147
کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول

تبیین شد، را دانش (علم) تشکیل می‌داد. محمد باقر[علیه السلام] و جعفر صادق[علیه السلام] کارکردهای اساسی ‌‌امامت را تعلیم صحیح متون دینی و فقه عنوان کرده بودند. هشام بن حکم، صحابی جعفر صادق[علیه السلام] نیز از لغزش‌ناپذیری (عصمت) دفاع می‌کرد.۱ ائمه[علیهم السلام] صرف نظر از انتصاب ناشی از تقدیر الهی توسط ‌‌امام پیشین، مرجعیت خود را از علم‌شان گرفته و گاهی نیز به عنوان «فرهیخته» (عالم)۲ و حتی متخصص احکام (فقیه)۳ مطرح می‌شدند. طبق روایت منقول از علی بن مهزیار (مازیار)، صحابی ‌‌امام هشتم[ علیه السلام]، ‌‌امامان پنجم و ششم[علیهما السلام] تصریح کرده‌اند که:

علمی که به همراه آدم[علیه السلام] نازل شد، بازنگشت. این علم موروثی است... علی[علیه السلام] در واقع فرهیخته (عالم) این امت بود و هیچ عالمی از ما از دنیا نمی‌رود مگر آن که جانشینی پس از وی باشد که همانند علم او را داشته باشد. ۴

نیاز به علم به عنوان شرط اجتناب‌ناپذیر ‌‌امامت، با بحران ‌‌امامت در قرن نهم پیوندی نزدیک داشت. نقل شده که طی هفتاد روز ‌‌امامت عبداللّه بن جعفر در سال ۷۶۵ (بین ‌‌امامت جعفر[علیه السلام] و موسی[علیه السلام]) بسیاری از پیروانش ‌‌امامت وی را انکار کردند زیرا او را فاقد علم لازم [برای ‌‌امامت] یافتند.۵ در دهه اول قرن نهم برای

1.. Encyclopedia of Islam, ۲nd ed., s.v. "‘ISMA" (W. Madelung).

2.. Kohlberg, "Imam and Community in the Pre-Ghayba Period," in Authority and Political Culture in Shī‘ism, ed. S. A. Arjomand, Albany, N.Y., ۲۵; Modarressi, Crisis, p. ۲۹-۳۱.

3.. مثلاً شیخ طوسی، الغیبة، ص۲۲۸.

4.. شیخ صدوق، کمال الدین، ص۲۲۳. طبق روایت دیگری از همین راوی (که در مورد وی، ر.ک: پی‌نوشت بعدی) امام ششم‌[ علیه السلام] می‌گوید: «زمین به حال خود واگذاشته نمی‌شود، مگر این که عالمی در آن باشد که حلال و آنچه را که مردم بدان محتاجند بداند، در حالی که وی به مردم نیازمند نیست» (همان، ص۲۲۳-۲۲۴ جهت ملاحظه روایتی مشابه).

5.نوبختی، فرق الشیعه، ص۶۵؛ اشعری قمی، المقالات والفرق، ص۸۷.


کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
146

تاریخی با خلیفه عباسی را نپذیرفتند، اما انتصاب علی بن موسی‌الرضا[علیه السلام] به جانشینی خلیفه اقتدار وی را بسیار تقویت کرد و شمار پیروانش از گروه‌های شیعی کوچک و رقیب را افزایش داد.۱ اما وی در سپتامبر ۸۱۸ به طور ناگهانی درگذشت و در طوس نزدیک قبر هارون‌الرشید دفن شد. طبق نقل شیخ مفید، [عالم] بزرگوار، گفته می‌‌شود فوت وی نتیجه مکارانه‌ترین مسموم‌سازی بوده است.۲ بر فرض که چنین باشد، کودکی هفت‌ساله، که شایع شده بود پسرخوانده و نه پسر واقعی وی است، جانشین علی [بن موسی] الرضا[علیه السلام] شد.۳ به این طریق بحران ‌‌امامت آغاز شد. گرچه خلیفه مأمون از این ‌‌امام جوان که بعدها داماد وی شد حمایت کرد، ۴ اما کنترل مؤثر سلسله‌مراتب ‌‌امامیه باید به فرهیختگان این جامعه محول شده باشد.

بحران ‌‌امامت، گسترش مکتب تشیع و ظهور علما (۸۱۸ -۸۷۴م)

با درگذشت ‌‌امام، مکتب تشیع ‌‌امامی مستعد بحران‌های مکرر جانشینی شد. تعیین صریح (نصّ) جانشین در دوران ‌‌امام پنجم و ششم[علیه السلام] ‌نهادینه شده بود، اما در عمل، این روش همیشه کارساز نبود. جانشین منتخب ‌‌امام ششم[علیه السلام] پیش از درگذشت ‌‌امام فوت کرد، ماجرایی که برای جانشین منتخب ‌‌امام دهم[علیه السلام] نیز رخ داد. اما تهدید جدی‌تر برای بقاء مکتب تشیع، بحران خود ‌‌امامت بود؛ که البته نیازمند توضیح است.

بنیان آموزه ‌‌امامت، آن‌‌گونه که در اواسط قرن هشتم با تعالیم جعفر صادق[علیه السلام]

1.بسیاری از زیدیان، از جمله شاید قیام‌کنندگان شکست‌خورده، در میان این افراد بودند (نوبختی، فرق الشیعه، ص۷۳؛ اشعری قمی، المقالات والفرق، ص۹۴).

2.. شیخ مفید، الإرشاد، ص۳۱۶.

3.. Modarressi, Crisis, p. ۶۳.

4.یعقوبی، تاریخ، ج۲، ص۵۵۲-۵۵۳؛ نوبختی، فرق الشیعه، ص۲۷؛ اشعری قمی، المقالات والفرق، ص۹۳.

  • نام منبع :
    کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2397
صفحه از 230
پرینت  ارسال به