11
نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام

پیش‌گفتار

نقش اساسی مذهب تشیّع به رهبری اهل بیت علیهم السلام در شکل‌گیری و سیر تکاملی فرهنگ و تمدّن اسلامی، امری مسلّم است. تفکّر شیعه به گواه کلمات قدسی اهل بیت علیهم السلام و تلاش‌های کم‌نظیر عالمان ربّانی و فرهیختهٔ آن، از شکوه و عظمت این جریان تمدّن‌ساز و حیات‌بخش حکایت دارد؛ جریانی که از دیرباز، همانند ماه درخشان و ستاره‌ای تابناک در آسمان تاریک شبهات و جهالت‌ها، می‌درخشد و مدّعیان اندیشمندیْ را پرواز به اوج قلّه‌اش در خاطر نمی‌گنجد. بر این اساس، دقّت در سیر تطوّر اندیشهٔ شیعه، در هر سده‌ای ضروری می‌نماید؛ ولی در دوره معاصر، بررسی‌های علمی مرتبط با سه قرن نخست هجری _ با ملاحظهٔ خصوصیت‌ها و ویژگی‌های‌های فراوان آن؛ همچون حضور و حیات اهل بیت علیهم السلام به مثابه انسانی ۲۵۰ ساله _، اهمّیتی دو چندان یافته و موضوع تحقیقات پژوهشگران فراوانی را به خود اختصاص داده است.

در این رهگذر، نویسندگان و اندیشمندانی با اغراض گوناگون و در سطوح علمی متفاوت، با به کارگیری روش‌ها و نگرش‌های خاصّ خود در مطالعات تاریخی، نوشته‌هایی را در اثبات یا انکار عقاید و بنیان‌های تفکّر شیعه قلم زد‌‌ه‌اند و از فرآیند تکاملی این اندیشه خصوصاً در موضوع امامت، به گونه‌های مختلفی نتایجی به دست داده‌اند؛ برخی این فرآیند را در قالب تحوّلات «معرفتی ـ تاریخی» ارزیابی کرده‌اند و برخی در قالب تحوّلات تدریجی و از اجمال به تفصیل. عدّه‌ای بر این باورند که اساس عقاید شیعه، در زمان امامان متقدّم، مطرح نبوده بلکه در خلال حوادث تاریخیِ سه قرن نخست هجری، توسّط اصحاب اهل بیت علیهم السلام به شکل عقاید و اصول فکری شیعه سامان یافته است. در برابر، عدّه‌ای دیگر در دفاع از اصالت بنیان‌های فکری تشیّع، بر این باورند که معارف شیعه در موضوعات گوناگون، ریشه در قرآن و سنّت نبوی دارد؛ ولی در طول سه قرن نخست، از اجمال به


نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
10

اخیر ارائه شده است، اما این تحقیقات بیش از آن که به سیره فرهنگی و علمی ایشان نظر داشته باشد، بر برنامه‏های سیاسی و اجتماعی ایشان تمرکز یافته است. روشن است که برای دستیابی به تحلیل جامعی از حیات تاریخ‌ساز اهل بیت علیهم السلام نمی‌توان از بخش اساسی فرهنگی آن چشم پوشید. برای این منظور بایسته است که پژوهش‏های جدیدی بر پایه منابع متعدد موجود پی‌ریزی کرد تا این بخش مهم از تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی که بی‌شک درخشان‌ترین میراث معنوی مسلمانان به شمار می‌رود به دیده دیگران ارائه گردد.

این پژوهش یکی از نخستین گام‏ها برای به دست دادن یک الگوی تبیینی از حیات فکری امامان شیعه است و همچون هر کار نوآورانه دیگر نیازمند نقادی و نکته‌بینی است. این دیدگاه درست در برابر نظریه‌ای نشسته است که تکامل در تاریخ اندیشه شیعه را مرهون عوامل بیرونی و یا بازتابی از گرایش‏های درونْ‌شیعی می‌داند. برعکس، این دیدگاه بر آن است تا نشان دهد که سیر تکاملی اندیشه شیعه بیش از هر چیز ریشه در سیره تاریخی اهل بیت در گسترش معارف ناب اسلامی دارد و این سیره نیز به نوبه خود به منطق مواجهه ایشان با جریان‏های رقیب در پیشبرد رسالت هدایگرانه آنان بستگی دارد. به این منظور، در این پژوهش با دوره‌بندی تاریخی حیات جامعه‌ اسلامی و نشان دادن نقش عناصر تاریخی در شیوه فرهنگی امامان معصوم، مسیر تکاملی آگاهی شیعیان به معارف بلند کتاب و سنت ترسیم شده است.

روشن است که این اثر خود نیازمند نقد و تکمیل است و این مهم جز با رای‌زنی و اندیشه‌ورزی دانشوران گرانمایه به انجام نمی رسد. این کتاب دومین عنوان از مجموعه آثار پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام است که تقدیم علاقه‌مندان معارف وحیانی می شود. پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام توسعه و گسترش پژوهش در زمینه‏هاى مرتبط با کلام اهل بیت علیهم السلام را از اهداف اساسی خویش می‌داند. بدین منظور معرفى، احیا و مجموعه‏سازى میراث علمى اعتقادى شیعه که با هدف معرفی مکتب فکرى اهل بیت علیهم السلام، تدوین شده است، در کنار پژوهش‏هاى بنیادی، تطبیقی و اعتقادى در کتاب و سنت پیامبر صلی الله علیه و اله و اهل بیت علیهم السلام از بارزترین وظایف این پژوهشکده می‌باشد.

در آخر برخود فرض می شماریم که از همه کسانی که این پژوهشکده را در تبیین ابعاد معرفتی مکتب اهل بیت علیهم السلام مدد می‌رسانند قدردانی نماییم. ریاست محترم مؤسسه دارالحدیث و رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث حضرت آیه الله ری‌شهری که همه امکانات لازم را برای این خدمت علمی و معنوی فراهم ساخته‏اند، و نیز قائم‌مقام پژوهشگاه، جناب حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضا برنجکار بیشترین سهم را در این میان برعهده داشته‌اند. از ایشان و از همه مسئولان پژوهشگاه و نیز از همکارانم در پژوهشکده و به ویژه از محقق گرانمایه این اثر قدردانی و سپاس‌گزاری می‌کنم و توفیقات بیشتر ایشان را در سایه عنایات امام عصر(عج) از حضرت حق تعالی خواستارم.

محمد تقی سبحانی

رئیس پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام

  • نام منبع :
    نقش عناصر تاریخی در تبیین عقاید اهل بیت علیهم السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5164
صفحه از 211
پرینت  ارسال به