ابی سفیان و شیعهٔ معاویه. سپس این واژه با گذشت زمان، به طور کامل بر پیروان علی بن ابی طالب علیه السلام۱ و معتقدان به ائمّهٔ متأخّر اطلاق شده است.
همچنین برخی از گزارشهای تاریخی، بیانگر تعدّد در استعمالِ «الشیعة» در میان گروههای شیعی و اطلاق آن بر كیسانیه۲ و فِرق آن، و نیز شیعه بنی عبّاس در آغاز خلافتشان۳ و نزدیک به دورهٔ امام صادق علیه السلام است؛ اما در همهٔ آنها به گونهای، توجّه به برتری امام علی علیه السلام وجود دارد. به نظر میرسد که جمله معروف ابان بن تغلب، به وجود این دست گرایشها اشاره دارد:
الشیعة الذین إذا اختلف الناس عن رسول الله صلّی الله علیه وآله أخذوا بقول علی علیه السلام و إذا اختلف الناس عن علی علیه السلام أخذوا بقول جعفر بن محمّد علیه السلام.۴
شیعه کسانی هستند که به هنگام اختلاف مردم در سخن پیامبر صلّی الله علیه وآله، به کلام علی علیه السلام تمسّک میکنند و به هنگام اختلاف در کلام علی علیه السلام، به کلام جعفربن محمّد علیه السلام تمسّک میکنند.
این جمله دقیقاً منطبق بر كلام امام صادق علیه السلام به ابو بصیر است که میفرماید:
إفتَرَقَ الناسُ كلَّ فرقةٍ و استَشْیَعوُا كلُّ شیعةٍ واستَشیَعتُم مع أهلِ بیتِ نبیَّكُم.۵
1.این شكلگیری تحت تأثیر روایات معروف «شیعةُ علی هم الفائزون» ویا «إنّ علیاً و شیعته هم خیر البریة» و نظیر آن بوده و حتّی در كلمات امامان متأخّر هم به كار رفته است.
2.در كتاب نهایة الإرب، اشارهٔ كاملی به دو جریان شیعه، قائلان به امامت محمّد بن حنفیه و امام سجّاد علیه السلام شده است. نهایة الإرب فی فنون الأدب، ج۲۲، ص۱۰.
3.الوافی بالوفیات، ج۵، ص۴۵۷. مؤلف گزارش كاملی از اطلاق این لفظ بر گروههای مختلف كیسانیه آورده است. برخی از مصنفان نیز ابوابی را با این معنای شیعه، سامان داده اند. ر.ک: نهایة الأرب فی فنون الأدب، ج۲۲، ص ۱۰.
4.. رجال النجاشی، ص ۱۲.
5.. الاختصاص، ص ۱۰۴.