229
معناشناسی شناختی در کاربست متون وحیانی

انتزاعی به کار گرفته شده و در آیات در نسبت با قلب، و رابطه انسان با خداوند به کار رفته است که تأثیر نمابرداری ریشه‏شناسی در آن انکارپذیر نیست. این معنا در هر سه واژه وجود دارد و با افزودن سایر ابعاد معناشناختی سه واژه فوق معنا می‏یابد.

نمابرداری صرفی

یکی از گونه‏های نمابرداری، نمابرداری صرفی است. تصریف «ریخت‏شناسی» کلمه، بخشی از نمابرداری معنای کلمه را بر عهده دارد؛ یعنی همان‏گونه که ریشه یک کلمه بخشی از نمابرداری معنای واحد معنایی را بر عهده دارد، اشتقاق کلمه هم بخشی از معنا را نمابرداری می‏کند؛ بدین معنا که هر اشتقاقی صرف‏نظر از معنای ریشه خود دارای معنایی خاص است. برای مثال زمانی که یک ریشه به وزنی درمی‏آید، تغییر معنایی پیدا می‏کند. برای نمونه هرگاه واژه علم در وزن‏های «فعل، فاعل، فعیل، تفعیل، مفعول، فعالة» به کار می‏رود، این تنوع اشتقاقی از نوعی تنوع معنایی نمابرداری می‏کند که صرفاً به دلیل تنوع صرفی کلمه است؛ چراکه تفاوت عالم با علیم و علامه نه به سبب ریشه آن، بلکه به دلیل صیغه «فعیل» و «فعاله» است. برای توضیح بیشتر نمابرداری واژه اخبات در قرآن را نشان می‏دهیم.

نمابرداری واژه اخبات در قرآن

زمخشری اخبتَ را به معنای حرکت به سوی «خبت» گرفته است؛ چنان‏که اگر قصد داشته باشیم بگوییم کسی به سوی صحرا حرکت کرد، از اصحرَ استفاده می‏کنیم.۱ راغب اصفهانی معنای اخبات را نزدیک به هبوط می‏داند و معتقد

1.. زمخشری، اساس البلاغه، ص۱۵۱.


معناشناسی شناختی در کاربست متون وحیانی
228

باشد.۱ این سرزمین به استحکام و اطمینان رسیده است؛۲ یعنی علاوه بر گستردگی، دارای سختی و اطمینان است. برخی همواری را در معنای آن ذکر کرده‏اند.۳ این سرزمین همچنین از سرزمین‏های اطراف خود پست‏تر است و برای رفتن به آن باید هبوط و نزول داشت. بنابراین عمق بیشتری دارد و هنگامی که انسان از آن وادی بیرون بیاید، به یک فراخی می‏رسد.۴ وجود رمل۵ در برخی از بیانات لغت‏پژوهان از ویژگی‏های این سرزمین دانسته شده است؛ لذا برخی آن را بیابان بی آب و علف دانسته‏اند.۶

حاصل اینکه خبت سرزمین گسترده و همواری است که از نظر ارتفاع پست‏تر و از لحاظ استحکام مستحکم‏تر از سرزمین‏های اطراف خود است؛ به گونه‏ای که می‏شود به این زمین اطمینان داشت.

خبت با ویژگی‏های حسی که بیان گردید در قرآن به صورت یک مفهوم

1.. فراهیدی، العین، ج۴، ص۲۴۱؛ ازهری، تهذیب اللغة، ج۷، ص۱۳۶؛ صاحب بن‏عباد، المحیط فی اللغة، ج۴، ص۳۱۴؛ ابن‏سیده، المحکم و المحیط الاعظم، ج۵، ص۱۵۴؛ همان، المخصص، ج۱۰، ص۱۲۴؛ ابن‏منظور، لسان العرب، ج۲، ص۲۷ و ۲۸؛ فیروزآبادی، القاموس المحیط، ج۱، ص۱۹۷؛ زبیدی، تاج العروس، ج۳، ص۴۲.

2.. ازهری، تهذیب اللغة، ج۷، ص۱۳۶؛ جوهری، الصحاح، ج۱، ص۲۴۷؛ راغب اصفهانی، مفردات الفاظ القرآن، ص۲۷۲؛ زمخشری، اساس البلاغه، ص۱۵۱؛ ابن‏اثیر، النهایة فی غریب الحدیث، ج۲، ص۴؛ حموی، معجم البلدان، ج۲، ص۳۴۳؛ ابن‏منظور، لسان العرب، ج۲، ص۲۷؛ مدنی، الطراز الاول، ج۳، ص۲۱۵؛ زبیدی، تاج العروس، ج۳، ص۴۲.

3.. ابوعبید هروی، الغریب المصنف، ج۱، ص۳۸۸؛ عسکری، الفروق اللغویه، ص۲۴۵؛ ثعالبی، فقه اللغة، ص۳۰۵؛ ابن‏سیده، المخصص، ج۱، ص۱۲۰؛ حمیری، شمس العلوم، ج۳، ص۱۶۹۳.

4.. ازهری، تهذیب اللغة، ج۷، ص۱۳۶؛ زمخشری، اساس البلاغه، ص۱۵۱؛ حموی، معجم البلدان، ج۲، ص۳۴۳؛ زبیدی، تاج العروس، ج۳، ص۴۲.

5.. جوهری، الصحاح، ج۱، ص۲۴۷؛ حموی، معجم البلدان، ج۲، ص۳۴۳؛ ابن‏منظور، لسان العرب، ج۲، ص۲۷.

6.. ابن‏فارس، معجم مقاییس اللغة، ج۲، ص۲۳۸.

  • نام منبع :
    معناشناسی شناختی در کاربست متون وحیانی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد رکّعی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 4180
صفحه از 369
پرینت  ارسال به