61
نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام

کوچک، همچون عوامل سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است که در تبیین یک جریان فکری در بستر تاریخ، نقش‌آفرین است و در صورت تحقّق جنبه‌های مثبت آن، تبیین عقاید با سرعت و تفصیل بیشتری صورت می‌گیرد و در صورت عدم تحقّق آن، از سرعتِ روند تبیین کاسته می‌شود. با این توصیف، باید مقصود از این عوامل، به همراه نمونه‌هایی اندک از آن بیان شود. یادآور می‌شود که در این بحث، تعریف منطقی مورد نظر ما نیست؛ بلکه به دنبال ارائهٔ یک تعریف مقبول و مورد اتّفاق، با توجّه به کارکرد آن هستیم که بیان‌گر رأی ما در این مسئله باشد.

مفهوم‌شناسی عناصر تاریخی

عوامل سیاسی

سیاست در معنایی کلّی، تلاش برای کسب، حفظ، افزایش یا نمایش قدرت و تمشیت امور است و در نتیجه، هرگونه تلاش حاکمان برای حفظ یا ثبات حکومت و نیز فعّالیت‌های مخالفان حاکمیت در راستای برخورد و تضعیف آن، عاملی سیاسی دانسته می‌شود.۱ بر همین اساس، مقصود ما از عوامل سیاسی، هر نوع کنش و واکنشی است که خاستگاه یا هدف آن، به نهاد حاکمیت و قدرت منتهی شود.

برخی از مهم‌ترین عوامل سیاسی را این‌گونه می‌توان برشمرد:

۱. فضای سیاسی

وجود یا عدم وجود فضای آزاد اندیشهٔ سیاسی، سهم بسزایی در پیشرفت یا عقب ماندگی جامعه در ابعاد سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد.

1.. برای ملاحظهٔ نمونه‌هایی از ده‌ها تعریف برای مفهوم سیاست و علم سیاست، ر.ک: فرهنگ علوم سیاسی، محمّد جاسمی، بهرام جاسمی، تهران، ۱۳۸۵ش.


نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
60

فرزندكشی، فحشا و ده‌ها ناهنجاری اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی بود، متحوّل کند و آن را با همه پیشامدهای گاه ناگوار تاریخی‌اش به پیش برد. تلاش بی‌وقفه آن حضرت برای نجات این جامعه، با نگاهی به آینده و با ترسیم کلّیاتی از یک منظومه معرفتی همراه بود. ابعاد مختلفی از این منظومه، به خصوص در فروعات، در دوران آن حضرت پایه‌ریزی شد و گاه تکامل یافت که برای نمونه می‌‌توان به حکم شرب خمر اشاره نمود.

بی‌تردید، بیان موضوعاتی که از اصول اسلام شمرده می‌شود، شرایط مناسب‌تری را می‌طلبد؛ زیرا فهم نادرست آنها نتایج جبران‌ناپذیری دارد. بنابر این، چاره‌ای جز آن نبود که با گذر زمان و به تناسب پیش‌آمدهای گوناگون، این اصول تفصیل داده شود. وجود شرایط نامناسب سیاسی، مشکلات متعدّد اجتماعی، وضعیت اقتصادی، گسستگی فرهنگی و نبود روحیه علمی و پرسشگر و مانند اینها، از مهم‌ترین مشکلات پیامبر صلّی الله علیه وآله و جانشینان ایشان به شمار می‌آمد که انتشار آموزه‌های نبوی را دشوار می‌کرد؛ خصوصاً در مواردی که این اصول، با سعادت و شقاوت انسان ها پیوند مستقیم داشت اما درک عمومیِ آن دشوار می‌نمود.

با کمی ‌مطالعه و دقّت در آموزه‌های شیعی در دوران حضور اهل بیت علیهم السلام (دوره پیش از غیبت امام ‌عصر علیه السلام، می‌توان پی برد که وجود یک تبیین مرحله‌ایِ «از اجمال به تفصیل» است که یک منظومه معرفتی را با تلاش‌های پیامبر و سپس جانشینان او شکل داده است. در این میان دو نکته مهم است: نخست این‌که:‌ تنها، بیان جنبه‌های مختلف این حرکت تفصیلی با توجّه به شرایط گوناگون پیش‌گفته، دچار قبض و بسط می‌شود. بنابر این، سیر اجمالی _ تفصیلیِ هر آموزه‌ای، معنایی غیر از تغییرپذیری آن دارد. نکته دوم، عدم تعارض میان این آموزه‌ها است که در صورت تعارض، غیر الهی بودن و بدعتی بودن آن تأیید می‌شود.

با این ملاحظه، تعبیر «عنصر تاریخی» به معنای هر حادثه یا جزء

  • نام منبع :
    نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5142
صفحه از 211
پرینت  ارسال به