آن در انتخاب خلیفه نمایان شده بود، شیوه خلفا در ادارهٔ امور نیز، نابسامانیهای فرهنگی فراوانی را بر جای گذاشت: از یک سو، صدور فرمان منع کتابت حدیث (خفقان فرهنگی) به بهانه جلوگیری از تحریف در قرآن و حدّ اقل به صورت رسمی و از طرف حکومت،۱ و جلوگیری از بیان حدیث برای دیگران؛۲ و از سویی دیگر، تبلیغ معارف دین به وسیله یهودیان تازه مسلمان، مانند کعب الاحبار، ارجاع علمی به آنان و ترویج اسرائیلیات،۳ رفتارهای اشتباه خلفا در بارهٔ سنن پیامبر، مانند آنچه خلیفهٔ اوّل از آن احساس پشیمانی مینمود۴ و یا آنچه خلیفه دوم درباره نماز تراویح انجام داد.
چنین عواملی، دیگر مجالی برای حضور اهل بیت و بیان شریعت باقی نمیگذاشت. حتّی امام نیز جز در موارد خاص و ضروری که پای مصالح کلّیِ اسلام و مسلمین در میان بود، در اجتماع حضوری نداشت و غالباً در نخلستان و به دور از چشم دوستان و مردم به سر میبرد. در اینباره در تاریخ آمده است:
فقال أبو الدرداء: یا قوم إنّي قائل ما رأیته و لیقُلْ كلُّ قومٍ منكم ما رأوا. شهدتُ علي بن أبي طالب علیه السلام بسویحات بنيالنجار و قد اعتزل عن موالیه و اختفى ممّن یلیه و استتر بمغیلات النخل.۵
ابو الدرداء گفت: اى قوم! من آنچه ديدهام مىگويم. هر يك از
1.. مكاتیب الرسول(، ج ۱، ص ۴۸۶.
2.. أضواء علی السنّة المحمّدیة، ص ۴۷ _ ۵۳.
3.الفتوح، ج۴، ص ۳۲۶.
4.. تاریخ الیعقوبى، ج ۲، ص ۱۳۷؛ تاریخ الاسلام، ج ۱، ص ۱۱۷ ـ ۱۱۸.
5.. روضة الواعظین، ص ۱۱۱؛ الامالی، صدوق، ص ۱۳۸؛ روضة الواعظین، ترجمهٔ مهدوی دامغانی، ص ۱۸۹. نام ابو الدرداء، عویمر بن مالک است. وی از قبیلهٔ خزرج بود و در همان سالهای نخست حضور پیامبر در مدینه، اسلام آورد. گفته میشود که پیامبر میان وی و سلام عقد اخوّت خواندهاند. وی از جمله طرفداران امام علی علیه السلام به شمار میآید. برای اطلاع بیشتر، ر.ک: اُسد الغابة، ج ۲، ص ۲۶۸.