تفوق در شبکه معنایی؛
روابط معنایی با معانی دیگر؛
سهولت پیشبینی توسعه معنایی.
بنابراین و بر اساس معیارهای تعیین پیشنمونه، در مفهوم علم، «احاطه» مرکزیترین مفهوم در اعضای علم را تشکیل میدهد. نخستین ملاک در تعیین معنای پیشنمونه اولین معنای تاریخی است. به همین جهت احاطه به دلیل اینکه در قرآن به عنوان مفهوم اصلی در علم مطرح گردیده و سایر واژگان نظیر ضبط، وقوف، تقدیر، تجزیه و تقسیم در قرآن به عنوان مفهوم مرکزی نیامدهاند و قرآن به عنوان متنی که از نظر تاریخی مقدم بر روایات است، میتواند معیار اول را تأمین کند.
دومین معیار تفوق در شبکه معنایی است. در روایت و آیات قرآن که به فرایند علم اشاره شده، احاطه جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است که هیچیک از اعضای دیگر مقوله علم دارای چنین بسامد و جایگاهی نیستند.
سومین معیار روابط معنایی است که احاطه با سایر واژههای مقوله علم دارد. در رابطه احاطه با منابع مختلف علم در قرآن و روایات احاطه با بیشتر منابع علم انسان نظیر عقل، فکر، وهم، ارتباط برقرار کرده است. همینطور درباره فاعلیت احاطه این واژه هم درباره انسان مطرح شده و هم درباره خداوند؛ درحالیکه سایر واژههای همحوزه چنین نیستند.
معیار چهارم سهولت توسعه معنایی است. این واژه بیشترین امکان توسعه را نیز دارد. به دلیل طرحواره ظرفیتی که در این واژه دیده میشود، توسعه این مفهوم به سهولت امکان پذیر است.
در تحلیل مفهوم ظرفیت میتوان حالتهای گوناگونی تصور کرد که هریک