نیستند؛ اما آلام ابتدایی به وسیله انسانی دیگر، با تمکین الهی و یا به واسطه پدیدهها و رخدادهای طبیعی به وجود میآیند. متکلمان به این دسته آلام توجه نشان داده و در صدد پاسخگویی برآمدهاند.
متکلمان این دستهبندی را به نحو دیگری بیان میدارند و آلام را به سه دسته تقسیم مینمایند:
۱. ناگواریهایی که خود انسان مسئول ایجادشان است. این آلام متکلم را به مشقت جواب وانمیدارند؛ زیرا در تضاد با عدل و حکمت الهی قرار نمیگیرند.
۲. سختیهایی که برخی انسانها و با قدرت و تمکین خداوند برای دیگران رقم میزنند. خداوند عادل یا در این دنیا از مظلوم حمایت میکند و ظالم را به قهر خویش مبتلا مینماید، یا اینکه هر دو را به روز رستاخیز حواله میدهد. این همان اصل انتصافی است که متکلّمان مطرح کردهاند. ازآنجاکه خداوند قدرت انجام ظلم را در نهاد بشر قرار داده و منعی تکوینی برای انجام ظلم برای ظالم قرار نداده است، در این موارد متکلمان مسلمان معتقدند بر خداوند واجب است انتصاف نموده، حق مظلوم را از ظالم بستاند. قاضی عبدالجبار میگوید: «خداوند در قیامت داد مظلوم را از ظالم میستاند».۱ ابننوبخت نیز معتقد است: «خداوند به خاطر تمکین و اعطای قدرت به ظالم ضامن انتصاف است نه عوض».۲ سید مرتضی نیز بیان میدارد: «خداوند متعال به خاطر تمکین آلام و مضارّ ضامن انتصاف است».۳ شیخ طوسی نیز ضمن اشاره به