اضطراری بودن معرفت اشاره داشته است. برای نمونه وی در روایتی از امام باقر علیه السلام تأكید دارد که اقدام به فراگیری معارف وظیفه انسانها نیست، بلکه خداوند متعال تعلیمدهنده آنان است و تنها وظیفه انسانها پذیرفتن آموزههای الهی است.۱ از سوی دیگر، بسیاری از راویان پر حدیث امامی دستکم یک یا چند روایت در همین باب نقل کردهاند۲ که از پذیرش عمومی معرفت اضطراری در نزد جمهور عالمان امامی نشان دارد.
نکته قابل تأمل دیگر اینکه اثبات کلیت باورمندی زراره به معرفت اضطراری صحیح است، اما با توجه به اینکه وی اندیشمند و نظریهپرداز بوده، قبول اینکه برای آگاهی از معارف اعتقادی، تعقل و پژوهش را لازم نمیدیده دچار اشکال میشود؛ چنانکه باور زراره به «استطاعت قبل از فعل»۳ - که انسان را صاحب حق انتخاب میداند - نسبت دادن معرفت اضطراری و خارج از اراده انسان به وی را غیر ممکن میسازد. روشن شدن دیدگاه زراره درباره محدوده معرفت اضطراری، کمک شایانی به فهم صحیح نظرگاه او خواهد کرد. در این زمینه توجه به نکتهای که شهرستانی بیان کرده شیخ مفید خواهد بود. شهرستانی در ادامه بیان دیدگاه زراره در مورد معرفت ضروری میگوید: «انه لا یسع جهل الائمه»؛۴ یعنی جایز نیست، یا به تعبیر دیگر ممکن نیست کسی به ائمه علیهم السلام جهل داشته باشد.
در واقع بر اساس کلام شهرستانی، زراره این را متفرع بر معرفت ضروری کرده
1.. عنه عن أبی خداش المهدی عن الهیثم بن حفص عن زرارة عن أبی جعفر علیه السلام قال لیس على الناس أن یعلموا حتى یكون اللّه هو المعلم لهم فإذا علمهم فعلیهم أن یعلموا (برقی، المحاسن، ج۱، ص۲۰۰).
2.. برای نمونه نک: کلینی، الکافی، ج۲، ص۱۰۔۱۳.
3.. در مبحث «استطاعت» دیدگاه زراره و سایر اندیشمندان توضیح داده شده است؛ اما به طور خلاصه باید گفت كه زراره در مسئله «استطاعت» معتقد بود که فعل در اختیار ما است؛ به عبارت دیگر، خداوند وقتی ابزارهای اولیه را به من داد، من هستم که فعلم را انجام میدهم.
4.. شهرستانی، الملل و النحل، ج۱، ص۲۱۸.