آشکار میگردد، تفسیر کردهاند.۱ ازاینروی منظور از ذره در اینجا کوچکترین وزنها خواهد بود. معنای آزاد آیه این است که هر کس کوچکترین عمل بدی انجام دهد، آن را میبیند. لذا در نگاه قرآن شر حتماً نباید پدیده و رخدادی عظیم باشد تا در آن شهری ویران و قومی سرگردان شوند؛ بلکه خداوند عملی کوچک از بندهای حقیر را که در پنهانخانه خویش انجام داده و با آن عمل، موجبات تخریب خود یا دیگران را حاصل کرده است نیز شر معرفی میکند.
مراد از دیدن عمل چیست؟ آیا خود عمل به صورتی تجسم میشود و بازنگری میگردد؟ یا منظور نتیجه عمل و جزای آن است؟ یا مراد نامه عمل است؟ اقوال گوناگونی وجود دارد که باید دید کدامیک با اصول معناشناسی منطبق است.
برخی مفسران، آیه را دال بر تجسم اعمال دانستهاند و معتقدند در آن روز خود اعمال به شکلی در محضر صاحب عمل حاضر میگردد۲ و برخی پنداشتهاند آیه در صدد بیان جزای اعمال است. ازاینروی بین این آیه و آیات دیگر که احباط، تکفیر، شفاعت و توبه را بیان میدارند تضاد ظاهری پیش میآید. بنابراین توجیهات گوناگونی ذکر کردهاند۳ و برخی دیگر گفتهاند صحیفه اعمال را میبیند.۴
تفسیر اول با قواعد معناشناسی بیشتر هماهنگ است؛ زیرا در صدر آیه آمده: «مَنْ یعْمَلْ»؛ و در ذیل آیه میفرماید: «یَرَهُ». چه چیزی را میبیند؟ ظاهر لفظ
1.. طباطبائی، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۲۰، ص۳۴۳.
2.. مکارم شیرازی، ناصر، الامثل فی تفسیر کتاب الله المنزل، ج۲۰، ص۳۸۰.
3.. طباطبائی، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۲۰، ص۳۴۳؛ طوسی، التبیان فی تفسیر القرآن، ج۱۰، ص۳۹۴؛ طبرسی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۴، ص۵۲۳.
4.. بلخی، تفسیر مقاتل بن سلیمان، ج۴، ص۷۹۱.