دین با نعمت عامه همراهی کند، نتیجهاش سرور و شادی خواهد بود.
راغب۱ عقیده دارد که به هر عطیهای که دادنش عقلاً واجب نباشد و گیرندهاش مستحق آن نباشد، فضل گفته میشود؛ مانند فضل در این آیات: (وَاسْئَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ)؛ (ذلِك فَضْلُ اللَّهِ)؛ (وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِیمِ). مراد در هر سه آیه، نعمتهای مادی الهی است. خداوند نه به بندگان نه به آنچه به آنان میدهد نیازمند نخواهد بود.
در آیه (أَهُمْ يَقْسِمُونَ رَحْمَتَ رَبِّكَ نَحْنُ قَسَمْنَا بَيْنَهُم مَّعِيشَتَهُمْ فِى ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَا وَ رَفَعْنَا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَٰتٍ لِّيَتَّخِذَ بَعْضُهُم بَعْضًا سُخْرِيًّا وَ رَحْمَتُ رَبِّكَ خَيْرٌ مِّمَّا يَجْمَعُونَ)۲ به جای واژه «فضل» اینگونه آمده است: (مَّعِيشَتَهُمْ فِى ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَا وَ رَفَعْنَا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَٰتٍ). در این آیه تصریح میشود که فضل الهی همان معیشت دنیایی خواهد بود. در ادامه از رحمت الهی نیز سخن به میان میآید.
نتیجه اینکه در برخی آیات قرآن واژگان رحمت و مغفرت و فضل به عنوان همنشین «خیر» مطرح میشوند و مراد از فضل، زندگانی سالم دنیایی است.
رابطه خیر و هدایت
در قرآن عبارت «ذلِکمْ خَیرٌ لَکمْ» هفت بار تکرار شده است. در این موارد «لکم» به عنوان واژه همنشین «خیر» مطرح میشود که خیری را برای انسان تثبیت مینماید. در همه موارد «ذلکم» مبتدا و «خیر» خبر است و «ذلکم» اسم اشاره است. مشارٌ الیه در هر کدام از این موارد، متفاوت است. گاهی مشارالیه فرد خاص و گاه افرادی عام هستند.
در سوره بقره مشار الیه «ذلکم» اینگونه بیان میشود: (فَتُوبُوا إِلَىٰ بَارِئِكُمْ