در دورهٔ حکومت امیر مؤمنان علیه السلام، تلاش وی در مقابله با این زیادهخواهیها با رعایت ادای حقوق اجتماعی _ اقتصادی مردم،۱ فاصلهٔ طبقاتی را تحت الشعاع قرار داد. با این همه، واکنش برخی خواص را هم در پی داشت که در کنار برخی عوامل دیگر، به بروز جنگ جمل انجامید و بعدها تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم خود را در بروز حوادثی مانند واقعه کربلا نیز نشان داد. اهمّیت این کار از آن رو بود که فقر ایجاد شده و ثروتاندوزی، هر دو، مانع اجرای معارف و احکام بود و هر کدام به نحوی، باعث رواج گرایشهای باطل میشد.
۲. دورهٔ صادقین علیهما السلام ؛ (شکوفایی معارف)
اوضاع سیاسی
با روی کار آمدن عمر بن عبد العزیز، به سبب شیوهٔ خاصّی که در برخورد با اهل بیت علیهم السلام داشت، زمینهٔ تبیین بسیاری از مسائل برای امام باقر علیه السلام فراهم شد. حتّی در زمان طولانیِ حکومت هشام بن عبد الملک نیز علیرغم جوّ خفقان، امام سخن خود را همانند یک رقیب جدّی در عرصهٔ سیاست بیان میکرد. گاه به سوی خود فرا میخواند و گاه از همکاری با ظالمان بر حذر میداشت. در روایتی از امام جعفر صادق علیه السلام آمده است:
در سالى که هشام بن عبد الملك به حج آمد و در آن سال من نیز در خدمت پدر به حج رفته بودم، روزى در جمع مردم گفتم: «حمد مىكنم خداوندى را كه محمّد صلّی الله علیه وآله را به راستى و پیغمبرى فرستاده است و ما را به آن حضرت گرامى گردانیده. پس ماییم برگزیدگان خدا بر خلق، و پسندیدگان خدا از بندگان او، و خلیفههاى خدا در زمین. پس سعادتمند كسى است كه از ما متابعت كند، و شقىّ و بدبخت كسى است كه با ما مخالفت و