بر آگاهی امامان علیهم السلام بر ضمایر انسانها۱ و زبان حیوانات۲ نقل کرده است. در روایتی دیگر، ضریس بنکناسی نقل میکند که امام باقر علیه السلام میفرمود: «تعجب میکنم از کسانی که ما را به امامت پذیرفتهاند و همچون پیامبر صلی الله علیه و اله مفترض الطاعه میدانند، اما میاندیشند که خداوند اخبار آسمانها، زمین و ریشه علم را از ما مخفی نگه داشته است».۳ ماهیت این علم غیب ناشناخته مانده است؛ اما برخی ویژگیهای آن که در کلمات آلاعین تشریح شده، چنین است:
ـ این علم را ملائکه به ائمه علیهم السلام الهام میكنند؛۴
ـ روز و شب، بلکه ساعت به ساعت، بر این علم افزوده میشود؛۵
ـ این علم ویژه در آخرین دقیقه از حیات امام حاضر به امام بعد منتقل میشود.۶
محدوده علم امامان علیهم السلام از موارد اختلافی در بین شیعیان بوده است. برخی از آنان قائل بودند که امام فقط به حلال و حرام، تأویل قرآن و هر چه به دین ارتباط دارد، آگاه است و برخی دیگر معتقد بودند که امام به ما کان و ما یکون علم دارد.۷ گزارشهای موجود چنین مینمایاند که در اندیشه خاندان اعین، علم ائمه علیهم السلام فراتر از بیان احکام دین بوده است. از نکات شایان توجه در اندیشه آلاعین که سهم مهمی در روشن شدن گستره علم ائمه علیهم السلام دارند، باورمندی به برابری علم ائمه علیهم السلام با علم نبی اکرم صلی الله علیه و اله است. زراره نقل میكند كه پیامبر صلی الله علیه و اله و امام علی علیه السلام از اناری
1.. دیلمی، ارشاد القلوب، ج ۲، ص۲۸۲.
2.. شیخ مفید، الاختصاص، ص۲۹۷.
3.. کلینی، الکافی، ج۱، ص۲۶۱.
4.. صفار، بصائر الدرجات، ص۴۵۱.
5.. همان، ص ۱۳۵.
6.. حدثنا محمد بن الحسین عن علی بن أسباط عن الحكم بن مسكین عن عبید بن زرارة و جماعة معه قالوا سمعنا أبا عبداللّه علیه السلام یقول یعرف الإمام الذی بعده علم من كان قبله فی آخر دقیقة تبقى من روحه (صفار، بصائر الدرجات، ص۴۷۷).
7.. کشی، اختیار معرفة الرجال، ص۵۴۰.