23
نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام

«شِیعِ»۱،«شِیْعَةٍ»۲، «تشیّع»۳ هر کدام یک بار. در غالب این موارد، چنان‌كه از خود آیات بر می‌آید، «گروه گروه بودن» یا «گروه گروه شدن» فهمیده می‌شود. البته در برخی از این آیات، به گونه‌ای بر «تبعیت از یک راهبر» اشاره شده است؛ امّا در یک آیه كه لفظ «شیعَتِهِ»۴ در آن به كار رفته، به صراحت، از رابطه میان یک فرد از یک گروه با دیدگاهی خاص و رهبری آن گروه، سخن گفته شده است. ابن قَیَّم در موارد متعدّدی سعی دارد چنین القا كند كه در این واژه _ مطابق با اصل معنایی دیگر شیعه _ معنایی ضدّ اجتماع، و تفرقه‌انگیز قرار دارد. وی از همین رو، استعمال شیعه را در غالب موارد قرآنی، در خصوص گروه‌های گمراه و منحرف دانسته، سپس آن را در بارهٔ مذهب «شیعه» به كار گرفته است.۵ امّا در برابر، مرحوم مفید با تمسك به همین آیه۶ و با استفاده از تقابل دو واژه «شیعه» و «عدو»، مطابق با یكی از دو اصل معنایی شیعه ولاء و خلوص را در معنای «شیعه» لحاظ می‌كند.

آنچه گذشت، در بارهٔ واژهٔ شیعه بود؛ اما این تعبیر به عنوان یک اصطلاح، همانند بسیاری دیگر از اصطلاحات رایج در میان مسلمانان، در سه قرن نخست هجری به تدریج دچار تغییراتی در مفهوم شده و حوادث زمانی، بر معنای کاربردی آن تأثیر گذار بوده است؛ به نحوی که گاه منجر به تغییر کلّی معنا و یا شفّاف‌شدن یک معنا شده است.

با این همه، صاحب نظران اتّفاق دارند که تعریف مطلق شیعه و ساده‌ترین معنای آن، عبارت است از «گروهی از مسلمانان كه به گونه‌ای،

1.. سورۀ حجر، آیۀ ۱۰.

2.سورۀ مریم، آیۀ ۶۹.

3.. سورۀ نور، آیۀ ۱۹.

4.سورۀ قصص، آیۀ ۱۵.

5.. اصول مذهب الشیعة، ج ۱، ص ۳۴ (به نقل از: الفوائد، ج ۱، ص ۱۵۵).

6.. أوائل المقالات، ص ۳۴.


نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
22

نقل قول‌هایی از پیشینیان خود ارائه کرده‌اند. با این حال، می‌توان از تحقیقات متمرکز آنان بهرهٔ کافی برد. واژه «شیعه» مفرد است و جمع آن «شِیَع» و «اشیاع»۱ است؛ امّا در معنا یکسان ترجمه می‌شوند۲ و در استعمال نیز شیعه بر دو واژهٔ دیگر غلبه دارد. واژه‌شناسان برای «شیعه» سه معنا ارائه کرده‌اند: متابعت و پیروى، نُصرت و یاری، توافق و هماهنگى در قول یا فعل. البته در عبارات آنان گاه یك معنا،۳ گاه دو معنا۴ و گاهی هر سه معنا۵ آمده است و به تصریح برخی، از میان سه معنای فوق، یاری رساندن به عنوان اصل معنایی، برای این واژه پذیرفته شده است.۶ در این صورت، بازگشت دو معنای دیگر نیز به همین معنا خواهد بود؛ یعنی هنگامی كه عدّه‌ای بر فعل یا قولی توافق دارند، در واقع از صاحب آن قول یا فعل تبعیت می‌كنند و او را یاری می‌كنند. به احتمال زیاد، مرحوم مفید نیز همین برداشت را از معنای لغوی داشته است؛ زیرا در معنای لغوی شیعه می‌نگارد:

التشیّع في أصل اللغة هو الاتّباع علی وجه التدیّن و الولاء للمتبوع علی الإخلاص.۷

مشتقّات مادّهٔ «ش ی ع» در دوازده آیهٔ قرآن به كار رفته كه عبارت‌اند از: «شِیَعاً»۸ چهار بار، «شیعَتِهِ»۹ سه بار، «بِأشْیاعِهِمْ» و «بِأشیاعِکم»۱۰دو بار و

1.. سورۀ قصص، آیۀ ۱۵؛ سورۀ صافّات، آیۀ ۸۳.

2.. برخی، تفاوت اندكی میان آن دو نهاده‌اند. بدائع الفوائد، ص ۱۶۱.

3.معجم مقاییس اللغة، ص ۵۴۵؛ النهایة فی غریب الحدیث و الأثر، ج ۲، ص ۵۱۹.

4.. اقرب الموارد، ج ۲، ص ۵۱۹؛ لسان العرب، ج ۱، ص ۵۵.

5.المصباح المنیر فی غریب الشرح الکبیر، ج ۱، ص ۳۹۸.

6..معجم مقاییس اللغة، ص ۵۴۵؛ النهایة، ج ۲، ص ۵۱۹.

7.. أوائل المقالات، ص ۳۴.

8.سورۀ انعام، آیۀ ۶۵؛ سورۀ انعام، آیۀ ۱۵۹؛ سورۀ قصص، آیۀ ۴؛ سورۀ روم، آیۀ ۳۲.

9.. سورۀ قصص، آیۀ ۱۵؛ سورۀ صافات، آیۀ ۸۳.

10.. سورۀ سبأ، آیۀ ۵۴، سورۀ قمر، آیۀ ۵۱.

  • نام منبع :
    نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5298
صفحه از 211
پرینت  ارسال به