خاص پیامبر یعنی سلمان فارسی، ابوذر غفاری، مقداد بن اسود و عمار یاسر دارای این لقب (شیعه) بودهاند.۱ حتی بعضی حذیفة بن یمان، حزیمة بن ثابت، ابوایوب انصاری، خالد بن سعید بن عاص و قیس بن سعد بن عباده را نیز به افراد بالا اضافه میکنند.۲ لذا میتوان دریافت که نه تنها لفظ شیعه بعدها به وجود نیامده بلکه از زمان حیات رسول اللّه صلی الله علیه و اله این لفظ رایج بوده است.
حتی اگر منظور ایشان را از شیعه، افرادی که قائل به ولایت حضرت علی علیه السلام و اولویت ایشان نسبت به دیگران به حکومت بدانیم، باز هم میتوان شواهد متعدد تاریخی بر وجود آن پیش از به خلافت رسیدن امیرالمؤمنین علیه السلام اقامه کرد.۳ علاوه بر اینکه به درستی مشخص نیست منظور وات از شیعه چه کسانی هستند. با توجه به مفهوم شیعه در قرنهای ابتدایی اسلام، باید میان شیعه و علوی تفکیک نمود. همینطور مفهوم شیعه تا قبل از قیام امام حسین علیه السلام و بعد از آن، تفاوتهای زیادی کرده است که در مقاله مذکور تفکیک چندانی بین آنها نمیبینیم.
۲.۱.۳. تحلیل جغرافیایی ناصحیح از شیعه
پرفسور وات خاستگاه شیعه را از قبایل جنوبی عربستان و به طور مشخص، یمن میداند. بنا بر آنچه در بالا گذشت، مشخص میشود که خاستگاه شیعه منطقه حجاز و اولین شیعیان نیز از میان انصار و مهاجرین بودهاند.
البته این مطلب را رد نمیکنیم که یمنیها از مریدان و شیعیان حضرت علی علیه السلام بودهاند و در این راه مجاهدت بسیاری نیز داشتهاند اما قطعاً خاستگاه شیعه از این منطقه نیست. حتی میتوان ادعا کرد قبل از اسلام آوردن آنها، شیعه در مکه و مدینه