133
معناشناسی شناختی در کاربست متون وحیانی

دارند در فضایی به نام فضای تلفیق با یکدیگر می‏آمیزند. در مثال بالا فضای تلفیق به شکل زیر نمایش داده می‏شوند.

شکل شماره ۷: فضای تلفیق در استعاره «مرگ حیوان شکارکننده است»

در این مثال، علاوه بر مفهوم استعاری یک مفهوم دیگر از مرگ نیز به تصویر کشیده شده و آن استیلای کامل مرگ و تسلیم بودن انسان در برابر مرگ است. نظریه تلفیق مفهومی با ایجاد یک فضای جدید در فرایند معناسازی می‏تواند تداعی این مفهوم را توجیه کند؛ به این ترتیب که یک فضای تلفیقی علاوه بر اینکه مؤلفه‏هایی دارد که از عناصر موجود در دو فضای ورودی شکل گرفته، یک مؤلفه اضافه نیز دارد که از هیچ‏کدام از فضاهای ورودی ناشی نشده، اما در عین حال از جمع مؤلفه‏های دو فضای ورودی ۱ و ۲ به وجود آمده است.

ساخت تصویری

فهم انسان همواره در ساختار رخ می‏دهد به این معنا که هیچ مفهومی بدون ارتباط با مفاهیم دیگر شکل نمی‏گیرد. برجستگی این امر درباره مفاهیم ارتباطی و تضایفی دیده می‏شود.

برای مثال مفاهیمی نظیر بالا و پایین، زیر و رو، چپ و راست، پدر و فرزند


معناشناسی شناختی در کاربست متون وحیانی
132

می‏شوند اما فضای دیگری نیز وجود دارد که فضای عمومی نامیده می‏شود. این فضا در بر دارنده مواد کلی مشترک میان دو فضای ورودی یک و دو است.

به بیان دیگر در بررسی تلفیق‏ها معمولاً چهار فضا تصور می‏شود: دو فضای ورودی، فضای عمومی و فضای تلفیقی که در مجموع یک شبکه را در بر می‏گیرند. برای مثال تلفیق مفهومی موجود در مثال زیر را مشاهده کنید:

«مرگ چنگال‏های خود را در بدن او فرو برد».

مرگ در این مثال به شکل حیوانی شکارچی نشان داده شده که چنگال‏های خود را در بدن صیدش فرو برده و او را به قتل رسانده است. قلمرو مقصد این تصویر همان مرگ است ولی ما در اینجا با دو قلمرو دیگر نیز سروکار داریم که یکی حیوان شکارچی است و دیگری قتل. مرگ در این مثال به صورت یک حیوان به تصویر کشیده شده اما این حیوان معنی متداولش را در بر ندارد بلکه این حیوان شکارکننده قاتلی است که جان انسان‏ها را می‏گیرد.

طرح تلفیق نماد مرگ با یک حیوان شکارکننده در قالب زیر نشان داده می‏شود.

شکل شماره ۶: فضاهای ورودی و فضای عمومی در استعاره «مرگ حیوان شکارکننده است»

بر اساس نظریه تلفیق مفهومی، این سه فضا به دلیل مناسباتی که با یکدیگر

  • نام منبع :
    معناشناسی شناختی در کاربست متون وحیانی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد رکّعی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 4427
صفحه از 369
پرینت  ارسال به