75
میدان‌های معنایی در کاربست قرآنی

نظام درونی و بیرونی

گذشت که هر دستگاه معنایی از اجزا و یک سیستم برای انتقال مفاهیم خود برخوردار است. این سیستم باید از نظم درونی برخوردار باشد. در دستگاه‌های طبیعی و صناعی هر دستگاه باید دو نظام داشته باشد یک نظام در انسجام اجزای درونی و نظام دیگر در رابطه با دستگاه‌های دیگر موجود. برای مثال، سیستم گیاهان از یک نظم درونی برخوردار است و همچنین با نظام‌ها یا دستگاه‌های دیگر خارجی نظیر سیستم حیوانات و جمادات نیز انسجام و هماهنگی دارد. بدین‌ترتیب هم به کارکرد درونی خود می‌پردازد و هم از طریق تعامل با خارج از خود به فربهی و گسترش دست می‌یابد. اندیشه نیز باید هم نظام درونی داشته باشد تا بتواند در میان اجزای خود متناسب با عضو حیاتی آن نظم برقرار کند و هم باید از تناسب و هماهنگی با نظام‌های خارجی برخوردار باشد تا افزون بر برآورده ساختن نیازهای خود بتواند از سیستم‌های دیگر در بسط و گسترش خود بهره برد.

سامان‌مندی

نمی‌توان هر گونه اندیشه اضافی به جهان‌بینی متن تحمیل کرد، اما می‌توان تشخیص داد چه اندیشه دیگری بر آن قابل تطبیق است و چه اندیشه‌ای کنار گذارده می‌شود. این ویژگی بیانگر مصداق این روایت است:

قَالَ هِشَامُ بْنُ الْحَکَمِ أَنَّهُ سَمِعَ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیه السلامیَقُولُ لَا تَقْبَلُوا عَلَیْنَا حَدِیثاً إِلَّا مَا وَافَقَ‏ الْقُرْآنَ‏ وَ السُّنَّةَ؛ هشام بن حکم می‌گوید از امام صادق علیه السلامشنیده است که می‌فرمود: حدیثی از ما را نپذیرید مگر آن که موافق قرآن و سنت باشد.۱

1.. کشّی، رجال كشّی، ص۲۲۴.


میدان‌های معنایی در کاربست قرآنی
74

یک دستگاه را دارد. به یک شیء زمانی دستگاه گفته می‌شود که دارای اجزاء تعریف‌شده و سیستم باشد، به طوری که با تغییر اجزاء دستگاه کارایی خود را از دست می‌دهد، اندیشه نیز از این ویژگی برخوردار است. به این معنا که اندیشه مانند یک دستگاه ارگانیک دارای اجزای اصلی و فرعی است که هر جزء آن زمانی کارکرد خود را خواهد داشت که در جای خودش قرار بگیرد و با دیگر اجزا در هماهنگی و انسجام کامل باشد؛ در غیر این صورت دستگاه کارکرد خود را از دست خواهد داد.

این ویژگی به‌صورت کامل از اندیشه به زبان منتقل می‌شود. البته، تمامی اندیشه‌ها از نظر هماهنگی و انسجام در یک رتبه قرار ندارند و برخی اندیشه‌ها در رتبه بالاتری قرار دارند. برای مثال، قرآن به‌عنوان یک دستگاه معنایی منسجم نشان از اندیشه یا جهان‌بینی هماهنگ و منظمی دارد که انسجام خود را در متن به نمایش گذارده است.

قرآن خود دلیل انسجام و هماهنگی آیات را به این نکته باز می‌گرداند که این نظم برگرفته از علم و جهان‌بینی منسجم ورای آن است (أَ فَلا یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ وَلَوْ کانَ مِنْ عِنْدِ غَیْرِ اللَّهِ لَوَجَدُوا فیهِ اخْتِلافاً کَثیراً)۱؛ بر اساس این آیه، قرآن به این دلیل از اختلاف و عدم انسجام رنج نمی‌برد که از سوی خداوند صادر شده است.

اندیشه مورد پژوهش، اندیشه‌ای است که همانند یک دستگاه از اجزای منسجم و نظام درونی برخوردار باشد. برای نمونه، نظام درونی قرآن از معرفت‌شناسی که معیار ارزش‌گذاری گزاره‌هاست به مسائل فقهی و مسائل اخلاقی در کوچک‌ترین مباحث انسجام بخشیده است.

بنابراین همان‌گونه که معناشناسان ساختارگرا اعتقاد دارند، در مطالعه یک واژه باید آن را در درون دستگاه معنایی بررسی کرد.

1.. سورۀ نساء، آیۀ‏ ۸۲.

  • نام منبع :
    میدان‌های معنایی در کاربست قرآنی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6297
صفحه از 296
پرینت  ارسال به