معنای آیه این میشود؛ شما همواره در شداید هستید که ظلمات دریا و خشکی یکی از آنهاست و با مواجهه با آنها و دیگر شداید وقتی دستتان از اسباب ظاهری بریده میشود و دیگر راه به جایی نمیبرید، به درون خود مراجعه میکنید و تنها خدای سبحان را پروردگار خویش مییابید و به جز او پروردگار دیگری نمیبینید، در این حال جزم پیدا میکنید که پرستش غیرخدا ظلم و گناه به شمار میآید. به شهادت اینکه شما تنها در شداید او را میخوانید و در پیشگاه او وعده میدهید، اگر نجات یافتید او را شکرگزاری کنید و دیگر به او کفر نورزید.
تشکیکی بودن دشواری
وقتی در آیات قرآن از کرب سخن به میان میآید، به دو گونه کرب اشاره میکنند: تنها در یک مورد تعبیر (مِنْ کلِّ کرْبٍ)۱ آمده و در بقیه موارد (مِنَ الْکرْبِ الْعَظِیمِ) بیان میشود؛ در تعبیر نخست نکره و به صورت عام و فراگیر و در تعبیر دومی به صورت معرفه و با التفات به نوعی خاص از «کرب» که با صفت عظیم آن را مخصوص مینماید.
وقتی سخن از «کل کرب» بیان میشود، استغراق افراد و استغراق شدائد را میرساند؛ زیرا هیچ فردی از انسان نیست که روزی از روزگار خویش را بدون مشقت سپری کرده باشد. اصلاً خلقت انسان با مشقت همراه است: (لَقَدْ خَلَقْنَا ٱلْإِنسَانَ فِى كَبَدٍ).۲ ازاینروی در تعبیر «من کل کرب»، هر گونه مشقتی برای هر انسانی مورد نظر است، اما وقتی مورد را با ویژگیای خاص بیان مینماید، از آن عمومیت دست برمیدارد و به مورد خاصی اشاره میکند.