145
کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول

رکنی برای بنو عباس استوار نخواهد ماند».۱

مشارکت خانواده موسی کاظم[علیه السلام] با حسنی‌ها در قیام سال ۸۱۵ درخور توجه است. این نشان می‌دهد که قیام، آخرین «عامل اقماری و رضامحور» انقلاب هاشمی با دعوت وحدت‌بخش به سوی شخص مورد رضایت از آل‌محمد[صلی الله علیه و اله] بوده است. دادن عنوان رضا به علی بن موسی[علیه السلام] توسط مأمون این حلقه را بست و به این وسیله دوره موعودباوری انقلابی که در نیمه قرن هشتم آغاز شده بود خاتمه یافت. وانگهی قیام بزرگ سال ۸۱۵ کم‌رنگ بودن مرزهای فرقه‌ای جداکننده زیدیه و ‌‌امامیه را نشان می‌دهد. همان‌‌گونه که خواهیم دید، نیم قرن بعد - با واضح‌تر شدن مرزهای فرقه‌ای به واسطه سلسله‌مراتب نوبنیاد علمای ‌‌امامی و با دادن عنوان ابن الرضا به آخرین ائمه[علیهم السلام] با هدف یادآوری حرکت تاریخی مأمون - دعوت مجدد زیدیان به سوی رضا، با اقبال ائمه[علیهم السلام] مواجه نشد.

‌‌امام هشتم[ علیه السلام] سر راه خود به مرو با استقبال گرم جامعه شیعی در نیشابور مواجه شد۲ و اقامت دوساله‌اش در پایتخت یعنی مرو، که گفته شده در آن‌جا در رأس بسیاری از مناظرات و جلسات بود، باید به گسترش مکتب تشیع ‌‌امامی در خراسان کمک فوق العاده‌ای کرده باشد.۳ گرچه برخی از اصحابش این مصالحه

1.. Madelung, "New Documents,", p. ۳۴۳؛ که با اندکی تغییر از کتاب الدولة ترجمه شده است.

2.. شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا علیه السلام، باب‌های ۳۶ و ۳۷؛ «جای پا» (قدمگاه) وی در روستایی در نزدیکی نیشابور، از اماکن زیارتی همگانی است.

3.همان گونه که صفحات فراوانی از عیون شیخ صدوق به این دو سال اختصاص یافته، صفحات فراوان دیگری نیز به بقیه زندگانی علی الرضا‌[ علیه السلام] می‌پردازد. اگرچه وی در حجاز به عنوان تعلیم‌دهنده حدیث و احکام شناخته شده بود، اما بخش زیادی از تعالیم فقهی وی به دوران ولایتعهدی تعلق دارد. مثلاً بخش قابل توجهی از این تعالیم (عیون اخبار الرضا علیه السلام، باب‌های ۳۴ و ۳۵) را فضل‌بن‌شاذان نقل کرده، که ظاهراً در سنین جوانی در نیشابور با این امام آشنا شده است (همان، ج۲، ص۱۱۹).


کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
144

غیرسیاسی محمد باقر[علیه السلام] و جعفر صادق[علیه السلام] را نیز در نظر گرفت.۱ علاوه بر این مأمون باید از سوی سلسله‌مراتب سازماندهی‌شده فرقه ‌‌امامیه تحت فشار بوده باشد و آن را ابزاری مهم در احیای حمایت عناصر متفرق شیعی علیه وفاداری امین‌گرایانه‌ای در نظر گرفته باشد که هنوز در عراق وجود داشت. نکته آخر ولی نه بی‌اهمیت ‌این‌که مأمون نسبت به انتظار آخرالزمانیِ پایان خلافت عباسی دغدغه ذهنی داشت.

قبول عنوان مهدی‌مآبانه منصور از جانب ابوجعفر و اختصاص عناوین مهدی و هادی برای پسر و نوه ذکورش را می‌توان واکنش خلافت به موعودباوریِ قیام نفس زکیه دانست. به هر حال، درست همانند جعفر صادق[علیه السلام]، واکنش منصور نیز نتوانست طومار آرزوی آخرالزمانی را در هم بپیچد.

عبداللّه مأمون، در بحبوحه انتظار فراگیر مبنی بر ‌این‌که وی آخرین عضو سلسله عباسی است که «پیش از کنار رفتن پرده» و «ظهور قائم، مهدی» حکومت خواهد کرد، ابتکاری جسورانه در متحدسازی خاندان‌های علوی و عباسی از خود نشان داد.۲ طبق نامه مأمون که مادلونگ منتشر کرده، خود خلیفه نیز این انتظار را داشته، زیرا پدرش به او گفته بود «به نام اجدادش و آن‌چه که در کتاب انقلاب (کتاب الدولة) و جاهای دیگر مشاهده کرده و بعد از هفتمین نفر از اخلاف عباس، هیچ

1.. Amir Arjomand, The Shadow of God and the Hidden Imam, p. ۵۸;
که روایتی را از یعقوبی، تاریخ، ج۲، ص۵۰۰ نقل می‌کند. امام هشتم[ علیه السلام] با برادر انقلابی خود، زید النّار، به شدت مخالف بود (شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا علیه السلام، ج۲، ص۲۳۴-۲۳۸).

2.این عبارات در نامه مأمون به شورشیان عباسی در بغداد آمده است .(Madelung, "New Documents," p. ۳۴۵) انتظار می‌رفت مهدی در سال ۲۰۰ق/۸۱۵م ظهور کند و طبق روایتی آخرالزمانی که بعدها از کتاب الفتن نعمان‌بن‌حمّاد حذف شد، آخرین فرد از خاندان بنوعباس، عبداللّه نامیده می‌شد «و وی آخرین فرد از میان آنهاست که صاحب عین می‌باشد ...؛ وی، کلید محنت و شمشیر عذاب خواهد بود» (به نقل از Madelung, "New Documents," p. ۳۴۵).

  • نام منبع :
    کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2449
صفحه از 230
پرینت  ارسال به