انتزاعی به کار گرفته شده و در آیات در نسبت با قلب، و رابطه انسان با خداوند به کار رفته است که تأثیر نمابرداری ریشهشناسی در آن انکارپذیر نیست. این معنا در هر سه واژه وجود دارد و با افزودن سایر ابعاد معناشناختی سه واژه فوق معنا مییابد.
نمابرداری صرفی
یکی از گونههای نمابرداری، نمابرداری صرفی است. تصریف «ریختشناسی» کلمه، بخشی از نمابرداری معنای کلمه را بر عهده دارد؛ یعنی همانگونه که ریشه یک کلمه بخشی از نمابرداری معنای واحد معنایی را بر عهده دارد، اشتقاق کلمه هم بخشی از معنا را نمابرداری میکند؛ بدین معنا که هر اشتقاقی صرفنظر از معنای ریشه خود دارای معنایی خاص است. برای مثال زمانی که یک ریشه به وزنی درمیآید، تغییر معنایی پیدا میکند. برای نمونه هرگاه واژه علم در وزنهای «فعل، فاعل، فعیل، تفعیل، مفعول، فعالة» به کار میرود، این تنوع اشتقاقی از نوعی تنوع معنایی نمابرداری میکند که صرفاً به دلیل تنوع صرفی کلمه است؛ چراکه تفاوت عالم با علیم و علامه نه به سبب ریشه آن، بلکه به دلیل صیغه «فعیل» و «فعاله» است. برای توضیح بیشتر نمابرداری واژه اخبات در قرآن را نشان میدهیم.
نمابرداری واژه اخبات در قرآن
زمخشری اخبتَ را به معنای حرکت به سوی «خبت» گرفته است؛ چنانکه اگر قصد داشته باشیم بگوییم کسی به سوی صحرا حرکت کرد، از اصحرَ استفاده میکنیم.۱ راغب اصفهانی معنای اخبات را نزدیک به هبوط میداند و معتقد