محمد بن ابوالحسن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی معروف به شیخ صدوق (د. ۳۸۱ق/۹۹۱م) بود.
اخباریان امامی مانند همتایان خود از اهل سنت، استفاده از عقل در مباحث دینی را مطلقاً ردّ میکردند؛ اما اخباریگری شیعی برخلاف اهل تسنن، در پارهای از عقاید زیربنایی با معتزله همراه بود. این شرایط ظاهراً سبب شد که اعتزال نهایتاً به جریان مذهبی رایج در تشیع بدل شود، در حالی که اخباریگری هرگز در شیعه از جایگاه استواری که در اهل سنت داشت، برخوردار نشد. این گرایش کلی اخباریگری شیعی به زمان امام جعفر صادق [علیه السلام] بر میگردد که در بعضی از سخنان خود، مثلاً در مسئله جبر و اختیار، از موضعی بینابین اخباریگری اهل تسنن و عقاید اعتزالی حمایت کردند. احادیث دیگر که بیشترشان به امام هشتم، علی [بن موسی] رضا [علیه السلام] (د. ۲۰۳ق/۸۱۸م) منسوب هستند مفهومی از خدا را تأیید میکنند که در جنبههای عقلانیت و انتزاعی خود به دیدگاه اعتزالی نزدیکتر است تا به دیدگاه حدیثگرایانه اهل سنت. ابن بابویه در دیدگاههای خود معمولاً بر روایاتی اعتماد کرده که به موضع اعتزال نزدیکترند.
یکی از شاگردان ابن بابویه یعنی شیخ ابوعبداللّه محمد بن محمد بن نعمان مفید (د. ۴۱۳ق/۱۰۲۲م) گام مهمی به سوی انتخاب مسلک کلامی معتزلی در میان شیعیان برداشت. او همچنین نخستین متکلم شیعه است که آثارش در حیطه کلام موجود میباشد. مهمترین آثار وی عبارتند از: کتاب اوائل المقالات و شرح عقاید الصدوق یا تصحیح الإعتقاد که در آن به خصوص بر نگرشهای اخباریگرایانه ابن بابویه نقد دارد.
مفید، برخلاف ابن بابویه، بر استفاده از عقل در موضوعات دینی تأکید میورزد، اما نه در حد معتزله که چنان اعتباری برای عقل قائل میشدند که به منظور تأیید موضعگیریهای خود، احادیث را نادیده میگرفتند. مثلاً وی