واژگان همنشین «شر» در قرآن
قبل از تحلیل و بررسی واژگان و روابط بین آنها، تشکیل میدانهای معنایی ضرورت دارد. برای تشکیل میدانهای معنایی باید تمام آیاتی که واژه شر در آنها ذکر گردیده استخراج شوند؛ سپس با تأمل در واژگان همنشین، این نکته حاصل میگردد که آیه مورد تحلیل، کدامیک از زوایای مبهم شر را بیان میدارد. این نکته همواره باید مورد توجه باشد که مراد از واژگان همنشین تنها واژگانی نیست که در آیه کنار یکدیگر ذکر میشوند، بلکه منظور تمام واژگانی است که نقش کلیدی در بیان مفهومی خاص در آیه دارند؛ چهبسا این واژگان در کنار یکدیگر ذکر نشده باشند اما در عبارت و یا در طول آیه در فضای مفهمومی واحد قرار دارند.
میدانهای معنایی را به دو صورت موضوعمحور یا روشمحور میتوان نامگذاری کرد. اگر نامگذاری میدان معنایی با توجه به مفهوم بهدستآمده در آیه انجام شود، نمایهزنی موضوعمحور خواهد بود و اگر میدانهای معنایی با توجه به روش اتخاذی در استخراج مفهوم، نامگذاری شوند، روشمحور خواهد بود. از این رهگذر، نمایهزنی در پژوهه پیشروی، گاهی به صورت موضوعمحور و در برخی موارد به شکل روشمحور تدوین شده است.
در نگاهی کلی و بدون ردهبندی، همنشینهای شر عبارتاند از: همنشینهای توصیفی، حکمتی، واکنشی و آثاری. باید توجه کرد که همنشینهای شر در همنشینهای تک واژهای خلاصه نمیشوند. گاهی شبه جمله به عنوان همنشین شر در آیات قرآن استعمال میگردد: (إِنَّ ٱلَّذِينَ جَاءُو بِالْإِفْكِ عُصْبَةٌ مِّنكُمْ لَا تَحْسَبُوهُ شَرًّا لَّكُم بَلْ هُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ؛ همانا آن گروه منافقان که به شما (مسلمین) بهتان بستند میپندارید ضرری به آبروی شما میرسد