۲.۷. ضعف در شخصیت شناسی
۲. ۷. ۱. ایشان در قسمتی از مقاله اینگونه بیان میدارد: «موضع ظاهراً مردد طوسی بین اعتقاد اسماعیلی (هفتامامی) و إثنیعشری (دوازدهامامی) در مکتب تشیع، اهمیت او را در رابطه با اهداف ما بسیار بیشتر میکند»،۱ در حالیکه مستندی برای این ادعا ارائه نمیکنند. اگر مبنا این باشد که ادعایی بدون دلیل در مباحث علمی مطرح شود، خصم نیز میتواند ادعا کند که پاپ هم بین کاتولیک بودن و یهودی بودن مردد است.
ایشان درباره شخصیتی این سخن را بیان داشته که عقاید و باورهایش به وضوح در کتاب تجریدالاعتقاد نمایان است. کتابی که از پرتیراژترین کتابهای عصرخود و قرون بعدی بوده است و شهرت و کاربردی بودن آن را میتوان از میزان شروح و تعلیقات برآن به دست آورد.
بنابراین از آقای مازاوی باید سؤال نمود که آیا صرف حضور در قلاع اسماعیلیه - خواسته یا ناخواسته۲- دلیل بر اسماعیلی بودن شخص یا تفکر وی میگردد؟ این ادعا مانند این میماند که حضور ریچارد شیردل پادشاه انگلیس در اسارت صلاحالدین ایوبی را نشانهای از اسلام ریچارد بدانیم.
مهمتر اینکه در هیچیک از آثار خواجه نشانهای از تمایلات اسماعیلی دیده نمیشود، حتی آثاری همچون شرح اشارات و اخلاق ناصری که در زمان حضور وی در قلعه نگاشته شده است. به عنوان نمونه ایشان در آخر شرح اشارات از وضعیت خود در قلعه سخن میگوید که کاملاً حاکی از تقابل ناصرالدین عبدالرحیم بن ابیمنصور، حاکم اسماعیلی قلعه، با وی میباشد: