۱۲۹۶.پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله - از اندرزهاى ايشان به ابن مسعود - : اى پسر مسعود! هر گاه كتاب خداوند متعال را تلاوت كردى و به آيهاى رسيدى كه در آن ، امر و نهيى است، به جهت دقّت كردن و انديشيدن در آن، تكرارش كن و از آن ، بى توجّه مگذر؛ زيرا نهى آن به ترك گناهان ، و امرش به انجام دادن كارهاى نيك و درست ، راهنمايى مىكند .
۱۲۹۷.پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله - در سفارشى به معاذ بن جبل - : تو را به ترس از خدا... و فهم و دانايى در قرآن ، سفارش مىكنم .
۱۲۹۸.كنز العمّال - به نقل از عمير بن هانى - : گفتند: اى پيامبر خدا ! ما از قرآن خواندن شما ، چيزى حس مىكنيم كه از قرآن خواندن خودمان، وقتى در تنهايى مىخوانيم، آن را احساس نمىكنيم .
فرمود: «بله ! من آن را عميق مىخوانم و شما آن را سطحى مىخوانيد» .
گفتند : اى پيامبر خدا ! [خواندنِ]عميق چيست؟
فرمود: «مىخوانم، در آن مىانديشم و به آنچه در آن است ، عمل مىكنم ؛ ولى شما آن را چنين مىخوانيد» و دست خويش را نشان داد و آن را حركت داد .۱
۱۲۹۹.پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله: قرائت جز با انديشيدن ، قرائت نيست و عبادت جز با شناخت ، عبادت نيست و يك مجلسِ دينشناسى ، بهتر از شصت سال عبادت است.
۱۳۰۰.مسند ابن حنبل - به نقل از اَنَس - : مشغول خواندن قرآن بوديم و در ميان ما عرب و غير عرب و سياه و سفيد بود . پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله [از خانهاش] به طرف ما خارج شد و فرمود: «شما در وضع خوبى هستيد: كتاب خدا را مىخوانيد و پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله در ميان شماست ؛ امّا به زودى ، زمانى بر مردم مىآيد كه قرآن را صيقل مىدهند ، چنان كه چوب تير را صيقلى مىكنند۲ و در همين دنيا مزد خود را مىگيرند و آن را به آخرت ، موكول نمىكنند».