97
نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام

تا آن جا پیش می‌رود که از عبد الملک بن مروان می‌خواهد امام را از میان بر دارد تا حکومت، استقرار خود را از دست ندهد. عبد الملک نامه‌ای به حجّاج می‌نویسد و یادآوری می‌کند که آل ابو ‌سفیان به علّت بد رفتاری با اهل بیت علیهم السلام دوام نیاوردند. امام که به علم الهی از این ماجرا آگاه بود، با نگارش نامه‌ای به عبد الملک از زمان و محتوای نامهٔ حجّاج به او خبر می‌دهد و اضافه می‌کند که خدا بدین جهت، بر عمر او افزوده است. این کار، حیرت عبد الملک را در باره علم امام بر می‌انگیزد.۱

در این اوضاع که بدترین شرایط سیاسی و خفقان در دوران امامت است، امام مجبور به رعایت تقیّه می‌شود۲ تا آن‌که با روی کار آمدن عمر بن عبد العزیز، خفقان سیاسی کاهش می‌یابد.

گفتنی است که تقیّه در آن شرایط، اهمّیت و کاربرد بالایی داشته است. توضیح امام سجّاد علیه السلام این اهمّیت را روشن می‌نماید:

امام فرمود: «كسى كه امر به معروف و نهى از منكر را ترك گوید، همچون كسى است كه كتاب خدا را كنار نهاده و بدان پشت كرده است؛ مگر آن‌كه در تقیّه باشد». از امام پرسیدند: تقیّه چیست؟ فرمود: «ترسد از جبّار ستمكار كه تعجيل نمايد در عقوبت او يا طغيان كند در تعذيب او».۳

شرایط فرهنگی

در حالی که فضای جاهلی با رحلت پیامبر، بار دیگر قوّت گرفته۴ و نمود

1.. بخشی از آن نامه چنین است: «أما بعد: فانظر دماء بنی عبد المطّلب فاحقنها و اجتنبها، فإنّي رأیتُ آل أبي سفیان لمّا ولعوا فیها لم یلبثوا إلّا قلیلاً والسلام». بصائر الدرجات، ص ۳۹۷.

2.. کشف الغمّة، ج ۲، ص ۱۰۳؛ الطبقات الکبری، ج ۵، ص ۲۱۴.

3.. الطبقات الکبری، ج ۵، ص ۲۱۴؛ کشف الغمّة، ج ۲، ص ۳۱۵؛ کشف الغمّة، ترجمه و شرح زواره‌ای، ج ۲، ص ۲۹۹.

4.. الاختصاص، ص ۶؛ رجال الکشّی، ص ۱۲۴.


نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
96

و گوشتشان را مى‏خورند، و استخوانشان را مى‏شكنند. گوسفند در میان شیر و گرگ و روباه و سگ و خوک، چه مى‏تواند بكند؟!

سخن امام با عبّاد بصری نیز به خوبی، علّت پرهیز امام از فعّالیت‌های سیاسی را روشن می‌کند. وقتی عبّاد به آیه ۱۱۱ سوره توبه۱ استناد می‌کند و می‌پرسد که چرا امام صعوبت جهاد با آن همه فضیلت را ترک کرده و به حج روی آورده است، امام از او می‌خواهد که آیه پس از آن را۲ که حاو ی صفات مؤمنان مجاهد است، قرائت نماید. آن گاه می‌فرماید:

هر گاه کسانی را دیدی که این چنین اوصافی را داشتند، پس جهاد به همراهی ایشان، بهتر از حج است.۳

در دورهٔ طولانی حکومت حجّاج بن یوسف، خفقان و اختناق به اوج خود رسید. معدود افرادی از طرفداران امام سجّاد علیه السلام در حجاز باقی ماندند که تعدادشان از نظر امام، به بیست نفر هم نمی‌رسید: «ما بمکّة و المدینة عشرون رجلاً یحبُّنا».۴ برخی از این افراد مانند سعید بن جُبیر۵ نیز به شهادت رسیدند. شدّت واکنش حجّاج ثقفی به فعّالیت‌های اندک امام،

1.«إِنَّ ٱللَّهَ ٱشْتَرَىٰ مِنَ ٱلْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَ أَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ ٱلْجَنَّةَ يُقَاتِلُونَ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ فَيَقْتُلُونَ وَ يُقْتَلُونَ وَعْدًا عَلَيْهِ حَقًّا فِى ٱلتَّوْرَاةِ وَ ٱلاْءِنجِيلِ وَ ٱلْقُرْءَانِ وَ مَنْ أَوْفَىٰ بِعَهْدِهِ مِنَ ٱللَّهِ فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمُ ٱلَّذِى بَايَعْتُم بِهِ وَ ذَٰلِكَ هُوَ ٱلْفَوْزُ ٱلْعَظِيمُ ».

2.«ٱلتَّائِبُونَ ٱلْعَـٰبِدُونَ ٱلْحَامِدُونَ ٱلسَّائِحُونَ ٱلرَّاكِعُونَ ٱلسَّـٰجِدُونَ ٱلْأَمِرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ ٱلنَّاهُونَ عَنِ ٱلْمُنكَرِ وَ ٱلْحَافِظُونَ لِحُدُودِ ٱللَّهِ وَبَشِّرِ ٱلْمُؤْمِنِينَش».

3.هرچند ممکن است این روایت مربوط به دوره‌ای متأخّر باشد؛ امّا شرایط زمان امام را به درستی بیان می‌کند. الكافی، ج ۵، ص ۲۲.

4.. الغارات، ج ۲، ص۳۹۴.

5.. ابو محمّد سعید بن جبیر بن هشام اسدى والبى، در سال ۴۶ ه‍‌‌‌‌‌ . زاده شد و در سال ۹۵ در سن ۴۹ سالگى به دست حجّاج‏ بن یوسف ثقفى‏ به قتل رسید. حجّاج نیز چند روز پس از شهادت‏ وى، به‌ درک واصل شد. ابن جبیر نزد عبد الله بن عبّاس و عبد الله بن عمر به شاگردی پرداخت و در میان تابعین، فردی دانشمند و از قدیمى‏ترین مفسّران قرآن كریم شمرده می‌شود. تذکرة الخواص، ج ۱،ص ۷۶ ـ ۷۷؛ الطبقات الکبری، ص ۲۵۶ و ۲۶۷.

  • نام منبع :
    نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5368
صفحه از 211
پرینت  ارسال به