165
نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام

علمی گسترده را از جانب خداوند برای ائمّه اثبات می‌نماید. روایت سَدیر از امام صادق علیه السلام، یکی از نمونه‌های مشهور از این دست روایات است که به خوبی از ارائه آموزه علم امام و رواج آن حکایت می‌کند و می‌تواند در تشخیص میزان و کیفیت دانش امامیه در این باره حکایت کند.۱ سَدیر نقل می‌كند که به همراه ابو بصیر یحیی البزار و داود بن كثیر در مجلس امام حضور یافتیم. حضرت با ناراحتی وارد شد و فرمود:

شگفتا از مردمانی که گمان می‌کنند ما علم به غیب داریم؛ در حالی که جز خداوند کسی به غیب آگاه نیست!

پس از آن، حضرت داستان پیدا نكردن كنیزش را به عنوان شاهد می‌آورد؛ امّا در ادامهٔ گفت‌وگو، امام با مقایسه دو آیه «ٱلَّذِىعِندَهُ عِلْمُ مِنَ ٱلْكِتَاب » و آیه «قُلْ كَفَىٰ بِاللَّهِ شَهِيدَاً بَيْنِى وَ بَيْنَكُمْ وَ مَنْ عِندَهُ عِلْمُ ٱلْكِتَاب» و تبیین این دو آیه، با اشاره به سینه خویش می‌فرماید:

علم الكتاب ـ و الله كلّه عندنا.

به خدا قسم، تمامی علم کتاب در نزد ما است.۲

در نمونهٔ دیگر، ابو بصیر از امام صادق علیه السلام نقل می‌کند:

برای خدا دو گونه علم است: علمی مکنون و مخزون که تنها خودش به آن آگاه است و بداء از این دسته است. و [دوم] علمی که به ملائکه و رسل و انبیا تعلیم کرده و ما نیز به این‌گونه علم، آگاهیم.۳

با بررسی تعداد و محتوای این گونه روایات، می‌توان دریافت که در عصر صادقین علیهما السلام، فراوان بودن و خطاناپذیر بودنِ علم امام، به عنوان امتیازی ویژه و دور از دسترس دیگران، جا افتاده و باور عمومی در میان اصحاب،

1.. البته باید توجه داشت که در بارۀ این، برداشت‌هایی نیز ارائه شده است. بحار الأنوار، ج ۲۵، ص ۳۲۲ و ج ۲۶، ص ۱۹۸.

2.. الکافی، ج ۱، ص ۱۹۸ «باب نادر فیه ذکر الغیب».

3.. الکافی، ج۱، ص۱۴۷؛ بصائر الدرجات، ص ۱۰۹.


نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
164

آن، علم غیب (علم مخصوص الهی) نامیده شده۱ و تنها مخصوص خدا است. شایان ذکر است که دسته دیگری از آیات، از افاضه علم غیب به انبیا و حتّی غیر انبیا خبر می‌دهد.۲ پس این سؤال پیش می‌آید که آیا امکان دست‌یابی امامان به علم غیب الهی وجود دارد یا نه؟ و با فرض امکان، آیا منافاتی با اختصاصی بودن علم غیب به خداوند سبحان دارد یا نه؟ این از موضوعات مهمّی است که در این دوره بر خلاف دورهٔ پیشین،۳ به صورت عمومی مطرح شده است.

بر پایهٔ برخی روایات، می‌توان گفت: امام صادق علیه السلام منکر آگاهی امام از علم غیب است و تمایزی در مصادیق آن بیان می‌کند تا میان علم غیب که مخصوص خدا است،۴ با مقامات فوق بشری تفاوت بگذارد۵ و با این حال،

1.. آیاتی از قرآن كریم، دلالت صریح بر اختصاص علم غیب به خداوند متعال دارند، مانند: آیۀ ۵۹ سورهٔ انعام و آیهٔ ۶۵ سورهٔ نمل. از بعضی آیات، با قرائنی دیگر چنین استفاده‌ای می‌شود، مانند: آیۀ ۲۳سورۀ بقره، آیۀ ۳۸ سورۀ فاطر، آیۀ ۱۰۹ سورۀ مائده، آیۀ۷۳ سورۀ انعام، آیۀ ۹۴ و ۱۰۵ سورۀ توبه، آیۀ ۹ سورۀ رعد، آیۀ ۹۲ سورۀ مومنون، آیۀ ۶ سورۀ سجده، آیۀ ۴۶ سورۀ زمر، آیۀ ۲۲ سورۀ حشر، آیۀ ۸ سورۀ جمعه، آیۀ ۱۸ سورۀ تغابن. آیاتی هم كه علم به غیب را از غیرِ ذات باری تعالی نفی و سلب نموده، به ملازمۀ عرفی، دلالت بر اختصاص علم غیب به خداوند عزّوجلّ دارد، مانند: آیۀ ۱۸۸ سورۀ اعراف و آیۀ ۳۱ سورۀ هود. آنچه از این آیات استفاده می‌شود، عبارت است از این‌ كه علم به غیب، مختص به خداوند است و كسی جز او در این امر دخالت و مشاركت ندارد.

2.مانند آیۀ ۲۶ تا ۲۸ سورۀ جن و آیۀ ۱۷۹ سورۀ آل عمران.

3.. در این باره، اصبغ بن نباته می‌گوید: از امیر المؤمنین علیه السلام شنیدم كه فرمود: «برای خداوند دو علم است: علم غیبی که کسی را به آن آگاهی نداده است... و علمی که ملائکۀ خود را از آن آگاه کرده که این علم را خدا به محمّد و آلش نیز عطا نموده است». بصائر الدرجات، ص ۱۱۱.

4.. بصائر الدرجات، ص ۱۰۹. در برخی روایات، از این ‌گونه علوم به «علوم اوّلین» تعبیر شده است.

5.. مناقب آل أبی‌طالب، ج ۴، ص ۲۵۰.

  • نام منبع :
    نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5333
صفحه از 211
پرینت  ارسال به