91
کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول

قاضی ‌‌‌‌نوراللّه سپس بیان می‌دارد که چگونه ابن روزبهان ردِّ کتابِ ابن مطهر را آغاز کرد. طبق سخنان وی، ابن روزبهان این کار را «به عنوان انتقامِ کشتار بزرگِ هم‌کیشانش در اصفهان» در شب به حکومت رسیدنِ صفویه، انجام داد.۱ سپس

1.. شوشتری، إحقاق، ج۱، ص۱۹ (از متن اصلی). قس: ابن بطوطه، رحلة، ص۱۹۹-۲۰۰ / ترجمه گیب، ج۲، ص۲۹۴-۲۹۵. ابن بطوطه در مورد این که زمانی، اصفهان شهری زیبا توصیف می‌شده، می‌افزاید: «اما امروزه بخش اعظم آن در نتیجه جنگ داخلی (فتنه) بین سنی‌ها و رافضی‌ها زیر آوارها مانده است. این درگیری هنوز هم بین آنها در جریان است» (تاریخ این گزارش، جمادی الثانی سال ۷۲۷ق/۱۳۲۶م است). آن‌گونه که نجفی، شارح إحقاق می‌گوید، گروهی از علمای سنی در اصفهان فتوایی صادر کردند مبنی بر دعوت مقلدان خود به قتل شیعیان شهر؛ در نتیجه، بسیاری از آنها قتل عام شدند و هنگامی که شاه اسماعیل به قدرت رسید، دستور قتل‌عام متقابل را صادر کرد. ر.ک: إحقاق، ج۱، ص۱۹ (از متن اصلی)، ش۶. جهت ملاحظه مشکلات فرقه‌ای در اصفهان در اواسط قرن ۱۶، ر.ک: Aubin, "Note sur quelques documents Aq-qoyunlu," p. ۱۳۴.


کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
90

به آن ملتزم شده ذکر می‌کند و ندانسته بر مسئله ذیل تأکید می‌‌ورزد که نشان‌دهنده علائمی قطعی است بر ‌این‌که رژیم جدید صفوی کتب شیعی إثنی عشری را با دقت دنبال می‌کند: «هنگامی که مضامین آن کتاب را بررسی کردم و ‌درباره ظهور بدعت فرقه ‌‌امامی و منزلتشان در بلاد تأمل نمودم، تا آن‌جا که آنان به نابودی آثار کتب اهل سنت دست زدند،... به تعجب درآمدم که فساد این عصر ممکن است منجر به این شود که این ‌‌امامان متوهم در اشاعه این کتاب زیاده‌‌روی نموده و حتی شاید از آن سندی برای آرای فاسدشان بسازند...».۱

از سویی دیگر، قاضی ‌‌‌‌نوراللّه جزئیات بیشتری را در خصوص تألیف اولیه این کتاب توسط ابن مطهر و حملات ابن روزبهان خنجی بر آن، در اختیار ما قرار می‌دهد. به گفته او، فرقه إثنی عشریة، که به تصریح وی تنها فرقه مسلمان نجات‌یافته در روز قیامت است، ۲ تا زمان به قدرت رسیدن سلطان غیاث‌الدین محمد خدابنده که ابتدا میان دو مذهب حنفی و شافعی مردّد بود، دشمنان بسیاری داشته است.۳ سرانجام در مناظره‌ای میان مذاهب مختلف در دربار، ابن مطهر برای توضیح آرای ‌‌امامی به دربار فرستاده شد که این کار را به خوبی انجام داد و نقل شده که سلطان، مکتب تشیع إثنی عشری را پذیرفت و فرمان داد که مذهب رسمی کشور باشد.۴

1.. شوشتری، إحقاق، ج۱، ص۳۳ (از متن اصلی). قبلاً بیان شد که یکی از آثار ابن مطهر، مبنایی برای مذهب جدید صفوی ایجاد کرد. ر.ک: مطالب پیشین، فصل ۱، ص۶.

2.. یعنی الفرقة الناجیة در میان ۷۲ (یا ۷۳) فرقه که نقل شده پیامبر صلی الله علیه و اله گفته امت اسلامی به این تعداد منشعب خواهد شد.

