165
کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول

آموزه ‌‌امامت است.۱ به رغم نقض برخی از استدلال‌های عقلی ابن قبه در روند بسط آتی تشیع، رابطه‌ای که وی بین نظریه‌های ‌‌امامت و غیبت برقرار کرد، قطعی از آب در آمد.

ابن قبه، در سه رساله جدلی‌ای که مدرسی تاریخ آن‌ها را به سال‌های آخر قرن نهم برمی‌گرداند، بحث از وجود و غیبت «پسر حسن بن علی[علیه السلام]» را قاطعانه در بافت گسترده‌تر نظریه ‌‌امامت عنوان می‌کند. ابن قبه رازی، در ردّ اباحی‌گری۲ قرامطه معاصر، تصریح دارد که «یگانه ضرورت [وجود] ‌‌امام، ناشی از دین و برقراری حاکمیت شریعت الهی (حکم الشریعة) است».۳ ائمه[علیهم السلام] معلم باصلاحیت دین و فقه، حجت خدا و حجت هدایت او برای بشرند؛ از این رو باید وجود داشته باشند. غیبت «پسر حسن بن علی[علیه السلام]» نیز، درست مانند عدم حضور پیامبر در هر جامعه و هر عصری، مانع هدایت الهی بشر نیست.۴ ابن قبه از قیاس [‌‌امامت] با نبوت بهره می‌گیرد تا ثابت کند که چنین شخصی لازم نیست حاضر باشد، بلکه می‌تواند در غیبت باشد. به علاوه ابن قبه استدلالی را برای وجود ‌‌امام در حالت غیبت تنظیم می‌کند که قرار است در کلام شیعی در باب غیبت گنجانده شود. ابن قبه برای اثبات وجود ‌‌امام در غیبت، حقانیت آموزه ‌‌امامت - که تصریح دارد ‌‌امام، حجت خدا (حجة اللّه) یا حجت هدایت مستمر او برای بشر است - را مسلم می‌گیرد؛ در نتیجه، پس از پیامبر، باید ‌‌امام وجود داشته باشد. وانگهی، وی شرط آموزه ‌‌امامت - یعنی اعتبار یافتن ‌‌امام به واسطه نصب صریح (نصّ) ‌‌امام قبلی -

1.. Modarressi, Crisis, p. ۱۲۵.

2.. antinomianism: باوری انجیلی مبنی بر این که خدا از باب لطف، مسیحیان را آزاد گذاشته و التزام به اصول اخلاقی برای آنها واجب نیست (و.).

3.نقض کتاب الإشهاد در Modarressi, Crisis, p. ۱۷۸ و در ترجمه آن: ص۲۱۲.

4.. Mas’ala fī ‘l-Imāma in Modarressi, Crisis, p. ۱۳۸; trans., p. ۱۴۳.


کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
164

حاکم بود، در ربع آخر قرن نهم مرکز اصلی آموزش شیعی شده بود و به همین دلیل، همان‌‌گونه که مادلونگ می‌گوید، در اواخر قرن نهم، تشیع و اعتزال، دو قطب مجزا بودند.۱ اما صحنه در حال تغییر بود: در این دوران دو متکلم آموزش‌دیده را می‌شناسیم که در مرکز ایران از اعتزال به تشیع درآمده و با استفاده از ابزارهای عقلی، مهارت‌های خود را در دفاع از باورهای شیعی به کار گرفتند.۲ در این مقطع خود ابوسهل نوبختی و خواهرزاده‌اش حسن بن موسی (د. بین ۹۱۲ و ۹۲۲) به مدافعان پیشتاز کلام در مکتب تشیع ‌‌امامی بدل شدند.

استراتژی ابوسهل و معتزلیان سابق این بود که در قبال مشکلات ‌‌امامت و غیبت، به جای استناد به احادیث، با استفاده از استدلال‌های عقلی، راه حلی کلامی بیابند. منطق تمامی دلایل عقلی، برقراری پیوند بین وقوع غیبت و ماهیت ‌‌امامت، با هدف تثبیت ضرورت غیبت بود. جهت‌گیری سیاسی و تمایلات روحانی‌سالارانه نوبختی اقتضا می‌کرد ایده غیبت از شبکه موعودباورانه خود جدا شود. گرایش‌های عقلی و همدلی‌های معتزلی وی حاکی از این بود که این ایده تنها به کمک الهیات غیبت می‌تواند از قالب آخرالزمانی خارج شود.۳

اولین رساله‌های کلامی در مورد غیبت حدود سی سال پس از عدم حضور ‌‌امام نوشته شد. نکته مذکور در آخرین توقیع صادره از سوی بیت ‌‌امام غائب[عج] ‌‌ـ مبنی بر ‌این‌که غیبت، مانع منافع هدایت الهی بشر از طریق ‌‌امامت نیست ـ را محمد بن عبد الرحمان بن قبه، متکلمی از ری دنبال کرد و بسط داد که از مذهب اعتزال روی‌گردان شده بود. به تصریح ابن قبه، غیبت ‌‌امام، نتیجه منطقی

1..Madelung", Imamīsm and Mu‘tazilīte Theology," in Le Shī‘isme imāmite, p. ۱۳.

2.اینان عبارت بودند از ابن قبه رازی در ری، که بعداً به وی می‌پردازیم و محمد‌بن‌عبداللّه‌بن‌مُمَلَّک اصفهانی که از گرگان به اصفهان آمده و در آن‌جا می‌زیست (نجاشی، رجال، ص۳۸۰-۳۸۱).

3.. این فرض که راه‌حل کارآمد این بحرانِ ناشی از عدم حضور امام، مستلزم کلام عدل‌گرایانه است، در آنچه تحت عنوان "Consolation of Theology" نگاشته‌ام بسط داده شده است.

  • نام منبع :
    کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2670
صفحه از 230
پرینت  ارسال به