گفتنى است كه افزون بر دلايل اثبات كننده اعتبار وثوق صدورى، بهره گيرى از روش بررسى اسناد روايات و گزارشها (برگرفته از مبناى وثوق سندى) در اثبات انتساب سيره ناكارآمد است ؛ زيرا اخبار گزارش كننده رفتار معصومان عليهمالسلام در مصادر تاريخى و حديثى، با احاديث فقهى تفاوت اساسى دارند.
برخى از اين متون، بدون سند و به گونه مرسل هستند و بسيارى ديگر نيز از سند صحيح و معتبر برخوردار نيستند، از اين رو لازم است با استفاده از قرائن موجود در گزارشهاى مشابه، سنجش با اصول كلى برگرفته از قرآن و سنّت، ظن حاصل از فراوانى مصادر به ويژه مصادر كهن و... به صدور آنها اطمينان شود.
مرحله دوم: فهم و تحليل صحيح رفتار ۱. گردآورى خانواده حديث
فراوانى گزارش يك واقعه در منابع مختلف و با اسناد متفاوت بويژه در منابع كهن فريقين كه مؤلّفان آنها از مشربهاى فكرى متفاوتى برخوردار باشند، سبب افزونى اعتماد به گزارش مىگردد.
افزون بر آن، براى آشنا شدن با ويژگىها و ظرافتهاى يك رفتار، لازم است كه تمام گزارشهاى مرتبط با آن رفتار و واقعه در كنار هم قرار گيرند تا نماى دقيقترى از آن رفتار به دست آيد ؛ چرا كه هر گزارش، نقطهاى از مجموعه نكات روشن كننده رفتار يا واقعه را تبيين مىكند. بدون تشكيل خانواده حديث، امكان دسترس همهجانبه به ويژگىهاى فعل كاهش مىيابد. بنا بر اين، تنها با فحص تام در اين حوزه مىتوان عوامل تأثيرگذار بر انجام فعل را كشف كرد.
۲. سنجش با محكمات قرآنى
رفتار پيامبر صلىاللهعليهوآله و اهل بيت عليهمالسلام همانند گفتارشان، از نظام فكرى الهى حاكم بر آنان سرچشمه مىگيرد. اين مجموعه ـ كه اساس و زيربناى آموزههاى دين را تشكيل مىدهد ـ، نظام معرفتى منضبط، مرتبط و جامع دين است كه رفتار پيامبر صلىاللهعليهوآله و اهل بيت عليهمالسلام را رقم مىزند.