99
نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام

شما هم هر چه ديده است بگويد. من على بن ابى طالب علیه السلام را كنار محلّهٔ بنى نجّار ديدم كه از همراهان خود كنار گرفته و خود را در گوشه‏هاى نخلستان پنهان كرده است.

جریان فتوحات اسلامی، استفاده از برخی اصحاب امیر المؤمنین علیه السلام مانند عمّار یاسر و سلمان در مناصب حکومتی و دور کردن آنها از امام، و تبعید برخی دیگر از اصحاب مانند ابوذر و منع سخن گفتن با او۱ به خاطر بیان فضایل امام،۲ و مواردی از این قبیل، سبب شد که امام برای سازمان‌دهی یک جریان فرهنگی به همراه تبیین موضوعات مختلف، موانع بسیاری در پیش داشته باشد. از این رو تنها ابن عبّاس در مواردی دیدگاه‌های امام را با احتیاط، از طرف خود نقل می‌کرد.

مشکل دیگری که امامان در این دوره با آن مواجه بودند، فقدان روحیه پرسشگری بود، که مانعی جدّی برای گسترش معارف به شمار می‌آید. حتّی سخن معروف امام علی علیه السلام «سلوني قبل أن تفقدوني»۳ نیز نتوانست کنجکاویِ مردم را بر انگیزد و تمایلی به پرسش در آنها ایجاد کند یا حتّی این سؤال را ایجاد کند که «چگونه؟». تنها اندک سؤالات مطرح شده عمومی‌، با پاسخ‌های اجمالی امام و البته تا اندازهٔ فهم آنان، رها می‌شد و زوایای نهفته در آن، شرح داده نمی‌شد و یا از آن در موضوعات سیاسی بهره ‌گرفته می‌شد.

1.. الغدیر، ج ۲، ص ۲۸۹ _ ۳۰۹ (منازعات عثمان با ابو ذر).

2.روزى ابوذر در مسجد پیامبر( در بارهٔ فضایل اهل بیتِ پیامبر اكرم( چنین گفت: «على بن ابى طالب وصىّ محمّد( و وارث علم او است. اى امّتى كه پس از پیامبر خود دچار حیرت شدید! اگر آن كسى را كه خداوند مقدّم داشته، شما نیز بر دیگران مقدّم مى‌داشتید و به ولایت و وراثت اهل بیت پیامبر خویش اقرار مى‌كردید، در بهترین شرایط مادّى و معنوى به سر مى‌بردید؛ امّا اکنون كه بر خلاف حكم خداوند عمل كردید، پیامد كار خود را بچشید». تاریخ الیعقوبی، ج ۱۲، ص ۶۷ _ ۶۸.

3.. برای اطلاع کامل در بارۀ این روایت، ر.ک: الکلّ یسأل وعلیٌّ یجیب سلونی قبل أن تفقدونی، تألیف هشام آل قطیط الحیدری، دار المجحّة البیضاء، لبنان، بیروت، ۱۴۲۴ق.


نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
98

آن در انتخاب خلیفه نمایان شده بود، شیوه خلفا در ادارهٔ امور نیز، نابسامانی‌های فرهنگی فراوانی را بر جای گذاشت: از یک سو، صدور فرمان منع کتابت حدیث (خفقان فرهنگی) به بهانه جلوگیری از تحریف در قرآن و حدّ اقل به صورت رسمی و از طرف حکومت،۱ و جلوگیری از بیان حدیث برای دیگران؛۲ و از سویی دیگر، تبلیغ معارف دین به وسیله یهودیان تازه مسلمان، مانند کعب الاحبار، ارجاع علمی ‌به آنان و ترویج اسرائیلیات،۳ رفتارهای اشتباه خلفا در بارهٔ سنن پیامبر، مانند آنچه خلیفهٔ اوّل از آن احساس پشیمانی می‌نمود۴ و یا آنچه خلیفه دوم درباره نماز تراویح انجام داد.

چنین عواملی، دیگر مجالی برای حضور اهل بیت و بیان شریعت باقی نمی‌گذاشت. حتّی امام نیز جز در موارد خاص و ضروری که پای مصالح کلّیِ اسلام و مسلمین در میان بود، در اجتماع حضوری نداشت و غالباً در نخلستان و به دور از چشم دوستان و مردم به سر می‌برد. در این‌باره در تاریخ آمده است:

فقال أبو الدرداء: یا قوم إنّي قائل ما رأیته و لیقُلْ كلُّ قومٍ منكم ما رأوا. شهدتُ علي بن أبي طالب علیه السلام بسویحات بني‌النجار و قد اعتزل عن موالیه و اختفى ممّن یلیه و استتر بمغیلات النخل.۵

ابو الدرداء گفت: اى قوم! من آنچه ديده‏ام مى‏گويم. هر يك از

1.. مكاتیب الرسول(، ج ‏۱، ص ۴۸۶.

2.. أضواء علی السنّة المحمّدیة، ص ۴۷ _ ۵۳.

3.الفتوح، ج‏۴، ص ۳۲۶.

4.. تاریخ الیعقوبى، ج ۲، ص ۱۳۷؛ تاریخ الاسلام، ج ۱، ص ۱۱۷ ـ ۱۱۸.

5.. روضة الواعظین، ص ۱۱۱؛ الامالی، صدوق، ص ۱۳۸؛ روضة الواعظین، ترجمهٔ مهدوی دامغانی، ص ۱۸۹. نام ابو الدرداء، عویمر بن مالک است. وی از قبیلهٔ خزرج بود و در همان سال‌های نخست حضور پیامبر در مدینه، اسلام آورد. گفته می‌شود که پیامبر میان وی و سلام عقد اخوّت خوانده‌اند. وی از جمله طرفداران امام علی علیه السلام به شمار می‌آید. برای اطلاع بیشتر، ر.ک: اُسد الغابة، ج ۲، ص ۲۶۸.

  • نام منبع :
    نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5378
صفحه از 211
پرینت  ارسال به