73
کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول

می‌زیست، که رصدخانه معروف آن با سرمایه مغولان برای کمک به او در مطالعات نجومی‌اش (و شاید به عنوان پاداش خدماتش در یاری هلاکو در تسخیر قلعه اسماعیلی الَموت و مرکز عباسیان در بغداد) بنا شد. ابن مطهر، که نسبتِ حلّی او نشان‌گر خاستگاهی واقع در اماکن مقدس شیعی در جنوب عراق است، زندگی پویای خود را میان بغداد و پایتخت مغولان در عراقِ عجم، یعنی سلطانیه۱ گذراند. ابن تیمیه، غیر از یک یا دو سفر کوتاه به قاهره به منظور پاسخ‌گویی به مملوک سلطان و حکومت مرکزی در قبال اتهاماتی علیه وی، تمام عمرش را در دمشق بود. قاضی بیضاوی، همان‌‌گونه که گذشت، میان شیراز و تبریز می‌زیست و البته زادگاهش بیضاء، در جنوب شیراز بود.

این چهار متفکر مذهبی از یکدیگر و از کارهایی که هر یک انجام داده و یا در حال انجام آن بود، کاملاً مطلع بوده و اغلب با یکدیگر مکاتبه داشتند.۲ آن‌ها معاصرانی بودند که با اختلاف یک یا دو نسل از یکدیگر زندگی می‌کردند. در این فصل برخی از آثار ایشان، که در آن در مورد بسیاری از موضوعات حادّ و مورد علاقه خود در آن زمان بحث کرده‌اند، بازنگری خواهد شد و مطالعه تطبیقی‌‌‌ آن‌ها

1.. سلطانیه را ارغون خان احداث و اولجایتو توسعه داد تا پایتخت شد. ر.ک: Minorsky, "Sulṭānīya", in EI, first ed.. فصیحی، مجمل، ج۳، ص۱۳-۱۴ (مطالب مربوط به سال ۷۰۴ق/۱۳۰۴-۱۳۰۵م) و میرخواند، روضة الصفا، ج۵، ص۴۲۷. سلطانیه در زمان شاه اسماعیل، که بخشی از زمستان سال ۹۱۲ق/۱۵۰۶-۱۵۰۷م را در آن‌جا گذراند، هنوز هم پایتخت بود. ر.ک: شرف خان بدلیسی، شرف‌نامه، ج۲، ص۱۲۶. (اما بدلیسی در پایان قرن ۱۶ می‌گوید این شهر نابود شده بود و جز بقایای دیوارهایش چیزی ندارد. همان، ج۲، ص۲۵).

2.. در مورد مکاتبات بین ابن مطهر و بیضاوی، برای مثال ر.ک: نامه دانشوران ناصری، ج۸، ص۱۴۰؛ خوانساری، روضات الجنات، شرح، ص۱۷۵؛ علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۱، مقدمه، ص۲۱۴-۲۱۵. مجلسی نیز می‌گوید ابن مطهر کلام را نزد طوسی و طوسی نیز فقه را نزد ابن مطهر فراگرفت (همان، ج۱، ص۲۱۱).


کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
72

محبوبیت بالایی در دربار مغول در بغداد و چنان دخالت مؤثری در نابودی قدرت اسماعیلیه در الَموت داشت که نگاهی به برخی از دیدگاه‌‌های مذهبی وی، وضعیت دینی اوایل دوران مغول را روشن می‌‌سازد. موضع ظاهراً مردد طوسی بین اعتقاد اسماعیلی (هفت‌‌‌امامی) و إثنی عشری‌ (دوازده‌‌‌امامی) در مکتب تشیع، اهمیت او را در رابطه با اهداف ما بسیار بیشتر می‌کند.

از سوی دیگر بررسی برخی از نوشته‌های ابن تیمیه (د. ۷۲۸ق/۱۳۲۷م) - احتمالاً جنجالی‌ترین متفکر مسلمان در اواخر دوره‌های میانی - آرای معاصرانِ شیعی جوان‌‌تر از وی (طوسی و ابن مطهر) را در منظر بهتری قرار می‌‌دهد؛ زیرا حملات بی‌وقفه ابن تیمیه به دیدگاه‌های إثنی عشری ابن مطهر و طوسی، فعالیت‌های اسماعیلی بازماندگان منطقه الَموت و فجایع افراطیان (غلات) فرقه نُصیریه سوریه، برخی از حادترین مسائل جهان اسلام در اواخر قرن ۱۳ و آغاز قرن ۱۴ را روشن می‌سازد.

قاضی نصیرالدین بیضاوی (د. ۶۸۵ق/۱۲۸۶م)، یک شخصیت «بی‌طرفِ» سنتی که در خلوتی آرام میان شیراز و تبریز می‌‌زیست، نمونه‌ای از بی‌اعتنایی آشکار سنت‌گراییِ اهل تسنن به جنبش‌های قدرت‌مند، کژآیین و رایجی تلقی می‌شود که اغلب در بستر خشونت شکل گرفته و عمل می‌کنند. بیضاوی به عنوان یک فقیه شافعی، اثری نگاشت که هنوز هم یکی از بهترین و معتبرترین تفاسیر قرآن در سنت متعارف اهل تسنن به حساب می‌‌آید.

این چهار عالم برجسته در این دوره در سه یا چهار مرکز از مهم‌ترین مراکز جهان اسلام می‌زیستند.۱ طوسی در بغداد و بعدها در مراغه واقع در آذربایجان

1.. در این فصل دو تن از علمای دیگر نیز، به خاطر ارتباط نزدیک آثارشان با مطالب مورد بحث، مطرح می‌شوند: یکی نویسنده برجسته و سنی قرن ۱۵ یعنی فضل اللّه ‌بن‌ روزبهان خنجی و دیگری جدلی و تراجم‌نگار بزرگ شیعی إثنی عشری متعلق به قرن‌های ۱۶ و ۱۷ یعنی قاضی نوراللّه شوشتری. در ادامه (ص۳۰ و پس از آن)، آثار و حقائقی از زندگی این دو عالم می‌آید.

  • نام منبع :
    کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2309
صفحه از 230
پرینت  ارسال به