31
کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول

جنبش شیعی به هیچ وجه ویژگی ‌‌امامی (یا رافضی) بودن نداشت. به عبارت دیگر نوادگان حسین[علیه السلام] که بعدها ‌‌امامان ‌‌امامیه شدند، در طول زندگی‌شان محور هیچ حرکت سیاسی و مذهبیِ مثمر ثمری نبودند. زندگی‌نامه‌های آنها، طی کوششی برای نشان دادن این که‌‌‌ آن‌ها در تمام مدت، ادعای ‌‌امامت کرده و بر همین اساس عمل می‌‌نمودند، به وسیله نویسندگان شیعه اصلاح شده است. ولی حتی این زندگی‌نامه‌های اصلاح‌شده نشان می‌دهد که‌‌‌ آن‌ها از لحاظ سیاسی بی‌اهمیت بودند.۱ لذا به منظور فهم گسترش تشیع در دوره امویان، ضروری است بسیاری از توضیحات ‌درباره نوادگان حسین[علیه السلام] (و هم‌چنین برخی افراد دیگر) را مبالغه بدانیم تا حقیقت تاریخی خالص قیام زید بن علی درسال ۷۴۰م را دریابیم. تصویر اجمالی تاریخ این دوره به روشن کردن دیدگاه‌های کلامی کمک خواهد کرد.

پس از شکست مختار در سال ۶۸۶م، تا سال ۷۳۷م که بیان بن سمعان و مغیره بن سعید عجلی در کوفه به دستور حاکم اعدام شدند، هیچ رویداد تاریخی حقیقی و مرتبط با جنبش شیعی رخ نداد.۲ در این نیم قرن، اتفاقات بسیاری برای کیسانیه رخ داده بود. محمد بن حنفیه در سال ۷۰۰م و پسرش ابوهاشم تقریباً در سال ۷۱۶م از دنیا رفتند، اما هیچ کدام هیچ حرکتی سیاسی علیه بنی‌امیه سازمان‌دهی نکردند. کثَیِّر (بن عبدالرحمن خزاعی) شاعر، که طبق گزارش‌ها در دربار عبدالملک (خ. ۶۸۵-۷۰۵م) و یزید بن عبدالملک (خ. ۷۲۰-۷۲۴م) حضور داشته، از کیسانیه بوده است. گفته شده که او در سال ۷۲۳م از دنیا رفته و عمدتاً در اطراف مدینه می‌‌زیسته است؛۳ نامش با نام شاعری متأخر به نام سید حمیری (ز. ۷۲۳-۷۸۹م) قرین است. از ائمه متأخر مذهب ‌‌امامیه، علی

1.. قس: فصول آغازین D. M. Donaldson's The Shī‘īte Religion که منابع امامیه را معرفی می‌کند.

2.. Ṭabarī, ۱۶۱۹ f.

3.. Ibn Qutaybah, K. ash-Shi‘r, ed. de Goeje, p. ۳۱۶-۳۲۹; C. J. Lyall, Mufaḍḍalīyāt, i, p. ۱۷۴, ۷; Friedlaender, JAOS, xxix, p. ۳۸ f.; Ibn Khallikān, Wafayāt al-A‘yān.


کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
30

از قبیله عِجل «کاملاً به تابعیت پارسی درآمده بودند».۱ رهبران شیعی متعددی با این قبیله روابطی داشتند. مغیره بن سعید گرچه از قبیله عِجل بود، اما یکی از پناه‌جویانِ خالد بن عبداللّه قَسری (از قبیله بَجیله) شده بود؛ گاهی گفته می‌شود ابومنصور از قبیله عِجل بوده (اگرچه نوبختی می‌گوید به قبیله عبدالقیس تعلق داشته) و ابومسلم رهبر عباسیان، مولای عِجل بوده و گفته شده تباری پارسی داشته است.

در بررسی گذرِ مفاهیم شیعی از محمل‌های عربی به پارسی، باید در هم آمیختن این دو فرهنگ با یکدیگر، که از دوران‌های پیش از اسلام آغاز شده بود، مد نظر باشد. این تعامل فرهنگی مثلاً از اسکان ۴۰۰۰ پارسی از دیلم در کوفه به عنوان مسلمان، بسیار مهم‌‌تر است، ۲ زیرا‌ این‌ها خود را از جمعیت اصلی پارسیان، جدا می‌دانستند و عنصر پارسی در زبان قرآن و اشعار پیش از اسلام شاهدی بر این تعامل است.۳ هم‌چنین به رغم عرب شدن پارسیان در جنوب عربستان، اعراب آن‌جا نیز، هرچند به میزان کمتری، از پارسیان اثر پذیرفته بودند. در میان موالی مسلمانان در بدر، دو نفر با اصل و نسب پارسی حضور داشتند، ۴ و «نذر بن حارث» از مشرکان مکه، آگاهی خاصی از دانش پارسی داشت که در انتقاداتش بر محمد[صلی الله علیه و اله] از آن استفاده می‌کرد.۵

۳. دوره آرامش و قیام‌های بعدی

به‌کارگیری گسترده نام کیسانیه نشانگر این حقیقت است که در اواخر دوره بنی امیه،

1..Goldziher, RHR, xliii, p. ۲۳ ; cf. JAOS, xxix, p. ۸۰ n.

2.. بلاذری، ص۲۸۰؛ Al-Balādhurī, Futūḥ al-Buldān, tr. P. K. Hitti, i, p. ۴۴۰ f.

3.. Cf. Jeffery, The Foreign Vocabulary of the Qur’an, p. ۱۴-۱۶.

4.. Muḥammad at Medina, p. ۳۴۴, nos. ۲, ۵; perhaps also no. ۱۱.

5.. Ibn Hishām, Sīrah, ed. F. Wüstenfeld, p. ۱۹۱ f., ۲۳۵.

  • نام منبع :
    کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2061
صفحه از 230
پرینت  ارسال به