35
نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام

که مدّعی امامت منصوص امام علی علیه السلام باشد، تحت عنوان امامیه قرار می‌گیرد.۱ اشعری قمی بر خلاف نوبختی،۲ به وضوح بر این مطلب تأکید دارد که پیروان دوازده امام _ که به نصّ بر گزیده شده‌اند و صفات خاصّی دارند _ تا سال‌های نخستین غیبت صغرا، به امامیه شهرت نیافته بودند. مؤیّد این مطلب، عبارت‌های برخی از شخصیت‌های بزرگ شیعی همانند شیخ مفید،۳ سیّد مرتضی،۴ و شیخ طوسی۵ است.

در کتب رجالی و فهرست‌ها، چند گزارش در زمینهٔ تعریف امامیه و کاربرد آن یافت می‌شود. دقّت در این گزارش ها و روایات می‌تواند تا حدودی روشن کنندهٔ ابهامات در به کارگیری این واژه باشد. برای نمونه، شیخ طوسی در ترجمه علی بن اسماعیل تمّار می‌گوید: «و علیٌّ هذا اوّل من تكلّم على مذهب الإمامیة»۶ و برخی معتقدند که مراد از «الامامیة» در این عبارت، فقط شیعه بودن است و بار معنایی بیشتری ندارد و اصطلاح امامیه پیش از غیبت صغرا رایج نبوده است.۷ البته مؤیّدات این گفته را می‌‌توان در کتب فهرستی مرحوم نجاشی و شیخ طوسی به گونه‌ای دیگر ملاحظه نمود؛ چراکه در این دو کتاب هر گاه واژهٔ امامیه در ذیل عنوانی به کار می‌رود، تمام یا بخشی از حیات صاحب آن عنوان، در دورهٔ غیبت صغرا سپری شده

1.الملل و النحل، شهرستانی، ص ۱۴۳ ـ ۱۵۴.

2.فرق الشیعة، ص ۱۰۸. نوبختی ضمن بر شمردن گروه‌های مختلف شیعی، گروه دوازدهم را معتقدان به امامت حضرت حجّت دانسته و آنها را امامیه می‌خواند؛ در حالی که گروه یازدهم را متوقّفین در این امر می‌داند. برای مطالعۀ بیشتر، ر.ک: حور العین، ص ۴۱.

3.أوائل المقالات، ص ۳۸ و ۳۹.

4.رسائل الشریف المرتضی، ج ۲ ص ۲۶۴ و ۱۵۳.

5.تلخیص الشافی، ج ۱، ص ۶۶.

6.الفهرست، طوسی، ص ۸۸.

7.نشأة الشیعة الامامیة، ص ۷۹.


نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
34

و از سوی دیگر، اطلاق آن در برهه‌ای خاص، بر گروهی خاص، با حفظ رابطه امام و امامیه همچنان محفوظ است.

واژهٔ «امام» بر وزن کتاب، که از مادّهٔ «أَمَّ» به معنای «قصد کردن» گرفته شده، هم اسم مصدر است و هم به معنای کسی است که مورد اقتدا و پیروی است.۱ بنابر این، گوهر معنایی این واژه به معنای شخصی است که به او اقتدا می‌شود. این واژه دوازده بار در قرآن به کار رفته است؛ هفت بار به صورت مفرد و پنج بار به صورت جمع (ائمّه).۲ اگرچه برخی مفسّران از جمله تفلیسی، معتقدند که امام در قرآن دارای پنج گونه معنایی است؛۳ امّا قریب به اتّفاق مفسّران بر آن‌اند که مفهوم امام، مرجعیت و رهبری در هدایت و ضلالت است که با حاکمیت گره خورده است و نمی‌توان معنای آن را جدا از سعادت و شقاوت پیروان بررسی کرد. همین بیان، در معنای اصطلاحیِ این واژه نیز به کار رفته است.

با این همه، بر سرِ اطلاق «امامیه» بر گروه‌ها و زمان شکل‌گیری این اصطلاح، میان فِرق‌نویسان اختلاف است؛ تا آن جا که برخی، این عنوان را برای تمام گروه‌های شیعه و برخی بر تعدادی از گروه‌های بعضاً متعارض شیعی اطلاق کرده‌اند.۴ شهرستانی ضمن اعتقاد به شکل‌گیری این اطلاق در زمان صادقین علیهما السلام برای گروه‌های شیعیِ غیر زیدی، معتقد است هر گروهی

1.. لسان العرب، ج ۱۲، ص ۴؛ التحقیق فی کلمات القرآن، ذیل مادۀ «امّ»؛ معجم مقاییس اللغة، ج ۱، ص ۲۸. ج ۸، ص ۴۲۸؛ مفردات ألفاظ القرآن، ص ۸۷.

2.. سورۀ بقره، آیۀ ۱۲۴؛ سورۀ هود، آیۀ ۱۷؛ سورۀ فرقان، آیۀ ۷۴؛ سورۀ أحقاف، آیۀ ۱۲؛ سورۀ یس، آیۀ ۱۲؛ سورۀ توبه، آیۀ ۱۲؛ سورۀ أنبیا، آیۀ ۷۳؛ سورۀ قصص، آیۀ ۵ و ۴۱؛ سورۀ سجده، آیۀ ۲؛ سورۀ إسرا، آیۀ ۷۱؛ سورۀ حجر، آیۀ ۷۹.

3.تفلیسی این وجوه را چنین بر می‌شمرد: «امام به معنای پیشرو، نامه، لوح محفوظ، تورات، و راه روشن و پیدا» وجوه القرآن، ص ۲۸ و ۲۹.

4.. معجم الفرق الاسلامیة، ص۴۶؛ أعیان‏الشیعة، ج ۱، ص۲۱.

  • نام منبع :
    نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5151
صفحه از 211
پرینت  ارسال به