3.. شوشتری، إحقاق، ج۱، ص۱۱-۱۲ (از متن اصلی).

4.. همان، ج۱، ص۱۳-۱۶ (از متن اصلی). بهترین شرح این مناظره متعلق است به ابن بطوطه در رحلة (نسخه بیروت)، ص۲۰۴ و پس از آن / ترجمه گیب (Gibb)، ج۲، ص۳۰۲ و پس از آن). وی سیّاح معروفی است که در جمادی الثانی سال ۷۲۷ق/۱۳۲۶م ـ یک یا دو سال پس از فوت ابن مطهر ـ در این منطقه بوده و در پایان گزارش خود می‌افزاید که تفوق مذهب دوازده‌امامی دیری نپایید و اندکی بعد «سلطان (اولجایتو) از آرای رافضی برائت جست و به ایالات خود نوشت که از مردم بخواهند به دیدگاه‌های سنت و جماعت پای‌بند باشند» (رحلة، ص۲۰۶ / ترجمه گیب، ج۲، ص۳۰۴).
در مورد گزارش گرویدن اولجایتو به مکتب تشیع إثنی عشری، هم‌چنین ر.ک: ۱. شوشتری، إحقاق، ج۱، مقدمه، ص۳۵ـ۷۳ و نیز مطالبی دیگر در ج۲، مقدمه، ص۵۲ـ۵۴؛ ۲. ابن حجر عسقلانی، الدرر الکامنة، ج۲، ص۷۱-۷۲ و ج۳، ص۳۷۸-۳۷۹؛ ۳. خوانساری، روضات الجنات، ص۱۷۲-۱۷۷؛ ۴. شوشتری، مجالس، ص۲۳۷-۲۳۹؛ ۵. علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج۱، مقدمه، ص۲۰۳-۲۱۶؛ ۶. تنکابنی، قصص العلماء، ص۳۵۵-۳۶۴؛ ۷. سُبکی، طبقات الشافعیة، ج۶، ص۸۳-۸۴، ذیل عنوان «قاضی مجد الدین الشیرازی»؛ ۸. ابن خلدون، تاریخ، ج۵، ص۵۴۹؛ ۹. عزّاوی، تاریخ، ج۱، ص۴۰۷-۴۱۰ و همو، تاریخ النقود العراقیة، ص۵۲-۵۴، (اولجایتو از سال ۷۰۷ق/۱۳۰۷م به بعد، ضرب سکه با عبارت شیعی «علیّ ولیّ اللّه» را آغاز کرد. ر.ک: شعر بندتنبانی معاصر در مورد ضرب سکه توسط اولجایتو در عزّاوی، تاریخ النقود .... جهت ملاحظه مهر اولجایتو با نقش این عبارت شیعی، ر.ک: N. Siouffi, "Notice sur le cachet de Sultan Mogol Oldjaitou Khodabendeh", JA, ser. ۹, No. ۸, ۱۸۹۶, p. ۳۱-۳۴۵؛ میرخواند، روضة الصفا، ج۵، ص۴۲۶ و پس از آن، (میرخواند مکتب تشیع را به خود اولجایتو نسبت می‌دهد: «و چون عقیده الجایتو سلطان محمد خدابنده بر محبّت اهل نبی و ولی منطوی بود فرمان داد ...»)؛ ۱۰. فصیحی، مجمل، ج۳، ص۲۴ (سال ۷۱۵ق/۱۳۱۵-۱۳۱۶م)، که از شخصی به نام سیدرکن‌الدین ابهری سخن می‌گوید: «... که الجایتو خان را به مذهب شیعه تحریص (در متن اصلی چنین آمده؛ تحریض) می‌کرد»؛ ۱۱. خواندمیر، حبیب السیَر، ج۳، ص۱۹۵: «و آن پادشاه سعادت پناه به ارشاد آن‌جناب (یعنی ابن المطهّر) متابعت مذهب علیه امامیه نمود».

  • نام منبع :
    کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2338
صفحه از 230
پرینت  ارسال به