79
نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام

۴. تأمین معیشت وكلا و كارگزاران سازمان وكالت، برای انجام وظایف تعیین شده.

تأثیر این موارد در پیشرفت فرهنگی و اجتماعی شیعه، به خوبی نشان می‌دهد که به چه دلیل حاکمان عبّاسی به دنبال کشف و ضربه زدن به این نهاد بوده‌اند. برای مثال، امام صادق علیه السلام در برابر داوود بن علی، رئیس شرطه بغداد و قاتل معلّى بن خُنَیس، به شدّت موضع می‌گیرد و او را مؤاخذه می‌کند.۱ معلّى بن خُنَیس یکی از عوامل اصلی تأمین اقتصادى‏ امام بود که در شبكهٔ ارتباطى بین امام علیه السلام و شیعیان نقش بسیاری داشت.

تبیین دوره‌های تاریخی اهل بیت علیهم السلام

درباره دوران حضور اهل بیت علیهم السلام، تقسیم‌بندی‌های گوناگونی ارائه شده که هر یک، از زاویه‌ای این دوران را مورد ملاحظه قرار داده‌اند.۲ در نتیجه، نسبی بودن این تقسیم‌بندی‌ها امری روشن است. تقسیم‌بندی ارائه شده در این اثر نیز بر اساس ملاحظهٔ عناوین پیش‌گفته و رعایت فرضیهٔ تبیین «اجمالی ـ تفصیلی» آموزه‌ها است.

با ملاحظهٔ آنچه گفته شد، در این فصل به بررسی نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید پیامبر و امامان در قالب چهار دورهٔ تاریخی پرداخته می‌شود:

۱. دوره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله تا پایان دورهٔ امامت امام سجّاد علیه السلام (دوره پایه‌ریزی اندیشه)؛

۲. دورهٔ امامت صادقین علیهما السلام (دوره شکوفایی معارف)؛

1.الغیبة، ص ۳۴۷.

2.برای دیدن نمونه‌هایی از این تقسیم‌بندی‌ها، ر.ک: مقدّمهٔ مرحوم شهید صدر بر صحیفۀ سجّادیه، نجف، ۱۳۵۶؛ انسان ۲۵۰ ساله، آیت‌الله سیّدعلی خامنه‌ای، مؤسّسهٔ جهادی، تهران، ۱۳۹۰ش.


نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
78

قدرت اقتصادی

زمینه‌سازی برای برخی از جریان‌ها و حتّی اثرگذاریِ بسیاری از عناصر تاریخی، وابسته به قدرت اقتصادی است. با این توصیف، مقصود ما از عوامل اقتصادی، مجموعه عوامل اثرگذار در میزان جریان مالی در بخش‌های گوناگون آن و به عبارت دیگر، قدرت اقتصادی جامعه است؛ هرچند نمی‌توان پیوند اقتصاد با عوامل اجتماعی و نیز تأثیرات مشترک آنها را نادیده گرفت.

نمونه‌هایی از تأثیرات قدرت جریان اقتصادی و مالی در امور مختلف اجتماعی و فرهنگی، عبارت است از: تأثیرگذاری در ریزش خواص (مانند طلحه و زبیر و تأثیر جدایی‌شان در شکل‌گیری جنگ جمل در کنار عوامل دیگر)، هزینه برای نگارش روایات جعلی، گسسته شدن سپاه امام حسن علیه السلام و کناره گیری فرماندهان، گسترش فساد اخلاقی، رواج آوازه‌خوانی و هرزگی، انحرافات مالی برخی وکلا، صله‌ها و هدایا.

علاوه بر این، تأمّل در منابع روایى نشان می‌دهد که اموال دریافت شده توسّط سازمان وكالت، تا چه اندازه در ترویج مکتب اهل بیت تأثیرگذار بوده است. این اموال دریافتی، حدّ اقل در چهار مورد اصلی به کار گرفته می‌شده است:۱

۱. رفع نیازهاى اقتصادى‏ ناحیه امامت با توجّه به حساسیت‌های موجود و زیر نظر بودن امامان؛

۲. رفع نیازهاى اقتصادى‏ شیعیان‏ و سادات نیازمند و رفع مشاجرات مالى شیعیان‏؛

۳. پرداخت صله و هدیه به شیعیان و شعراى متعهّد و افراد تازه مسلمان، با انگیزه نشر معارف؛

1.. ر.ک: سازمان وکالت و نقش آن در دورۀ حضور ائمّه علیهم السلام.

  • نام منبع :
    نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5120
صفحه از 211
پرینت  ارسال به