89
نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام

تا آن جا ادامه داشت که گاه روایاتی دروغین نیز به پیامبر نسبت داده می‌شد. ۱

علاوه بر این، با وقوع جنگ‌های نخستینِ بعد از هجرت و شهادت برخی از صحابه راستین مانند حضرت حمزه و عدّه‌ای از قاریان قرآن، بخشی از فضای فرهنگی دچار آسیب شد و باعث شد پیامبر نتواند از آن جمع فرهیخته بهره ببرد. در هر جنگی هم که مسلمانان موفّقیتی به دست نمی‌آوردند، وضعیت اجتماعی آنان تضعیف می‌شد.۲ این ضعف اجتماعی، خود عاملی برای تردید و عدم مراجعه برای دریافت معارف بود.۳ هر چند مدّتی بعد، با پیروزی مسلمانان در جنگ خندق۴ (سال پنجم) و فتح مکّه۵ (سال هشتم)، این جایگاه تا اندازهٔ زیادی تثبیت شد و به تناسب آن، اوضاع سیاسی و فرهنگی برای بهره‌گیری از رسول خدا نیز بهبود یافت.۶

مجموعهٔ حوادث سال آخر حیات پیامبر، ماجرای حدیث ثقلین، غدیر خم و نزول آیه اکمال، فرستادن لشکر اسامه و واقعه لوح و قلم، نشان دهندهٔ پیگیری مستمر و حسّاسیت پیامبر نسبت به حفظ ارکان وحیانی معارف، مخصوصاً جانشینی و استمرار حرکت نبوی است. پیامبر در حجّ آن سال که «حجّة الوداع» خوانده شد، جمعیت انبوهی از اعراب مسلمان و تازه مسلمان را که تا آن زمان چنین اجتماعی نداشتند، به گِرد خود فرا خواند تا فرمانی الهی

1.الکافی، ج ۱، ص ۶۴.

2.. آیات متعدّد قرآن در این جنگ‌ها آن را تأیید می‌کند. سورۀ آل عمران، آیۀ ۱۲۳: «وَلَقَدْ نَصَرَكُمُ ٱللَّهُ بِبَدْرٍ وَأَنتُمْ أَذِلَّةٌ ». سورۀ توبه، آیۀ ۲۵: «لَقَدْ نَصَرَكُمُ ٱللَّهُ فِى مَوَاطِنَ كَثِيرَةٍ وَيَوْمَ حُنَيْنٍ إِذْ أَعْجَبَتْكُمْ كَثْرَتُكُمْ فَلَمْ تُغْنِ عَنكُمْ شَيْـٔا وَضَاقَتْ عَلَيْكُمُ ٱلْأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ ثُمَّ وَلَّيْتُم مُّدْبِرِينَ ».

3.. سورۀ محمّد، آیۀ ۲۰.

4.. سورۀ احزاب، آیۀ ۲۲: «وَ لَمَّا رَءَا ٱلْمُؤْمِنُونَ ٱلْأَحْزَابَ قَالُوا هَـٰذَا مَا وَعَدَنَا ٱللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ صَدَقَ ٱللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ مَا زَادَهُمْ إِلَّا إِيمَـٰنًا وَتَسْلِيمًا ».

5.. سورۀ فتح، آیۀ ۱: «إِنَّا فَتَحْنَا لَكَ فَتْحًا مُّبِينًا ».

6.. سورۀ فتح، آیۀ ۲۰: «وَعَدَكُمُ ٱللَّهُ مَغَانِمَ كَثِيرَةً تَأْخُذُونَهَا فَعَجَّلَ لَكُمْ هَـٰذِهِ وَ كَفَّ أَيْدِىَ ٱلنَّاسِ عَنكُمْ وَلِتَكُونَ ءَايَةً لِّلْمُؤْمِنِينَ وَ يَهْدِيَكُمْ صِرَاطًا مُّسْتَقِيمًا ».


نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
88

رزق نیکو جدا شد؛۱ بعد، آن را گناهی (ضرری) در برابر سود قرار داد؛۲ آن گاه، حکم آن را در هنگام نماز تبیین،۳ و در نهایت حرمت آن را اعلام کرد.۴

تبیین اصل امامت امام علی علیه السلام و بیان برخی از زوایای امامت نیز از جریان عمومی دعوت در سال سوم بعثت آغاز شد۵ و به تدریج تا سال دهم هجری، تا آنجا که شرایط پیرامونی پیامبر اجازه می‌داد بیان شد. در این جا باید به دو نکته توجّه نمود: نخست آن‌که هر چه زوایای یک آموزه بیشتر و یا اهمّیت آن بالاتر بوده، اجمال‌گویی آن نیز بیشتر بوده و بیان تفصیلی‌اش در زمان طولانی‌تری انجام پذیرفته است. دوم آن‌که در حوزهٔ اندیشه و دانش عمومی، فضای جاهلی به مرتبهٔ اجمال‌گویی برای دریافت معارف، تغییر و رشد یافته است. از این رو، اصل امامت تا جایی تبیین گردید که شرایط گوناگون به پیامبر اجازه می‌داد.

در مقابلِ این تلاش‌ها، نخستین تحرّکات فرهنگیِ مخالفان اسلام نیز با ساخت مسجد ضرار و سعی در واپس‌گرایی و دسته‌بندی جاهلی شروع شد و ریشه‌های نفاق برای ممانعت از فراگیری و رشد آموزه‌ها نمایان شد.۶ این رفتار

1.سورۀ نحل، آیۀ ۶۷: «واز میوه‏هاى نخل‌ها و تاک‌ها شرابى مستى‏آور و رزقى نیكو به دست مى‏آورید و خردمندان را در این، عبرتى است ».

2.. سورۀ بقره، آیۀ ۲۱۹: «از تو در بارهٔ شراب و قمار مى‏پرسند. بگو: در آن دو، گناهى بزرگ و سودهایى است براى مردم. و گناهشان از سودشان بیشتر است ».

3.سورۀ نساء، آیۀ ۴۳: «اى كسانى كه ایمان آورده‏اید، آن گاه كه مست هستید، گرد نماز مگردید ».

4.. سورۀ مائده، آیۀ ۹۱: «اى كسانى كه ایمان آورده‏اید، شراب و قمار و بت‌ها و گروبندى با تیرها، پلیدى و كار شیطان است. از آنها اجتناب كنید تا رستگار شوید. شیطان مى‏خواهد با شراب و قمار، میان شما كینه و دشمنى افكند و شما را از یاد خدا و نماز باز دارد. آیا بس مى‏كنید!؟ ».

5.. سورۀ شعرا، آیۀ ۲۱۴.

6.سورهٔ نساء، آیهٔ ۶۱: «وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْا إِلَىٰ مَا أَنزَلَ ٱللَّهُ وَإِلَى ٱلرَّسُولِ رَأَيْتَ ٱلْمُنَافِقِينَ يَصُدُّونَ عَنكَ صُدُودًا »‌.

  • نام منبع :
    نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5303
صفحه از 211
پرینت  ارسال به