبر و برخى ديگر ، در جنگ حنين دانستهاند . اگر تولّد سهله در جنگ حنين بوده باشد ، مىتوان حديث را از باب اعطا به خاطر تأليف قلوب نيز دانست .
1.براى آگاهى از ضعف سند اين دو حديث ، ر . ك : إرواء الغليل ، آلبانى : ج ۵ ص ۷۱ .
2.ر . ك : ص ۳۹۷ ح ۴۶۳۷ .
3.ر . ك : الشرح الكبير ، عبد الرحمان بن قدامه : ج ۱۰ ص ۵۰۳ .
4.إنّما أعطاهنّ من الحاصل ، فأمّا أنّه أسهم لهنّ فى الأرض كسهام الرجال فلا ؛ از محصول [خرماى خيبر ]به آن زنان عطا فرمود ؛ اما اينكه سهمى از زمين مانند سهم مردان به آنان عطا فرمايد ، نه (البداية و النهاية : ج ۴ ص ۲۳۳) .
5.ر . ك : تاريخ دمشق : ج ۱۴ ص ۴۲۹ ، المعجم الكبير : ج ۲۴ ص ۲۹۳ .