سپس ابن مطهر، کلام خود را با نقل آن دسته از آیات قرآن ادامه میدهد که به باور امامیها مراد از آنها اشاره به علی[علیه السلام] یا جانشینی او یا جانشینی اعضای مختلف خاندان پیامبر[صلی الله علیه و اله] است.۱ هر یک از این آیات به نوبه خود توسط ابن روزبهان که تفسیر اهل سنت از مفهوم آنها را ارائه میدهد، مورد بحث واقع شده و سپس هر کدام [از این آیات] متعاقباً توسط قاضی نوراللّه مطابق با اعتقادات إثنی عشری مورد تأکید قرار میگیرد.
۳. ابن تیمیه و نُصَیریها
پیشتر در همین فصل دیدگاههای ابن تیمیه را در مورد مکتوبات شیعی إثنی عشری ملاحظه نمودیم که ردّ وی بر منهاج الکرامة ابن مطهر حلی نمونهای از آن بود. آنچه در ادامه میآید نمونهای دیگر از نوشتههای جدلی است که این بار در حمله ابن تیمیه علیه نصیریها بررسی میشود. نصیریها گروهی از شیعیان افراطیاند که اندیشههای آنها به نوعی از فاطمیان مصر یا قرمطیان نخستین اقتباس شده است.
این مسئله را یک شیخ شافعی نزد ابن تیمیه مطرح کرد تا نظر وی را درباره نصیریها جویا شود: «نظر امامان دین راجع به نصیریها چیست؟ اینان به شرب شراب، تناسخ روح و قِدم عالم اعتقاد دارند... و این که خدایشان که آسمانها و زمین را آفریده، علی بن ابیطالب[علیه السلام] است... کسی که برای ایشان در آسمانها و زمین امام است... کسانی که میگویند محمد[صلی الله علیه و اله] (پیامبر اسلام) اسم است، در حالی که علی[علیه السلام] معنا و جوهر است. این فرقه ملعون بخش بزرگی از سوریه را اشغال کرده و معروف و بدناماند و آشکارا به دین خود عمل میکنند. اعمال و رفتار