ضبط و تقدیر در معرفتشناسی و منطق، کمتر مورد بحث قرار گرفتهاند. در سنت فلسفه اسلامی، علم حضوری (حضور شیء لشیء)۱ نیز از شیوههای کسب علم به شمار میرود.
تقسیم، تجزیه، تصور، تخیل، تحدید، وقوف، ضبط و تقدیر شیوههایی هستند که عقل در شناخت اشیا و پدیدههای پیرامونی از آنها کمک میگیرد. بر اساس روایات، علت محدودیت عقل در شناخت شیء، به یکی از کاستیهای عقل در این امور برمیگردد. روایت عبدالرحمان بن ابینجران از امام باقر علیه السلام که پیشتر ذکر شد، برخی کاستیهای عقل را که سبب محدودیت در خداشناسی است، نشان میدهد. برخی دیگر از روایات، تنها به بخشی از این کاستیها اشاره میکنند، ولی در مجموع، روایات، ناکارآمدیِ عقل را در شناخت خدا ثابت میدانند. بر اساس روایات، عقل در «احاطه، ضبط، تقدیر، تقسیم و تصور» محدودیت دارد و بدین سبب در حوزه خداشناسی محدود است. دلیل اصلی در محدودیت و کاستیِ عقل در تمام این موارد، به عدم تناهیِ موضوع شناخت بازمیگردد. این علت هم در ذات و هم در صفات وجود دارد. در ادامه به راههای عقل در شناخت ونحوه ارتباط آنها را با نمونه اعلا اشاره میکنیم.
احاطه
در روایت «أَوْ تُحِیطَ بِهِ صِفَةُ الْعُقُولِ»۲ (توصیفات عقلها به خداوند احاطه نمییابد) به محدودیت عقل اشاره شده است که چون عقل نمیتواند به خدا احاطه داشته باشد، در شناخت او نیز عاجز میماند. در این روایت از واژه «عقل» استفاده شده است، اما روایات برای بیان عدم احاطه عقل، تنها از واژه «عقل» استفاده