کشتن «اهل بیت[علیهم السلام]» در کربلا را اعدام کرد. «دفاع از ضعفا» به طورخاص به موالی اشاره دارد. وانگهی - نکته مهم و جدید اینکه - مختار ادعا کرد به عنوان فرستاده یکی از پسران علی[علیه السلام]، یعنی محمد بن حنفیه عمل میکند. احتمالاً ابن حنفیه هیچ ارتباطی با شکلگیری جنبش مختار نداشت، اگرچه هنگامی که، پس از جدایی مختار از ابن زبیر، زندانیِ ابن زبیر بود، کمک از جانب فرستادهاش مختار را پذیرفت و پس از شکست قیام، در حجاز زندگی آرامی داشت.
پیامد مهم این قیام (به تأکید ولهاوزن) ظهور موالی بود، که نیرویی سیاسی تلقی میشدند. ادعای مختار مبنی بر دفاع از ایشان، حمایت بیشتری از جانب آنها را برایش به ارمغان آورد، اما وی در همسوسازی منافع آنها و عربها مشکل داشت. به گمان موالی، او طرفدار عربها بود و عربها نیز به دریافت هرگونه سهمی از غنایم توسط موالی، اعتراض میکردند.۱ برخی از اعراب متنفذ، حمایتشان را [از مختار] دریغ کردند و در مراحل بعدی، مختار مجبور شد بیشتر به موالی تکیه کند. مهم آن که، به رغم استفاده گاه و بیگاه ملل و نحلنویسان از عنوان مختاریه در مورد پیروان مختار، این افراد معمولاً «کیسانیه» نامیده میشدند. این نام، به رغم توضیحات مختلفی که برای آن ارائه شده، قریب به یقین از کیسان ابوعَمره، سرشناسترین فرد موالی در قیام و فرمانده محافظان مختار، اقتباس شده است.۲ این نام در بخش دوم حکومت بنیامیه به طور گسترده در مورد افرادی با دیدگاههای شیعی به کار میرفت و شاید در اصل، نامی نفرتنما۳ بوده که دشمنانشان به آنها داده بودهاند.۴
1.. Ṭabarī, ii, p. ۶۳۴, ۶۴۹.
2.. Ibid, p. ۶۳۴, etc.; cf. Friedlaender, "The Heterodoxies of the Shī‘ītes in the presentation of Ibn Ḥazm," JAOS, xxviii, p. ۱-۸۰ and xxix, p. ۱-۱۸۳, esp. xxix, p. ۳۳ f.
3.. nomen odiosum : عنوان یا نامی برای فرد، که از نفرت سایرین از وی حکایت دارد (و.).
4.. Cf. Friedlaender, op cit.;
در Ash‘arī, i, p. ۱۸-۲۳ تعدادی از فرق کوچک، زیرمجموعه کیسانیه معرفی شدهاند؛ اما در Shahrastānī, i, p. ۲۳۶، ظاهراً مختاریه و نیز احتمالاً چهار فرقهای که در ادامه مطرح میشوند، شاخههایی از کیسانیه محسوب شدهاند.